Вече почти две седмици Русия води война в Украйна. Преговорите

...
Вече почти две седмици Русия води война в Украйна. Преговорите
Коментари Харесай

На живо: Полша дава своите МиГ-29 на САЩ срещу щатски изтребители; ЕС намалява с 2/3 вноса на газ от Русия

Вече съвсем две седмици Русия води война в Украйна. Преговорите сред двете страни към този момент не водят до резултат, а упованията са съветските войски скоро да щурмуват столицата Киев.

Въпреки това Москва през днешния ден даде обещание този път в действителност да отвори филантропични коридори, през които цивилните да могат да се изтеглят в определена от тях посока. До момента се провалиха най-малко три опита за краткотрайно прекъсване на огъня за евакуация на мирни жители, като през вчерашния ден Кремъл предложи главно направления за евакуиране, водещи към територията на Русия и Беларус.

Заради опцията Западът да наложи възбрана на импорт на съветски нефт, цените на природния газ и електрическата енергия в Европа не престават да нарастват до нови върхове.
" Капитал " следи онлайн развиването на рецесията: Тук са най-важните моменти от войната,, както и. Реклама 21:15Официално: Полша дава своите МиГ-29 на Съединени американски щати против щатски изтребители
Всички полски изтребители МиГ-29 ще бъдат предоставени гратис на Съединени американски щати, е било решено през днешния ден след съвещания сред президента и държавното управление на страната. Бойните самолети незабавно ще бъдат превозени в американската военна база " Рамщайн " в Германия, след което най-вероятно ще бъдат предоставени на Украйна. По този метод Вашингтон подвига мизата в политическия покер с Путин, който ще би трябвало да взема решение дали би оповестил война непосредствено на Съединени американски щати поради военна помощ с сходни мащаби за властта в Киев. През последните дни от Генералния щаб на съветската войска заплашиха, че ще одобряват като неприятелски акт потреблението на непознати летища за военни интервенции против нейните сили.

В същото време Съединени американски щати са се заели да дават в подмяна употребявани натовски изтребители с аналогични оперативни качества, се споделя в формалното изказване полските управляващи. Правителството на страната приканва всички други съдружници в НАТО, които разполагат с МиГ-29, да постъпят по същия метод.

В момента Полша разполага с би трябвало да разполага с 36 сходни изтребителя, осъвременени по стандартите на НАТО. В рамките на алианса този вид бойни самолети се употребяват още от България и Словакия, а Унгария поддържа 23 машини на склад, за които през последните години се търсеше покупател. Официалните управляващи в София и Братислава обаче досега отказваха да дадат своите МиГ-29, тъй като това са единствените изтребители, които техните армии употребяват.

20.30
Реклама И McDonald`s замразява бизнеса си в Русия
Веригата за бързо хранене McDonald`s краткотрайно замразява активността си на територията на Русия, макар че е извънредно известна в страната. Мярката ще засегне към 850 обекта и 62 хиляди чиновници. " Не може да пренебрегваме безсмисленото човешко страдалчество, което се случва в Украйна ", се споделя в изказване на корпорацията. Мениджмънтът дава обещание, че ще продължи да изплаща заплатите както на съветските, по този начин и на украинските си чиновници.

Ходът на McDonald`s е знаково събитие, защото това една от първите западни компании, които стартират активност оттатък " желязната завеса " в последните дни от съществуването на Съветския съюз.

18:25
Швеция: Влизането ни в НАТО в този момент би дестабилизирало Европа
Ако Швеция кандидатства за пълновръстен член на НАТО в този миг, това ще утежни сигурността в Европа. Това мнение е споделил министър-председателят на страната Магдалена Андерсон, представена от организация Reuters. " В случай че Швеция избере да изпрати кандидатурата си за участие в НАТО в актуалната обстановка, това още повече би дестабилизирало тази част на Европа и би нараснало напрежението ", е точният откъс на шведския министър председател.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Още преди началото на актуалната инвазия в Украйна и до момента в който Русия струпваше войски по границата й, в трансатлантическата общественост стартира спор дали не е време неутралните Швеция и Финландия да се причислят към алианса. Двете страни имат добре готови и оборудвани армии, които де факто са механически готови незабавно да се интегрират в структурата на НАТО. Близостта им до границата на Русия (а преди този момент - и на някогашния Съветски съюз), както пацифистките обичаи на Скандинавския полуостров обаче в продължение на десетилетия принуждават двете северни страни да резервират боен неутралитет още от края на Втората международна война до в този момент.
Украински служител на реда се сбогува със фамилията си, което напуща фронтовия град Иприн в покрайнините на столицата Киев Източник: Reuters 17:27ЕС понижава с две трети вноса на газ от Русия през 2022 година
Европейската комисия предлага да направи Европа самостоятелна от съветските изкопаеми горива доста преди 2030 година, като стартира от газта.

Планът на Европейска комисия обрисува поредност от ограничения в отговор на възходящите цени на силата и за попълване на запасите от газ за идната зима. Европа е изправена пред нараснали цени на силата от няколко месеца, само че несигурността във връзка с доставките сега изостря казуса.

REPowerEU ще се стреми да диверсифицира доставките на газ, да форсира разпространяването на възобновими източници и да размени газта в региона на отоплението и производството на електрическа енергия. Това може да понижи търсенето в Европейски Съюз на съветски газ с две трети преди края на годината, считат от Европейска комисия. Окончателното решение се чака да бъде взето на неофициална среща на водачите на Европейски Съюз в четвъртък.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама 16:57Путин евентуално ще провокира НАТО в Прибалтика, счита еврокомисарят Домбровскис
Руският президент Владимир Путин евентуално ще ускори военните си упоритости и ще провокира НАТО в някоя от страните на Балтийско море - Литва, Латвия или Естония, в случай че не бъде спрян в Украйна. За това предизвестява зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в изявление за брюкселското издание на POLITICO.

Комисарят по търговията, който е израснал в някогашния Съветския съюз и е експремиер на Латвия, е уверен, че Европейски Съюз би трябвало да одобри съществено съветската опасност след години на двусмислено отношение от страна на Брюксел. " Ако не подкрепим Украйна, това няма да спре до там. Очевидно Путин в този момент е в някакво нападателно военно въодушевление и за жалост е евентуално тази експанзия да продължи и в други страни ", споделя той.
Въоръжените сили на Норвегия изпращат спомагателни военни подкрепления, които ще се причислят към силите за предно разполагане на НАТО в Литва Източник: Reuters 16:10САЩ ще забранят вноса на съветски нефт
Очаква се по-късно през днешния ден (около 19 часа българско време) американският президент Джо Байдън да наложи публична възбрана на вноса на съветски нефт в Съединени американски щати, настояват американски медии, като се базират на почитан чиновник на администрацията. Този ход идва след напън от страна на демократите и републиканците Русия да бъде осъдена още по-сурово поради нейното навлизане в Украйна.

Общият импорт на съветски недопечен нефт и горива в Съединени американски щати за 2021 година е бил на стойност 18 милиарда $. Като дял обаче вносът на съветски нефт е едвам към 3.5%. Не по този начин обаче стоят нещата при бензина - към 21% от цялото импортирано в Съединени американски щати количество бензини е пристигнало от Русия.
15.45Войната не би трябвало да " излиза отвън Украйна ", предизвестява генералният секретар на НАТО
НАТО " носи отговорността " да подсигурява, че съветската военна атака " няма да ескалира и да се разпростре оттатък границите на Украйна ". Това разгласи по-рано през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Ще пазиме и отбраняваме всеки инч от територията на всички членове ", добави той по време на своето посещаване в Латвия - една от трите прибалтийски републики, които се усещат най-заплашени от Русия, макар че са пълноправни съдружници в Северноатлантическия алианс.

Изказването на Столтенберг идва на фона на все по-настоятелните апели на украинския президент Зеленски над страната да се уставно " зона, неразрешена за полети ", която да се управлява от НАТО и/или Съединени американски щати. Подобен ход обаче би означавал, че съюзническите самолети ще имат право да откриват огън по всички въздухоплавателни средства, навлезли в небето над Украйна. На процедура обаче свалянето на бойни самолети или вертолети на окупационните сили автоматизирано ще значи и непосредствено влизане във война с Русия с евентуална следваща възможна приложимост на нуклеарно оръжие.

Ескалация на войната отвън Украйна обаче не значи единствено пряк конфликт с НАТО. Преди да се стигне до там има два други непосредствени риска от разгръщане на спора - включване на проруските сили в сепаратисткия район Приднестровие на Молдова и интервенция на беларуската войска. Първата опасност е непосредствена и по-скоро е въпрос на време: войските в Приднестровието явно се пазят за офанзива против Одеса, в случай че съветските сили от южното направление съумеят да преодолеят украинската отбрана при пристанищния град Николаев. Включването на беларуската войска пък зависи от това по какъв начин се развива цялостната съветска атака през идващите 1-2 седмици и дали Кремъл ще (може да) си сложи амбициозната цел да окупира и западната част на Украйна с център Лвов.
13:45Shell се отдръпва от съветския газ и нефт
Енергийната компания Shell разгласи, че ще се отдръпна от всички свои петролни и газови планове в Русия. Компанията разгласи желанията си:

неотложно да спре да купува съветски недопечен нефт на спот пазарите; да промени веригите си на доставки, с цел да изключи изцяло съветския недопечен нефт от тях; да спре сервизни станции, продажба на авиогорива и лубриканти в Русия; да стартира поетапно прекъсване на интервенциите си с съветски петролни артикули, газ от газопроводи и полутечен природен газ (LNG)

Решението последва излизането на Shell от " Северен поток " 2 предходната седмица, както и преустановяване на партньорството на компанията с " Газпром " и други свързани компании и планове в Русия.
12:51Два филантропични коридора са отворени към Мариопул
Две трасета за евакуация на цивилни са отворени от тежко обсадения пристанищен град Мариупол към към момента релативно безвредния град Запорожие, оповестяват от украинското държавно управление. Днес атакуващите съветски сили дадоха обещание този път в действителност да спрат огъня и да разрешат на хората да се изтеглят в определена от тях посока.

Според вицепремиера Олга Стефанишина 30 рейса сега пътуват към последния бастион на украинската опозиция край Азовско море, с цел да изтеглят най-малко част от жителите, останали през последните дни без храна, вода и отопление посред зима. Безопасен кулоар за цивилни би трябвало да проработи през днешния ден и сред обсадения Суми и Полтава, както и от Харков, Ченихив и Ирпин. Според последните данни на Организация на обединените нации над 2 млн. бежанци към този момент са напуснали територията на Украйна поради съветската инвазия.
Военнослужещ от настъпващите " проруски сили " без опознавателни знаци ръководи бронирана машина в обитаемо място на Донецка област 12:47Поредни наказания на Европейски Съюз за Русия и Беларус
Европейската комисия приготвя нов пакет от наказания против Русия и Беларус, който ще засегне още съветски олигарси и политици, както и три беларуски банки, оповестява Reuters. Според източници на организацията глобите, които ще бъдат разисквани от посланиците на страните на среща през днешния ден следобяд, ще извадят три беларуски банки от банковата система Swift.

Съобщава се също, че Европейски Съюз ще забрани износа на морски технологии към Русия и ще одобри насоки за наблюдаване на криптовалутите, с цел да се предотврати потреблението им за заобикаляне на глобите.
10:30Златото мина 2000 $
След като в понеделник тества няколко пъти психическото равнище, във вторник благородният метал съумя да пробие и да се задържи над 2000 $ за унция. Геополитическият риск от войната в Украйна е съществена причина за покачването на цените. Сривът на фондовите тържища насочва вложителите към сигурните активи като злато и държавни облигации с висок рейтинг, само че печеливши са още доларът и швейцарският франк. Така златото е все по-близо от историческия си връх, реализиран през август 2020 година - 2070 $. Последните дни се наруши и една остаряла традиция - нормално, когато доларът нараства златото леко поевтинява. Сега обаче те се движат в синхрон, което е добре за тези купили в злато в долари, защото още повече им се усилва възвращаемостта.
Източник: Reuters 10:05Втори съветски военачалник евентуално е погубен в Украйна
Украинското военно разузнаване твърди, че съветския е изгубила втори собствен военачалник по време на нашествието в Украйна. Става дума за ген.-майор Витали Герасимов, който е умрял през вчерашния ден наоколо до обсадения източен град Харков. Не се оповестяват повече детайлности за кончината на генерала.

Убитият пълководец е бил първи зам.-командир на 41-ва съветска войска. Преди към седмица пък от няколко разнообразни източника, в това число от организация на съветски ветерани, изтече информация, че по време на бойните дейности е умрял още един от зам.-командирите на 41-ва войска - ген.-майор Андрей Суховетски. До момента съветската страна не е удостоверила публично гибелта на двамата висши офицери.

И двамата починали генерали са полеви командири с огромен опит в действителни интервенции. Според формалните им биографии те са служили по време на военните акции в Чечня, в Сирия, както и при анексирането на Крим. Ген. Герасимов даже е получил орден за заслуги при анексирането на украинския полуостров.
Войници от Силите за териториална защита на Украйна вземат участие в сватбена гала на свои бойни приятели, провеждаща се на контролно-пропускателен пункт в столицата Киев. 09:57Путин дава обещание да не праща наборни бойци на фронта
" Подчертавам, че съветски наборни бойци не вземат участие в бойните дейности и няма да вземат участие ", разгласи съветският президент Путин през вчерашния ден вечерта. Също по този начин той твърди, че няма да има спомагателна готовност на резервисти и запасняци.

Изказването на съветския държавен глава идва на фона на вчерашното изказване на щатското военно министерство, че Москва е хвърлила в нахлуване съвсем 100% от силите, авансово ситуирани към Украйна. То може би е и знак за възходящите страхове в страната, че млади и необучени момчета мога бъдат изпратени да запълват пробойните в армията, отворили се след съвсем две седмици тромава и не изключително сполучлива инвазия. Също по този начин е значимо да се означи, че Путин приказва за безучастие на наборниците в бойните дейности, което не изключва изпращането им като тилови подразделения или като окупационни контингенти във към този момент завладените украински територии.
09:53Русия заплаши да спре газа за Западна Европа
Кремъл заплаши да приключи газовите доставки, особено по газопровода " Северен поток " -1 за Европа и предизвести, че цената на петрола може да се изстреля до 300 $ за барел, в случай че Западът ескалира икономическата си война с Русия като забрани вноса на сила.

В миг, когато европейските водачи се приготвят за среща във Версай в четвъртък, на която ще разискват по какъв начин Старият континент да се освободи от зависимостта си от съветски газ и нефт, Москва предизвести, че сходни стъпки могат да бъдат пагубни за световния пазар. Докато Съединени американски щати се приготвят да наложат петролно ембарго на Русия, в Европейски Съюз има опасения, че рестриктивните мерки на вноса на съветски петрол и газ може да доведат до енергиен потрес и криза в Европа. Европейски Съюз получава близо 40% от нужния си газ и 30% от петрола си от Русия и няма бързи и лесни заместители, до които да прибегне, в случай че доставките бъдат прекъснати.
09:15Еврофондове може да се пренасочат за бежанците от Украйна
Еврокомисарите се събират през днешния ден в Страсбург за одобрение на самодейност за финансиране филантропичните старания на страните членки по приемане и настаняване на бежанците от Украйна, които по данни на Организация на обединените нации евентуално към този момент са към 2 млн. Илва Йохансон, която е комисар по вътрешните работи, предлага пренасочване на средства от нейния сектор. Възможно е и потребление на еврофондове за районно развиване, което беше препоръчано през вчерашния ден от българския евродепутат Андрей Новаков. Според него Европейският съюз може да сътвори специфичен финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от миналия програмен интервал, тъй като част от тях не са употребявани и може да бъдат изгубени. Наличното финансиране може да се употребява със задна дата и да покрива 100% от разноските на страните, приемащи бежанския поток, счита Новаков.
Още за войната в Украйна: Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР