Вече не е задължително семейният лекар да обявява номер на

...
Вече не е задължително семейният лекар да обявява номер на
Коментари Харесай

Личните лекари няма да оповестяват мобилните си телефони

Вече не е наложително фамилният доктор да афишира номер на персонален мобилен телефон, на който пациентите да го търсят когато и да е, съобщи доктор Костадин Сотиров от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Тази нова опция е годна само за персоналните лекари, които имат подписан контракт с друга здравна конструкция, която ще поема обслужването на пациентите в часовете, когато лекарят не е на работа. Такава е постигнатата договореност сред БЛС и НЗОК, която ще откри място в новия НРД за медицинските действия.
Припомняме, че повече от 10 години на вратите на кабинетите на общопрактикуващите лекари са адресите и телефоните за връзката с неотложни центрове, към които пациентите могат да се обръщат в извънработното време на своя доктор.
Проектът за нов рамков контракт облекчава режима на заменяне при неявяване на персоналния доктор, като е дадена опция освен на общопрактикуващи лекари, само че и на други с друга компетентност и от разнообразни лечебни заведения (т.е. всеки дееспособен лекар) да поемат обслужването на пациентите.
Друга основна смяна е отпадането на лимитите за посоки за диспансеризираните пациенти. Те ще могат да организират проучвания и прегледи при експерти колкото е належащо по реда на наредбата за хроничните болести.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР