Вече можем да направим малка равносметка за август, сравнявайки го

...
Вече можем да направим малка равносметка за август, сравнявайки го
Коментари Харесай

Август се очертава различен от юли, хубаво лятно време при поносими температури

Вече можем да създадем дребна равносметка за август, сравнявайки го с юли и разликата е явна. До момента, за първите 10 дни на август, среднодневната температура в София е с към 2,5 градуса по-ниска от тази през юли. Това, несъмнено е обикновено, тъй като през август доста мъчно могат да се дстогната оптималните температури от юли, само че разлика от 2,5 градуса си е основна.

И ние всички усетхиме този студен океански лъх в последните дни, като на запад той бе по-осезаем, до момента в който на изток нещата си останах много по-летни.

И в идващите дни, до края на другата седмица, ни чака хубаво лятно време инай-важното -с температури надалеч от тези, които вършат лятото неприятно горещо.

Да, ще стане горещо и през август, само че за малко и то след 17 - 18 август.

Дотогава лятото ще бъде обикновено, съвсем без превалявания, с оптимални температури сред 28 и 33 градуса. Чак след 18 - 19 август, оптималните температури ще се покачат, по този начин демонстрират синоптичните модели, до стойности от 38 -39 градуса в низините на страната.

В региона на София чакаме оптималната температура да надвиши 30 градуса едвам към края на другата седмица. Това е чудесна вест.

Валежите? Следващият вторник е недоверчив откъм опцията за превалявания и тогава е допустимо да забележим едва захлаждане и валежи с гръмотевици, тъй че в понеделник следете кратскорсрочните прогнози на НИХМ, с цел да сте наясно с това едва утежняване на времето.

След това още веднъж ще се откри типично лятно време, като температурите ще се покачат и ще навлезем в последния парещ интервал за това лято. Кога ще завърши той и по кое време ще забележим основни превалявания, следва да разберем от идващите съвещания на Синоптичната комисия.

И в Европа лятото се върна към естественото, дори тук-там стана и по-хладно от нормалното, само че в идващите дни температурите и там ще стартират дасе покачват и ще забележим горещини и в регионите на Южна Франция, Испания, Италия и Португалия. Не се чака да бъде изключително горещо, само че това не пречи още веднъж да четем в медиите апокалиптични публикации за климатичния завършек на света, който наближава, само че все не идва.

В тази връзка да ви обърнем внимание, че междинната годишна температура в региона на София е сред 9 и 12,5 градуса, това никога не е горещо време, тъй че приказките за горещите талази и тяхното смъртоносно влияние са мощно пресилени и напряко погрешни.Да, 10 дни през юли с температури от 35 - 37 градуса в региона на София са неприятни, само че никога не са рискови, още повече при съществуване на климатици, вентилатори и дебела сянка. Статистиката демонстрира, че студеното време води до повече жертви, в сравнение с горещото време освен това съотношението е 1 към 4 до 1 към 10 в интерес на студа.

Атлантическият океане спокоен, въпреки да сме в разгара на сезона на ураганите, няма ураганна интензивност. Това евентуално скоро ще се промени, да забележим.

В Антарктида е зима, освен това тежка, студена зима със междинни температури под минус 30 градуса, а навътре в континента под минус 60, минус 70 градуса. За размразяване на ледовете няма по какъв начин да се приказва, физически това е невероятно. Но това не пречи да четем в медиите по какъв начин ледовете в Антарктида се топят и това е доста рисково.

В тази връзка се чака да бъде оповестена изключителна климатична обстановка, евентуално президентът Байдън ще се опита да го направи въз основата на данните, че температурата на международния океан се е повишила до рекордни стойности от над 21 градуса, само че има една дребна детайлност, тази температура не обгръща водите на Южния океан под 60 паралел, както и на север, над 60 градуса северна широчина. Така че, това не е температурата на международния океан.

Глобалната приземна температура измерена от профилирания уебсайт l продължава да 14,17 градуса по целзии, няма съвсем никаква смяна и това още веднъж идва да покаже, че нервностите с смяната на климата имат друга основа, по-скоро политическа, в сравнение с строго научна.

Да не се тормозим за жегите, по-скоро би трябвало да помислим каква зима ни чака, защото зимата идва, а е допустимо да е студена, въпреки че евентуално ще бъде топла, такава, каквато са сериите зима от последните години. Всъщност прелестни зими, в които употребяваме по-малко сила и нямаме усложнения с превоза, поради дълги студени интервали и пълен сняг. Но...никой не може да каже каква ще е идната зима, остава да разберем...

Малко се отклонихме, до зимата има още време, първо ще пристигна есента, а още по-първо ни чакат хубави летни августовски дни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР