Вече изцяло изградената китайска космическа станция Тянгун започва тестовете на

...
Вече изцяло изградената китайска космическа станция Тянгун започва тестовете на
Коментари Харесай

Китай започва тестовете на нови орбитални технологии за генериране на енергия от Слънцето и нейното прехвърляне към Земята

Вече напълно построената китайска галактическа станция Тянгун стартира тестванията на редица основни технологии, нужни за преобразуването на слънчевата сила в електрическа с висок КПД, както и за прехвърлянето на тази сила към Земята . Роботизиран манипулатор ще сложи и тества от външната страна на станцията клъстър от авансово готови модули на тази система. Информация бе обявена от Ян Хън, основният конструктор на по време на извършената неотдавна Китайска галактическа конференция.

„ Предстоящите проби са готови за постигането на съществени триумфи в тези нови технологии и струпване на пробни орбитални данни “ – сподели основният конструктор на галактическата станция.

Той добави, че главната цел на прехвърлянето добива на електрическа сила в космоса е намаляването на излъчванията от въглероден диоксид в атмосферата на нашата планета. Да напомним, че преди две години Китай съобщи пред целия свят, че до 2030 година доста ще редуцира своите въглеродни излъчвания, а към 2060 година ще реализира въглероден неутралитет . Това очевидно ще стане благодарение на новите орбитални технологии, тестванията на които стартират в този момент.

Тестовете са разграничени да четири етапи. По време на първата фаза ще се тестват слънчеви панели с доста висок КПД. По време на втората фаза ще прави генериране и прекачване на сила от геостационарна орбита към Земята, като дистанцията сред предавателя и приемника е 35800 км. Не се прецизира дали ще се употребяват микровълни или лазери.

Третата фаза е планувана за 2035 година, като до тогава би трябвало да получава 10 мегавата електричество от космоса. До 2050 година ( четвърта фаза ) тази мощ би трябвало да нарасне до 2 гигавата.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР