През тази година България организира първата международна ученическа олимпиада по

...
През тази година България организира първата международна ученическа олимпиада по
Коментари Харесай

България организира първата международна ученическа олимпиада по изкуствен интелект

През тази година България провежда първата интернационална ученическа олимпиада по изкуствен интелект (Аl), сподели пред публицисти Александър Велинов, секретар на организационния комитет на 41-вата Балканска олимпиада по математика, чийто хазаин бе Варна.

Той посочи, че надпреварата ще се състои от 9-и до 15 август в Бургас и към този момент има записани 27 тима от 20 страни. 

Целта на олимпиадата ще бъде да схванат децата по какъв начин работи изкуственият разсъдък, изясни Велинов. По думите му те ще вземат решение задания по какъв начин се вършат стратегии и системи, като ще би трябвало да упражняват моделите в няколко области – машинно образование, обработка на натурален език и компютърно зрение. За последната област Велинов изясни, че учениците ще би трябвало да се оправят с разбор на снимков материал, след което се генерират изображения с изкуствен интелект, като се внимава да са етични и да се съблюдават избрани правила.

Като уредници сме планували, че не на всички места децата учат изкуствен интелект и те ще имат авансово безвъзмезден онлайн курс, изясни специалистът. По думите му част от дилемите ще бъдат дадени по-рано, с цел да могат участниците да се приготвят. Журито, което ще прави оценка състезателите, ще бъде от преподаватели и експерти от водещи университети, в това число от Оксфорд и от Абу Даби, добави Велинов. По думите му от България в оценяването на децата ще се включи специалист от Института за компютърни науки „ Инсайт “, предава Българска телеграфна агенция.

Целта на уредниците на олимпиадата е да изясни на всички какво прави изкуственият разсъдък и че хората не трябва да се плашат от него, а да го употребяват в всекидневието си, сподели още Велинов. Той посочи, че етичните въпроси към Аl през тази година няма да бъдат засягани, защото олимпиадата се организира за пръв път, само че се обмисля по какъв начин в бъдеще учениците да бъдат ангажирани и с тях. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР