Вече имаме първият български електронен меланомен регистър, който е част

...
Вече имаме първият български електронен меланомен регистър, който е част
Коментари Харесай

Създадоха първия български меланомен регистър

„ Вече имаме първият български електронен меланомен указател, който е част и от Европейския меланомен указател “. Това сподели пред БНР доктор Ива Гаврилова, хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология.

„ Регистърът е реалност от година, само че в този момент работим извънредно дейно. Страната ни беше присъединена към Европейския меланомен указател, в който вземат участие 15 европейски страни с доста богат опит в лекуването на меланом. Те записват сполучливо и анонимно пациенти в трети и четвърти етап. Това е една подробна информация за диагностиката и лекуването на тези пациенти, изцяло анонимна и криптирана информация, която е електронно въведена в онлайн модул. Тя ни дава опция да извличаме данни да вършим сравнителни разбори и да се занимаваме с просвета “, разясни още доктор Гаврилова.

По думите й приносът, когато разполагаме с една такава информация, е преди всичко, че ние имаме „ лице “ пред Европа като страна, в която пациентите с малигнен меланом се лекуват с всичко новаторско, с което разполага в целия свят онкологичната общественост, и имаме съответните триумфи. „ Тези данни се включват в регистъра, единствено в случай че са достоверни и с високо качество. Тоест – те се ревизират. Дали при тези пациенти са взимани съответни решения, дали са спазвани верните диагностични логаритми. Когато бъдат оценени като високоефективни, попадат в регистъра. Това значи, че оттук насетне пациентите ще вземат участие в разнообразни планове, за които планове на страна ни се гласоподава доверие. Това ще докара като изгоди за пациентите в бъдеще време за присъединяване в клинични изпитвания – методът разнообразни препарати, които към момента не се влезнали в регистрация, само че това следва, да има пациентът достъп до тях. Тоест най-новото, което се задава на хоризонта, само че би трябвало да изчакаме една-две-три години, до момента в който влезе в регистрация, да може в този момент в действително време под формата на клинично изследване да стигне до пациента “, сподели още доктор Гаврилова.

От март 2022 до момента в плана са включени 11 центъра от цялата страна. Регистратори са техните медицински онколози, които са от водещи лечебни заведения, лекуващи меланом.

300 пациенти с рак на кожата в трети и четвърти етап са разказани в електронния указател с доста високо качество на данните. Те са били лекувани със систематична лекарствена терапия от 2016 година до момента. Възможно е и първичният израстък да е бил от 2009 година, а да е прогресирал след 2016 година и пациентът да е влезнал в 3 и 4 ти етап, посочи доктор Гаврилова.

За последните шест месеца страната ни взе участие в два плана, показани на годишната среща на Американската на Европейската асоциация по здравна онкология, заяви още лекарката. „ Аз съм основен координатор на Европейския меланомен указател МеlaReg за България и секретар на Българската асоциация по дерматоонкология “, посочи тя.

По думите й работата по новия български указател за меланома изисква доста труд и старания, тъй като данните се вписват ръчно.

„ Колегите ни от европейската централа са удивени от усърдието ни, по какъв начин за по- малко от година сме присъединили цялата тази информация, която се обновява за всеки пациент на всеки три месеца.

Според доктор Гаврилова информацията в този указател е изцяло нова, а данните от Националният раков указател не могат да се употребяват, тъй като активността му е опорочена. „ В него не се подават данни от 2014 година, изключително от частни центрове, а данните за новаторските лечения са точно след 2014 година “, показа тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР