Вече 20 години законодателството за цифровите услуги в ЕС остава

...
Вече 20 години законодателството за цифровите услуги в ЕС остава
Коментари Харесай

Емил Радев: Промените в европейското законодателство за цифровите услуги не търпят отлагане

Вече 20 години законодателството за цифровите услуги в Европейски Съюз остава непроменено, само че европейският обединен пазар изисква съвременна правна рамка и работата по нея не търпи отсрочване.

Тази позиция изрази на конференция във Варна евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ доктор. Форумът на тематика „ Правото и бизнесът в актуалното общество” се провежда от катедра „ Правни науки” на Икономическия университет в морската столица, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. Конференцията беше открита от ректора на ИУ проф. доктор Евгени Станимиров и ръководителя на катедра „ Правни науки” във висшето образователно заведение доцент доктор Андрияна Андреева. Участниците, измежду които и доктор Ванухи Аракелян, ръководител на Апелативен съд – Варна, показаха отчети по отношение на електронното правораздаване, стандартите за административни ръководители в правосъдната система, достъпа на дребните и междинни предприятия до ограничения за поддръжка и други Във фокуса на отчета, с който се включи българският евродепутат, бяха новите правила и вероятностите пред развиването на цифровата стопанска система в Европейски Съюз.

„ Директивата за електронната търговия, призната през 2000 година, е основополагаща за контролиране на цифровите услуги в Европейски Съюз. Основните правила, заложени в нормативния акт, би трябвало да се запазят, само че е неотложно правната рамка да се надгради. Необходимо е тя да подсигурява сигурността на потребителите онлайн и да разреши на новаторския цифров бизнес да расте”, безапелационен бе.

„ Работата по законопроекта продължава, само че Европейска комисия към този момент разгласи, че той ще бъде оповестен на 2 декември. Има индикации за съществени промени, изключително във връзка с условията за равни условия. Очаква се обаче разпоредбите за страната на генезис да останат същите, тъй че страната, в която е открит даден бизнес, да бъде и страната, в която той е контролиран. Новите оферти плануват още онлайн медиаторите да резервират имунитета си в подмяна на отговорност за неприемливо наличие даже в случай че употребяват принадлежности за неговото наблюдаване и унищожаване. От друга страна, Комисията се надява да вкара правила за хармонизиране на метода, по който доставчиците осведомят потребителите, че тяхното наличие е премахнато”, уточни.

По думите му със законодателните промени Европейска комисия си слага две съществени задания. Първата се отнася до ефикасната отбрана на правата на потребителите и нуждата да се лимитират рисковете пред тях. Другият приоритет на законодателната самодейност са разпоредбите за огромните онлайн платформи, тъй че потребителите да имат богат избор, а в изискванията на конкуренция единният пазар да остане необятно отворен за нововъведения.

„ Новото законодателство ще засегне софтуерните колоси в Европейски Съюз, само че неизбежно ще окаже резултат върху всички участници в екосистемата на цифровите услуги. Защитавайки потребителите, би трябвало да мислим обаче освен по какъв начин да накажем огромните играчи, а най-много по какъв начин да дадем равни благоприятни условия на предприятията и да помогнем на дребния бизнес”, безапелационен бе Радев. Той напомни, че измененията в новото законодателство зависят освен от предложенията на Европейска комисия, а най-много от работата на Европейския парламент и Съвета.

Екологичен потенциал към този момент уточни какви разпореждания желае да бъдат включени в законодателното предложение. Според евродепутата наред със отбраната на потребителите в рекомендациите се подчертава и върху прозрачността. Целта е тя да бъде обезпечена както във връзка с минимални условия за комерсиалните известия, по този начин и на спомагателни правила по отношение на целенасочената реклама и микротаргетирането, основано на събирането на персонални данни. В насоките си Екологичен потенциал обръща внимание и на задължението на държавите-членки правната система да разрешава сключването на контракти по електронен път с високо равнище на отбрана на потребителите.

„ Доброволните дейности и саморегулирането от страна на онлайн платформите в цяла Европа реализираха известни позитивни резултати, само че е нужна правна уредба за премахването на нелегално наличие и действия. Екологичен потенциал упорства за ясни и в детайли написани правила и процедури за ефикасната обработка и премахването на нелегално наличие онлайн, включително и за правно обвързващ европейски механизъм за известяван и предприемане на действия”, изясни. Той акцентира, че посредством законодателните промени би трябвало да се затегне и режимът на отговорност за онлайн местата за търговия. „ Особено значимо е да бъдат подхванати ограничения за спазването на разпоредбите от страна на открити отвън границите на Съюза продавачи”, счита Радев.



Евродепутатът означи, че секторът на електронната търговия има капацитет да бъде мотор за рестартирането на потърпевшата от Коронавирус пандемията европейска стопанска система. „ Потребителите в Европейски Съюз обаче към момента са прекомерно уязвими във връзка с заблуждаващите практики на нечестни търговци, които продават фалшифицирани, противозаконни или нездравословни артикули, оферират онлайн услуги в прорез с разпоредбите за сигурност на Европейски Съюз, злоупотребяват посредством повишение на цените или използването на други несправедливи условия. Новите опасности вървят ръка за ръка с новите услуги, технологии и бизнес модели”, регистрира още, аргументирайки нуждата от модернизиране на Директивата за електронната търговия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР