Вдигат цената на водата в почти цялата страна. Това е

...
Вдигат цената на водата в почти цялата страна. Това е
Коментари Харесай

Ще бъде ли увеличена цената на водата в Кюстендилско?

Вдигат цената на водата в съвсем цялата страна. Това е планувано в новите бизнес-планове на ВиК асоциациите в обособените области. Асоциацията в Кюстендил обаче е една от двете в страната, които към момента нямат признат проект, поради неодобрение от общините.

Кюстендил и Пазарджик са двете асоциации в цялата страна, които към момента нямат признат бизнес-план за интервала 2022-2026 година. Недоволството в Кюстендил идва от плануваното повишение на цена за пространствен метър вода, което от Община Бобов и другите общини-членки на асоциацията, дефинират за безумно.

" Най-вече не сме удовлетворени с това, че Асоциацията предлага повече разноски да се създадат за повреди и за течове, в сравнение с да ги понижат, а от там вървят най-големите разноски за водата ", сподели кметът на Община Бобов дол Елка Величкова.

В община Бобов дол и селата в близост, водопроводът не е сменян повече от век, споделят локалните. А и в оферти проект от ВиК асоциацията, пари са планувани единствено за настоящи повреди, само че не и за неговото възобновяване. Това повишаване съгласно хората, не е целесъобразно.

" Много е неприятно, че водата става страшна. Ние единствено за питейна я използваме. Имаме кладенец за поливане, само че чувам 60%. Тук доста постоянно повреди стават и не е заслужено. Да сменят водопровода, той е 1962 година юридически. Аз бях напълно дребна, когато го вършиха. От тогава не е пипано ", описа жителката на Община Бобов дол Снежана Ружина.

Заради остарелия тръбопровод и съществуването единствено на един помпен елемент, който постоянно се скапва в най-топлите месеци, жителите на Бобов дол и региона остават без вода за часове.

" Понякога идва по малко и отново стопира. Какво да вършим, купуваме и си пием ", сподели жителка на Община Бобов дол.

Жителите на Бобов дол и селата, като се изключи че имат режим на водата през най-топлите месеци, постоянно се постанова и да има ремонт на улиците, поради ВиК повреди.

От ВиК Асоциацията в Кюстендил обясниха, че заради " несмогване " на единствената работеща помпа, която доставя с вода Бобов дол и региона, има понижено водоподаване. Допълниха още, че повишаването на водата няма да е единствено в Кюстендил, а в цялата страна.

" Това, което вършат в множеството случаи, е да понижават през нощта, по тази причина че помпата от помпена станция „ Дяково “ работи непрекъснато и това, което се подава и което излиза, е едно към едно ", сподели инж. Благовеста Събева от Асоциация ВиК – Кюстендил.

Българска национална телевизия: А бизнес проекта имали планувани пари за плануван ремонт, не за такива настоящи повреди?

" Не, не, няма ", споделя инж. Събева.

Срок, в който да бъде признат бизнес-планът на Асоциацията, няма, сподели още Събева. Тя добави още, че и в последните 4 години бизнес-план за работата на Асоциацията също не е имало.

Репортер: Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР