Вчетвъртък китайски инженери са положили основите на нов супердълбок сондаж,

...
Вчетвъртък китайски инженери са положили основите на нов супердълбок сондаж,
Коментари Харесай

Първа копка: Китай започна да дълбае суперсекратна 10-километрова дупка

Вчетвъртък китайски инженери са положили основите на нов супердълбок сондаж, който ще проникне надълбоко в земната кора, защото страната ускорява търсенето на естествени запаси, скрити на десетки хиляди метри подземен.

The drilling of a superdeep borehole began on Thursday in the Sichuan Basin, a major gas production area in SW China.

It is the second 10,000-plus-meter-deep borehole that is being drilled in China after drilling of the first one began at the end of May in NW China.
— China Science (@ChinaScience)
Според държавната осведомителна организация Синхуа сондажът в последна сметка ще доближи 10 520 метра във вътрешността в земята в басейна Съчуан в Югозападен Китай. Районът е съществена зона за рандеман на газ и инженерите чакат там да открият ресурси от природен газ, се споделя в отчета.

Съобщението идва единствено няколко седмици, откакто Китай стартира да пробива различен супердълбок сондаж, който се планува да се простира още по-навътре в земята с планувана дълбочина от 11 100 м . Този план се намира в Таримския басейн в северозападния самостоятелен регион Синдзян на Китай.

The of a superdeep borehole began on Thur in the Sichuan Basin, a major gas production area in SW China.
It is China's 2nd over 10,000-meter-deep borehole. Due to the complex underground conditions, numerous " world-class challenges " will have to be overcome.
— China Focus (@China__Focus)
Ако бъдат приключени, те ще бъдат измежду двата най-дълбоки сондажа в света, направени от индивида. Те обаче няма да са най-дълбоките. В момента този връх принадлежи на несъществуващия към този момент Кола супердълбок сондаж в северозападна Русия - научен план от руската ера, който лишава 20 години и доближава до 12 262 метра . Тези свръхдълбоки сондажи се простират на по-голяма повърхност от планината Еверест, измерена от върха до дъното, която е висока към 8 800 метра.

Хората са достигнали до Луната, само че когато става въпрос за проучване на земята надълбоко под краката ни, ние единствено сме надраскали повърхността на нашата планета. Дълбоките сондажи разрешават на учените да схванат повече за това по какъв начин се е формирала Земята, като кората работи като геоложка последователност на образуването на света.

Съществуват обаче и мощни търговски тласъци - потреблението на евентуално преференциални енергийни ресурси, заровени надълбоко подземен. И двете компании, участващи в сондажите в Китай, са огромни държавни петролни конгломерати.

Според Синхуа най-новият план в басейна на Съчуан се ръководи от PetroChina Southwest Oil and Gasfield Co, дъщерно сдружение на Китайската национална петролна корпорация, една от най-големите държавни енергийни компании в Китай.



Определяйки го като ход от " огромно значение ", държавната осведомителна работа декларира, че напъните са ориентирани към изследване на надълбоко заровени запаси, като в същото време " предизвикват напредъка на главните технологии и благоприятни условия за съоръжение на китайския нефтен и газов инженеринг ".

" Сондажът ще разкрие още повече тайните на еволюцията в Синианската групировка ", се споделя в известието, като се има поради методът, по който са подредени скалите в басейна на Съчуан.

The drilling of China's first borehole over 10,000 meters deep for scientific exploration began on Tuesday in the Tarim Basin, northwest China's Xinjiang.
— China Xinhua News (@XHNews)
Чен Лили, заместник-главен инженер на PetroChina Southwest Oil, декларира пред държавната осведомителна работа, че чакат редица " провокации от международна класа ", които да бъдат преодолени по време на сондирането.

Представяйки по-рано плана в Синдзян, Синхуа го назовава " телескоп " в най-дълбокия завършек на земята, като неговата 2000-тонна структура има за задача да проникне допълнително от 10 континентални пласта . В отчета се споделя, че сондажната апаратура може да издържи на 200 градуса по Целзий и сили, 1700 пъти по-големи от тези на атмосферното налягане .

През май Sinopec Corp заяви, че е попаднала на обилни нефтени и газови потоци в изследователски сондаж в Таримския басейн на дълбочина 8591 м под повърхността, заяви Ройтерс.

The drilling of China's first borehole over 10,000 meters deep for scientific exploration began on Tuesday in NW China's Tarim Basin, a great feat in China's deep-Earth exploration. The project is expected to be completed in 457 days.
— People's Daily, China (@PDChina)
Китай, втората по величина стопанска система в света и най-големият замърсител с въглероден диоксид, има големи енергийни потребности. Китайският водач Си Дзинпин разгласи бъдещата енергийна сигурност за приоритет на националната сигурност. Китай се трансформира в международен водач в региона на възобновимата сила - съгласно скорошен отчет той е напът да удвои потенциала си за вятърна и слънчева сила и да реализира задачите си за чиста сила до 2030 година пет години по-рано.

Но Китай е и най-големият производител на замърсяване в света , което нагрява планетата, и усилва производството на въглища. Съединени американски щати са вторият максимален замърсител с въглероден диоксид в света. Американският делегат по въпросите на климата Джон Кери се срещна с китайски публични лица в Пекин тази седмица и прикани за по-бързи дейности за справяне с климатичната рецесия.

Си не се срещна с Кери тази седмица. Но до момента в който американският делегат по въпросите на климата беше на посещаване, Си съобщи на национална конференция по въпросите на опазването на околната среда, че задължението на Китай към двойните му цели във връзка с въглеродните излъчвания - постигане на въглероден пик до 2030 година и въглеродна индиферентност до 2060 година - е " хладнокръвен ", съгласно държавната осведомителна организация Синхуа.

" Но пътят, методът, темпото и интензивността за реализиране на тази цел би трябвало и би трябвало да бъдат избрани от нас самите и в никакъв случай няма да бъдат повлияни от други ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР