Вчера в ЕП основната тема бяха не процесите у нас,

...
Вчера в ЕП основната тема бяха не процесите у нас,
Коментари Харесай

Положителни реакции от българските евродепутати след номинацията за премиер на Мария Габриел

Вчера в Екологичен потенциал главната тематика бяха не процесите у нас, а приемането на Истанбулската спогодба. Наш екип съумя да приказва с български евродепутати за това по какъв начин виждат номинацията на Мария Габриел за министър председател.

Ето какво споделиха те пред нашия екип:

Александър Йорданов, евродепутат от ГЕРБ-СДС/ЕНП: " Изключително позитивно, извънредно положително решение и бих споделил държавническо решение на обединението ГЕРБ-СДС. Решение, взето с огромна отговорност пред България. Защото ще бъдем очевидци, в случай че това в действителност се сбъдне на нещо неповторимо - за първи път министър председател на България ще бъде персона, българка, която преди този момент е била министър на целия Европейски Съюз и то в сфери, от които в бъдеще ще разчита нашата страна да се развива сполучливо. това е удар в десетката за нашата страна. Бих желал на първо време да получи поддръжка, с изключение на от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили естествено, точно от " Демократична България ". Ако не го сторят, значи че са се отклонили уверено от европейската, от евроатлантическата линия на държание и преследват някакви други цели. А тези други цели не са комплицирани за разгадаване. Ясно е, че в случай че Мария Габриел не бъде определена за министър председател, България на практика още веднъж се тласка в ръцете на комбинациите които прави българския президент Румен Радев и ръководството със служебни държавни управления на страната.



Адем Несимов, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Кандидатурата на Мария Габриел е може би най-подходящата след нашия водач Бойко Борисов, несъмнено. Тъй като Мария към този момент съвсем 20 години е тук. Изключително влиятелен човек, прочут човек в тези среди, работохолик, виновен човек. Убеден съм, че за тази тежка обстановка е точният избор за министър-председател на България. Аз съм сигурен, че Мария Габриел ще спомогне с престижа си, с опита си, с познанията си да реализираме тези цели, за които всички партии приказват сега. И приемането ни в Шенген, и еврозоната, и достигането до парите за ПВУ. Както споделих тя е позната няма потребност да я опознават, да ѝ се доверяват, тя има задоволително доверие в задатък.



Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Ако качествена на премиера имат значение за сътрудниците в Народно събрание, тя би трябвало да получи 240 гласа. Доказала е с работата си, че е извънредно добра. Не знам да е влизала в спорове с някои от хората в Народно събрание. Не виждам аргументи тя да не бъде подкрепена. Вярвам, че е един от фигурите, които може да сплоти най-вече хора в Народно събрание, защото с работата си и в Екологичен потенциал и Европейска комисия е потвърдила, че знае по какъв начин да работи за страната и за това да развиваме Европейски Съюз и през това България да върви напред. Вярвам, че тъкмо от това има потребност страната и в случай че депутатите мислят за добруването на хората, а не да вършим избори през три месеца, тя би трябвало да бъде подкрепена.



Илхан Кючук, евродепутат от ДПС/АЛДЕ: Най-важното е да има държавно управление, което да се употребява с поддръжката на политическите сили несъмнено. Госпожа Габриел е политик, с който съм работил дълго време в Екологичен потенциал - български еврокомисар, потвърдил своята подготвеност. Важното е оттук насетне България какво ще направи. За да има държавно управление, би трябвало да има ясно подредени цели и България да има физиономия в европейските институции. Виждате какъв брой динамично се трансформира Европейски Съюз. Очакванията на сътрудниците и на българските жители е България да бъде способен член на Европейски Съюз.



Късно нощес евродепутатите на Българска социалистическа партия Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция по отношение на тематиката за сформиране на постоянно държавно управление, в която се споделя, че декларират своето изрично противоречие с всяка форма на колаборация на Българска социалистическа партия с ГЕРБ.

Ето и цялата позиция:

„ През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на ръководещо болшинство към ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде препоръчан – експертен или на националната отговорност и избавление, или вероятни други формули, е комфортно прикритие за недопустим политически компромис.

Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, заявяваме своето изрично противоречие с всяка форма на колаборация на Българска социалистическа партия с ГЕРБ. В продължение на години, главната еднаквост на Българска социалистическа партия беше построена на опълчване на модела, натрапен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото опрощение за присъединяване в четворната коалиция на кабинета „ Петков “. Влизане в този момент в дясно държавно управление с авансово заявено желание за орязване на обществените разноски би било необичайно политическо държание.

Участието в сходно ръководство може да е значимо с оглед придобиване на позиции от страна на управлението на Българска социалистическа партия и доближените до него хора, само че сигурно ще докара до поредна изборна злополука за левицата. Влизането в безпринципна коалиция с десницата, като дребен съдружен сътрудник с под 9% поддръжка и едвам 23 народни представители, обрича опцията за отстояване на основни леви и обществени политики.

Пътят за връщането на доверието към Българска социалистическа партия и лявата концепция в България минава през поредната борба против неравенствата и обществената правдивост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България “.

Вижте повече във видеото

Репортер: Николай Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР