Вчера, в 14.55 ч. на „Зеления телефон“ на РИОСВ-Пазарджик е

...
Вчера, в 14.55 ч. на „Зеления телефон“ на РИОСВ-Пазарджик е
Коментари Харесай

РИОСВ-Пазарджик провери сигнал за изтичане на киселина от пл...

Вчера, в 14.55 ч. на „ Зеления телефон “ на РИОСВ-Пазарджик е подаден сигнал за приключване на киселина по тротоара и уличното платно пред „ Биовет “АД в гр. Пещера, оповестяват от екоинспекцията.

Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда неотложно образува екип, който беше на мястото в 15.45 часа и извърши инспекция, взаимно с специалисти на РЛ Пазарджик. Установено е, че е имало приключване на азотна киселина, в резултат на разлив от автоцистерна при разтоварване. Към този час приключването е спряно. Тротоарът и улицата са измити. Водите от измиването са постъпили в дъждоприемна шахта на градската канализация, не са попадали върху почва. В сектора на приключването разлятата киселина е всмукана с пясък и е обезвредена с калциев карбонат и вода. Действията на оператора са в сходство с ограниченията при спешно изпускане, посочени в осведомителния лист за безопастност на производителя на киселината. Площадката е почистена и измита. В региона на разлива не се усеща миризма от изпарения на азотни окиси. Азотната киселина не се класифицира като рискова за околната среда и токсична за водни организми, само че при разлив, съсредоточената киселина отделя токсични изпарения във въздуха.

Попадналото количество киселина в градския колектор е отведено до Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ). Измерно е рН на водата, на входа на Градски пречиствателни станции за отпадъчни води. Вероятно, поради дребното количество киселина, попаднало във водата, не е регистрирано намаляване на стойностите на рН. В биобасейна също не е открито отклоняване на стойностите на рН. Взети са водни проби от вход и излаз на Градската пречиствателна станция на Пещера. И все още, там се прави непрестанно премерване и наблюдаване на индикатора рН на водата.

Анализ на водните проби прави Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Пазарджик. Резултатите ще бъдат оповестени през идната седмица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР