Вчера, тази поправка в парламента мина без дебати. Дори в

...
Вчера, тази поправка в парламента мина без дебати. Дори в
Коментари Харесай

Муравей Радев: Не трябва да се избират хора като Жан Виденов

 Вчера, тази корекция в Народното събрание мина без диспути. Дори в Българска социалистическа партия, която гласоподава срещу тази корекция, не се откри един народен представител да изясни за какво са срещу. Това съобщи в ефира на bTV някогашният финансов министър Муравей Радев по отношение на решението на Народното събрание да утвърди преходните и заключителни разпореждания на Валутния закон направиха смяна в Закона за Българска народна банка.

" Първо валутният ръб е непробиваем. С закрепен курс ще се влезе в чакалнята, ще се престои в чакалнята. Такова писмо се получи от ЕЦБ. Няма по неуместно нещо и неверно българинът да си сменя левовете в евра. Ще загуби два пъти. Първият, когато смени левовете в евро и след това като в бакалията върне еврото в левове. Нашият лев е не по-слаб от еврото ", съобщи още Радев.  

Промяна на курса може да се изиска, само че той не може да се промени, счита финансистът. " Смисълът на чакалнята - в нея всяка валута престоява, с цел да потвърди своята непоклатимост. Там валутата седи две години и плава, само че не с повече от 15%, в случай че прескочи тези 15 %, тогава курсът може да се промени. Но нашата валута се отклонява с 0%. Това решение може да се вземе единствено с цялостен консенсус, от който България е част. Парламентът може да каже не. Той към този момент има стеснен мандат ", изясни Радев. 

Бившият финансов министър обаче насочи предизвестие по отношение на Народното събрание. По думите му, България е парламентарна република и каквото желае Народното събрание, това ще реши.

" Затова внимавайте кого ще избирате на следващия ден за парламент. Затова не избирайте хора, които могат да провалят валутата по този начин, както преди доста години, когато бе определен Жан Виденов ", предизвести някогашният финансов министър.  По думите му, промяната на левовете в евро няма да разклати стабилността на стопанската система. В момента имаме доста огромно покритие - 160%. Всичките левове да обърнем в евра - отново ще останат евра - 60%.  Радев се разгласи за освобождение на курса на лв.. 

" Има доста знаци, в случай че през днешния ден ги използван, ще забележим нещо доста забавно. Наслаганата визия на българина във времето е, че левът е надценен. Ако го пуснем свободно, другите валута да дефинират курса му, ще се окаже, че левът е недооценен. Тогава не два лв. ще се заменят за едно евро, а ще стане 1.7-1.8 за евро. Българите ще завоюват, в случай че курсът бъде свободен. Опасението е друго - не е значимо с какъв брой ще влезем и ще престоим, значимо е с какъв брой ще излезем ", изясни Радев. Бившият финансов министър разяснява и страховете, че ЕЦБ или  другите държави-членки на еврозоната могат да окажат напън върху нас да си обезценим лв.. 

" Това са напразни страхове. Никой няма да ни изиска да си обезценим лв.. ЕЦБ и другите страни не са ни врагове те не желаят да разбутат нашата непоклатимост. Не те би трябвало да изискат, ние би трябвало да желаяме в този миг да махнем този курс и да вържем лв. към еврото в друго съответствие - 1.7-1.8 към едно евро. Ако това се случи, българските спестявания ще се усилят. Лева в този момент е по-стабилен от еврото. Стойността му е подценена ", сподели Радев. 

Финансистът изясни, че с цел да стане амортизация на лв., би трябвало да се събори икономическата непоклатимост на България, да се изпразни запаса, да имаме неразумна фискална политика. Такова нещо не се е случвало от 24 години.

" В чакалнята ще бъдем следени. За мен този сюжет е неосъществим ", акцентира той.  По думите му, поправката бе наложителна, тъй като сме казус поради закрепения курс, с цел да не пречим от законодателна позиция.  Ние може да желаеме с съображение да променим курса при излизане  от чакалнята. Другите нямат съображение, сподели още Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР