Вчера размерът на минималната пенсия скара депутатите и се разразиха

...
Вчера размерът на минималната пенсия скара депутатите и се разразиха
Коментари Харесай

Депутати пренесоха скандала за минималната пенсия в при Хекимян

Вчера размерът на минималната пенсия скара депутатите и се развихриха кавги в пленарната зала. Днес на народните представители би трябвало да гласоподават Бюджет 2020 на второ четене. В него са заложени 10% нарастване на заплатата в администрацията, 17% повече за учителите и 15% за обществените служащи.

Справедливо ли е разчетен бюджетът разясниха в студиото на „ Тази сутрин” по bTV депутатите Надя Клисурска от Българска социалистическа партия, Александър Иванов от ГЕРБ, Хасан Адемов от Движение за права и свободи и Александър Сиди от „ Обединени патриоти”.

Жесток скандал в Народното събрание! Депутатите наскачаха по трибуната, стопираха съвещанието

Иванов съобщи, че за по-малко от три години минималната пенсия се е нараснала с над 50%. Той посочи, че през 2017 година възнаграждението е било 160 лева, а това лято ще стане 250 лева „ ГЕРБ и „ Обединени патриоти” стартират да връщат доверието в пенсионната система, тъй като тя беше изгубена за много потомство. През 1997 година пенсията беше 3 долара”, добави националният представител.

Хасан Адемов отбрани позицията, че сумата за минимална пенсия не би трябвало да се подвига механично. По думите му абсурдът от през вчерашния ден е бил провокиран, тъй като размерът на сумата е политическо решение, което не е съобразено с редица фактори. „ Това нарастване, което се предлага от 250 лева коства в допълнение на бюджета 80 млн. лева Безпрецедентно е това, което взеха решение ръководещите, тъй като тези пари ги няма в бюджета”, сподели депутатът от Движение за права и свободи.

„ Сигурен съм, че до края на мандата ще създадем минималната пенсия 300 лева, онази заветна сума, която беше в основата на нашата акция. Факт е, че над 50% се усили сумата за 2 години и половина – това е сериозна заслуга”, разяснява Сиди.

Надя Клисурска уточни, че би трябвало всички пенсии да бъдат преизчислени, тъй като разликата в сумите, които получават старите и новите пенсионери е прекомерно огромна. „ Старите пенсии надалеч изостават зад новите. Нашето предложение за нарастване на минималната пенсия на 300 лева е доста по-справедливо, в сравнение с заложеното в Кодекса за обществено подпомагане”, съобщи тя.

Депутатът от Българска социалистическа партия добави, че в управническата стратегия на ГЕРБ е заложено преизчисление на пенсиите и чакат ръководещата партия да извърши обещанието, обещано към гласоподавателите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР