Вчера отбелязахме Деня за почит на жертвите на комунизма. На

...
Вчера отбелязахме Деня за почит на жертвите на комунизма. На
Коментари Харесай

Николай Овчаров: Да внимаваме със северномакедонските политици - в един и същи ден могат да кажат две различни неща

Вчера отбелязахме Деня за респект на жертвите на комунизма. На тази дата преди 77 години така наречен Народен съд осъжда на гибел, без съд и присъда, депутати, министри, офицери и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден. Защо е значимо да помним предишното разяснява в студиото на " България он Еър " историкът проф.Николай Овчаров.

" Историята би трябвало да се знае, тъй като в случай че не я знаем - няма да знаем и бъдещето. Сега става изключително настоящо, тъй като историческото знание напоследък се оказва извънредно значимо. А безапелационното мнение на историческа просвета е, че няма фашистки режим в България ", сподели историкът.

Той счита, че има фашистки партии и организации, които клонят към него.

" Самият термин " фашизъм " би трябвало да се употребява доста деликатно, тъй като той може да се употребява единствено и само за Италия, където има типичен фашизъм. В Германия доста постоянно се споделя " немски фашизъм " - няма такова нещо, споделя се " немски нацизъм ". Много малко знаят, че във Англия е доста мощно фашисткото придвижване в годините преди Втората международна война ", добави проф. Овчаров.

Попитан дали си вадим поучения от предишното, той отговори: " Невинаги го вършим, а би трябвало. Прекланям се пред прелестното обучение, което имат нашите нови министри. Те са икономисти. Харвардските курсове дават голямо обучение на доста младежи, само че би било хубаво да имат и исторически курсове. Нашата история е сложна. Виждаме даже с РСМ какъв брой мъчно може да се вземе вярното решение. "

Според него не може да има мултиперспективност, за която упорстват македонските историци. Той акцентира, че тя изкривява историята.

" Искам да дадем мощ и време на тези младежи. Днес видяхме, че и Радев застана против визитата в Скопие. То е малко след дъжд качулка. Засега те не заявяват, че ще нарушат историческата истина. Много би трябвало да се внимава със северномакедонските политици. В един и същи ден те могат да кажат две разнообразни неща ", разяснява проф. Николай Овчаров.

Историкът призна, че е песимистичен дали без да се решат историческите въпроси, ще могат да се решат икономическите.

" Историческата истина е една. Ако отстъпим от позицията си, ние лишаваме хората в РСМ, които желаят да бъдат българи, от тяхната основа. Ако ние признаем, че Самуил е македонски цар, те тогава ще се усещат ли българи? ", попита той.

По думите му срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с нерегистрираното в България придвижване ОМО " Илинден " е било провокация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР