Вчера Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на

...
Вчера Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на
Коментари Харесай

Тревожна тенденция! Северозападът обезлюдя, ето с колко се е стопил за 10 години

Вчера Националният статистически институт разгласи резултатите от последното броене на популацията у нас. Данните демонстрират, че към септември 2021 година броят на жителите на България е 6 519 789 души или с близо 850 000 по-малко от последното броене. 
По-детайлна информация в данните на Национален статистически институт обаче обрисува някои тревожни трендове. Оказва се, че Северозападът е един от районите с максимален негативен приръст – 18.5%. Жителите на трите области – Враца, Монтана и Видин са се стопили с близо 90 000 души. 
Цифрите демонстрират, че през десетгодишния интервал сред двете преброявания е записано понижение на популацията на всички области. Най-голямо обаче е във Видин, където жителите са се стопили с една четвърт. Докато през 2011 година градът е бил измежду тези с над 100 000 души население, все още то наброява малко над 75 000. 
Враца се е стопила с 34 000 индивида и от близо 187 хиляди в този момент жителите са едвам 152 хил. 
Населението на област Монтана пък в този момент наброява близо 120 хиляди души, а преди 10 години е било съвсем 150 хил. 
Това се дължи на редица фактори, измежду които застаряването на популацията, което е най-високо в областите Видин и Монтана. Това от своя страна води до ниска раждаемост и висока смъртност. Друг индикатор е миграцията, както вътрешна, по този начин и външна. Голяма част от популацията се реалокира в огромните градове, където има и по-големи благоприятни условия за работа. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР