Вчера, на 9-ти октомври, в 13:17 ч. българско време бе

...
Вчера, на 9-ти октомври, в 13:17 ч. българско време бе
Коментари Харесай

Успех: тежкотоварната ракета Протон-М изведе в космоса два комерсиални спътника

Вчера, на 9-ти октомври, в 13:17 ч. българско време бе извършено изстрелване на тежкотоварната ракета “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и галактически спътници Eutelsat 5 West B и Mission Extension Vehicle-1.

Полетът продължи над 15 часа, с пет запалвания на “Бриз-М ”. И двата спътника бяха въведени сполучливо в техните целеви орбити. Особено забавен е спътникът Mission Extension Vehicle-1, издигнат от американската компания Нортроп Груман. Счита се, че той ще може да се скачва с остарели спътници, да ги обслужва и презарежда с гориво и по този начин да им удължава живота. 

В продължение на над две десетилетия съветските ракети “Протон ” извозваха западни спътници и бяха главен генератор на пари за съветската галактическа промишленост. Това внезапно се промени през последните години заради появяването на частни американски компании като СпейсЕкс и Рокет Лаб, които имат лични и по-евтини ракети от “Протон ”, както и заради честите повреди на съветските ракети и съпътстващите ги покачвания на цените за застраховки. 

Вчерашният полет бе първият комерсиален за ракетата след две години спиране и тъй като други контракти не са подписани, се обрисува и да е последният подобен. 

Снимка от вчерашното изстрелване. Photo credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР