Вчера легендарният космонавт Алексей Леонов, който през 1965-та година в

...
Вчера легендарният космонавт Алексей Леонов, който през 1965-та година в
Коментари Харесай

Как космическата общност реагира след смъртта на легендата Алексей Леонов

Вчера именитият космонавт Алексей Леонов, който през 1965-та година в границите на задачата “Восход 2 ” излезе в открития космос и по този начин се трансформира в първия землянин, провел “космическа разходка ”, напусна този свят.

Ето по какъв начин известни галактически дейци реагираха на новината.

“Алексей Леонов, първият човек, който се разноски измежду звездите, продължи своето галактическо пътешествие, като мина от този свят ”, написа галактическият публицист Джеймс Оберг, някогашен служащ по програмата на НАСА “Космическа совалка ” и другар на Леонов. “Той бе един откровен човек, съчувствен, любопитен, добре подготвен в психично отношение даже на фона на смъртна заплаха, със крепко тяло и разум. Той бе благословение за своето семейство, както и за своите другари, сътрудници, странници, за своята специалност, за своята нация и своята планета. Той възприемаше нещата по явен метод и използваше неповторимия си живописен гений, с цел да показа персоналната си визия по метод, по който камерата не може да улови.

Той извърши две галактически задачи, които бяха негов голям професионален успех, само че неуспехите на Съветската галактическа стратегия не му разрешиха да извърши даже по-велики задачи. Той беше подготвен да е пълководец на първото лунно кацане, само че непрекъснатите отлагания и провали на хардуера доведоха до прекратяването на програмата след “Аполо 11 ”. “Радвам се, че не трябваше да заложа живота си на този хардуер ”, показа Леонов доста години по-късно пред нашия новинарски екип. Той бе пълководец на един от първите екипажи, които трябваше да бъдат изпратени към първата в международната космонавтика галактическа станция “Салют 1 ”, само че напълно в последния миг медицински проблем с един от неговите сътрудници наложи да бъде изстрелян аварийният екипаж – и този екипаж почина. По-късно на два пъти той още веднъж бе назначен като пълководец на първите задачи до галактически станции с нови модули, само че един от тези модули експлодира при старта, а другият се повреди в орбита след няколко часа. Едва тогава той получи опция да лети на взаимната задача с “Аполо ”, като замести командира Владимир Шаталов.

Леонов бе един от първите спасители, изпратени след съдбовната самолетна злополука на Гагарин през 1968-ма година и първият, който удостовери, че Гагарин е бил на самолета, шокиран да го разпознае с помощта на известния му кожен белег. След това Леонов посвети живота си, не взимайки под внимание формалните следствени екипи и техните замазвания, с цел да събере доказателства, че неоторизиран руски боен аероплан е бил в лимитираната зона и че Гагарин може би е бил заставен да направи прекомерно бърза маневра в мъгливо време.

Личните нещастия на космонавта включваха гибелта на неговата обичана щерка в болничното заведение и той постоянно твърдеше, че смъртта е настъпила заради здравната непросветеност в руското опазване на здравето. След като здравето на Леонов се утежни, децата му се опитваха да го пазят от стресиращи вести. Но един ден получи телефонно позвъняване от кмета на неговия град и кметът му заяви с фанфарност, че неговата обичана сестра е умряла. Това бе вест, която фамилията му към този момент знаеше, само че укри от него заради безпокойство за положението на сърцето му. Леонов одобри новината зле, само че се възвърне. В последно време той бе замесен в скандал с банка, реши да потърси лекарска помощ не в Русия, а в друга, неоповестена страна. През последната година Леонов се върна в Москва за лекуване и мина през ампутация на крайници му, евентуално заради затруднение от диабет.

Главният хроникьор на НАСА за задачата “Аполо-Союз ” Ник Тимашев ми описа любопитна история за неговия темперамент. Двата галактически екипажа били на туристическа обиколка в Москва, в един остарял манастир, с цел да прегледат иконите и архитектурата. Жената-водач почнала общоприетата си идеологическа тирада за свещеници-сексуални фанатици, лочещи кръв, и Леонов изненадващо изкрещял към нея: “Млъквай, приятелите ми тук са вярващи ”. Жената неотложно се свила от боязън заради това, че е била скастрена от военачалник на военновъздушните сили и по този начин без да желае признала истината по отношение на това от кого би трябвало да се страхуваш в Русия.

В късните си години Леонов бе необикновен повествовател, неведнъж драматизирайки събитията си, с цел да забавлява публиката със своето накичване на историята и “поетически лиценз ” (например описа за гладните мечки, които се пробвали да го изядат след непредвиденото му кацане в Урал). Единственият пропуск в неговата неприкритост, това бе неточност, която поправя незабавно щом получи опцията, бе когато се съгласи с формалната агитация за неговата галактическа разходка – т.е. че е била лесна и че предполетната подготовка изцяло го е подготвила. Ръководството на НАСА наивно одобри този негов ранен роман и по този начин удължи продължителността на няколко галактически разходки от американския план “Джемини ”, като астронавтите се сблъскаха със същите рискове и най-малко един от тях бе заплашен от гибел. В действителността Леонов замалко не почина, като описа истината на НАСА чак по време на взаимната задача “Аполо-Союз ” 10 години по-късно ”.

“Един от най-фините хора, които съм срещал ”, показа канадският астронавт Крис Хедфилд. “Алексей Архипович Леонов, художник, водач, галактически странник и другар, аз те приветствам ”.

“Тъжен съм да науча за гибелта на Алексей Леонов ”, заяви Ян Вьорнер, общоприет шеф на Европейската галактическа организация. “Със своята първа галактическа разходка той поведе по пътя доста астронавти. Той бе също и необикновен дипломат за интернационално съдействие. Изпращам своите съболезнования към неговото семейство, другари и сътрудници ”.

“Натъжен съм от загубата на Алексей Леонов, съветски космонавт-пионер, първи човек, разходил се в космоса, художник и велика персона. Той със своето здрависване с ген. Стафорд по време на плана “Аполо-Союз ” отвори нова страница за американско-руското съдействие в космоса. Съболезнования на неговото семейство ”, оповести американският астронавт Тери Въртс.

“Тъжен съм да науча, че легенда като Алексей Леонов, първият човек, разходил се в космоса, е умрял. Беше необичайно съвпадане, че научих новината, до момента в който гледах по какъв начин сътрудниците ми се разхождат в открития космос. Леонов отвори пътя за мнозина от нас ”, сподели френският астронавт Тома Песке.

“Натъжен съм от загубата на Алексей Леонов. Герой за мнозина, пионер на галактическите разходки, постоянно цялостен с мъдрост и комизъм ”, показа мислите си и английският астронавт Тим Пийк.  

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР