Вчера изтече срокът за регистрация в ЦИК на инициативните комитети,

...
Вчера изтече срокът за регистрация в ЦИК на инициативните комитети,
Коментари Харесай

22 партии, 11 коалициии и 3-ма независими кандидати за евродепутати ще участват в изборите на 9 юни

Вчера изтече срокът за регистрация в ЦИК на инициативните комитети, които излъчват претенденти за вота на 9 юни. Подадени са документите на 3 инициативни комитета за трима самостоятелни претенденти за членове на Европейския парламент.

22 партии и 11 обединения също се включват в изборната конкуренция за Народното събрание и/или Европейския парламент.

В 9346 секции ще се гласоподава с машини. Работата по публичната поръчка за машините към момента не е завършила.

На уеб страницата на ЦИК жителите имат опция да ревизират дали имената им попадат в описите за поддръжка на партии и обединения.

От през вчерашния ден са оповестени предварителните изборни описи. На гласоподавателите могат да ревизират дали са включени в изборните описи за двата типа избори и какъв е адреса на изборната им секция.

" Препоръчваме да бъде осъществена инспекция. Ако някой не е включен в лист, може да насочи искане до кмета на общината по сегашен адрес ", посъветва Росица Матева - представител на ЦИК.



От предходната седмица има опция да се подават заявки за гласоподаване отвън страната. Към днешна дата са подадени 10 666 заявки за гласоподаване за вота за Народно заседание и 4693 за Европейски парламент.

До 4 май тече срокът, в който обединения могат да подадат документи в ЦИК за смяна в състава на обединенията или на наименованието.

На 7 май изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК за европейските избори и в РИК за националните избори.



Междувременно министър-председателят Димитър Главчев разиска организацията на идните избори с министрите на електронното ръководство и на районното развиване и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритарова, както и със заместник-министрите на външните работи и на превоза и известията Иван Кондов и Димитър Недялков.

Те увериха премиера, че графикът на дейностите по подготовка на изборите се съблюдава прецизно и досега няма зародили усложнения по организацията, показват от държавната пресслужба.

Главчев е удостоверил уговорката служебното държавно управление да работи за обезпечаване на почтен избор на 9 юни 2024 година

" Вчера направихме обществен избор на номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за сходство, с цел да покажем, че ще осигурим цялостна бистрота на процесите ", уточни министър председателят.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР