20 партии се регистрираха за изборите за национален и европейски

...
20 партии се регистрираха за изборите за национален и европейски
Коментари Харесай

Вижте лидерските битки по места на изборите на 9 юни

20 партии се записаха за изборите за народен и европейски парламент. Коалициите, които ще се явят на двата типа избори, са 11. Само една коалиция е подала документи единствено за предварителните избори на Народно заседание.

Ще гласуваме допълнително от 11 800 секции в страната. Избирателите по предварителни описи в изборите за националния парламент са над 6,6 млн., а за Европейския – малко повече от 6,1 млн. Разликата е поради условието за уседналост за евровота. Очаква се секции да има в 60 страни. По традиция най-вече секции има в Турция, Англия, Германия, Испания и Съединени американски щати.

Ето взор към очертаващите се конфликти във всички 31 многомандатни изборни региони в страната:

Благоевград

Сериозна се обрисува да е борбата в Благоевград, само че тя е и добре позната, защото парламентарно показаните партии залагат на познатите си за региона лица. ГЕРБ-СДС обичайно издигат за лидер в Благоевград някогашния ръководител на Народното събрание Росен Желязков. Този път той е лидер на листата на обединението и за евровота. Срещу него от ПП-ДБ издигат някогашния районен министър в кабинета " Денков " - Андрей Цеков. Движение за права и свободи, още веднъж, се води от Делян Пеевски, а Българска социалистическа партия - от водача си Корнелия Нинова. Цвета Рангелова е лидерът на листата на " Възраждане ", а Тошко Йорданов - на тази на Има Такъв Народ.



Бургас

Без изненади от листите в Бургас. За повторно на предварителни избори Жечо Станков ще поведе ГЕРБ-СДС. Бившият министър председател Николай Денков оглавява тима на ПП-ДБ, откакто Средна европейска класа на Константин Бачийски се отхвърли от обединението. Движение за права и свободи още веднъж ще заложи на родения в Айтос Севим Али. Цончо Ганев още веднъж е отпред на листата на " Възраждане ". При Българска социалистическа партия няма смяна във водачеството от 13 години - отпред е Петър Кънев. И " ИТН " залагат на бургазлията Ивайло Вълчев.



Варна

Един от заместниците на Бойко Борисов - Даниел Митов, още веднъж е отпред на листата във Варна. Изненада няма и при водачеството на листата на ПП-ДБ - някогашният министър на нововъведенията Даниел Лорер. Отново лидер на Движението за права и свободи за Варна е Филиз Хюсменова. Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов, обичайно, е отпред на листата на партията в този изборен регион. Българска социалистическа партия още веднъж залага на Борислав Гуцанов. Има Такъв Народ поставя преди всичко Тошко Йорданов.



Велико Търново

Без изненади и във Велико Търново при ГЕРБ-СДС. Водач още веднъж е някогашният здравен министър Костадин Ангелов. Срещу него още веднъж се изправя Людмила Иванова от ПП-ДБ. Движение за права и свободи и на тези избори залагат на добре познатия във Велико Търново Йордан Цонев. Станислав Стоянов от " Възраждане " също оглавява листата. Новото име при Българска социалистическа партия е Атанас Зафиров, който сменя Кристиан Вигенин. Има Такъв Народ залагат на Андрей Чорбанов.

Видин

Заместник-председателят на 49-ото Народно заседание Росица Кирова още веднъж е лидерът на ГЕРБ-СДС във Видин. Тя беше част и от партията на Слави Трифонов, само че я напусна. Кадърът на Демократична България - Любен Иванов, сходно и на предишните парламентарни избори, е отпред на листата на ПП-ДБ. Останалите партии вършат смяна във водачите си. Вместо Станислав Анастасов, Движение за права и свободи залагат на Иво Цанев - някогашен депутат от Съюз на демократичните сили. Настоящият народен представител от " Възраждане " Вера Александрова сменя Филип Попов. Румен Гечев е новият лидер на листата на Българска социалистическа партия, само че партията не взе мандат на последните избори от Видин.



Враца

Във Враца отпред за ГЕРБ-СДС е регионалният координатор на партията Красен Кръстев. И тук няма изненада. И този път Деница Симеонова оглавява листата на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ", Валентин Тончев от Движение за права и свободи заменя Цветан Енчев. Ивайло Папов е отпред на листата от " Възраждане ". Промяна има при листата на Българска социалистическа партия - Генади Събков, който беше претендент за кмет на Мездра, сменя Атанас Зафиров. " ИТН " залага на Иван Клисурски.



Габрово

Заместник-председателят на ГЕРБ и някогашен кмет на Габрово Томислав Дончев, предстоящо, повежда борбата за града. За четирите мандата в Габрово против него се изправя Явор Божанков от " Продължаваме промяната - Демократична България ", Юсеин Вейселов от Движение за права и свободи, Димитър Гърдев от " ИТН ", Иван Ченчев от Българска социалистическа партия, депутатът Даниел Петров от " Възраждане ", който резервира водачеството си, ще мерят сили.



Добрич

Депутатът от ГЕБ-СДС Деница Сачева още веднъж оглавява партията в Добрич. ПП-ДБ издига още веднъж депутата Ивайло Мирчев. Константина Петрова от " Възраждане " и Ертен Анисова от Движение за права и свободи са още веднъж водачи. Българска социалистическа партия залага на Мая Димитрова, която беше представител в 45-ия парламент на партията. Листата на " ИТН " ще води Александър Александров.

Кърджали

Безспорно една от най-интересните борби. Бастионът на Движение за права и свободи обичайно дава водачеството на листата на ръководителя на придвижването. И в този момент това е Делян Пеевски. Миналогодишният лидер беше Мустафа Карадайь. ГЕРБ-СДС още веднъж залагат на Цвета Караянчева, която не съумя да завоюва мандат на предходните избори. Тя е лидер и на още една листа за Пловдив-област, което й подсигурява място в новия парламент. Изненада има при ПП-ДБ, които на предходните избори заложиха на Атанас Атанасов, само че в този момент изборът се е спрял на общинския консултант и предприемач Радослав Милев. " Възраждане " залагат на Георги Георгиев, който беше и миналогодишният лидер, Българска социалистическа партия - на някогашния министър на туризма Христо Проданов, а Има Такъв Народ - на депутата Цветан Предов.



Кюстендил

Бившият министър на вътрешните работи в държавно управление на Бойко Борисов Христо Терзийски още веднъж води листата на ГЕРБ-СДС, Георги Стамов също остава лидер на листата на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Листата на Движение за права и свободи ще оглави Николай Златарски. Българска социалистическа партия залага на Николай Каварджиклиев, " Възраждане " дава водачеството отново на Димчо Димчев, а партията на Слави Трифонов - на Снежанка Траянска.

Ловеч

В Ловеч позициите си резервират някогашният министър на районното развиване Николай Нанков от ГЕРБ-СДС, Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Промени има в листата на Движение за права и свободи - Атидже Вели замества Станислав Анастасов, както и в тази на " Възраждане " - Ивелин Първанов ще е лидер на мястото на Николай Дренчев. Начело на листата на Българска социалистическа партия още веднъж е Ирена Анастасова. Листата на " ИТН " се оглавява от Филип Станев.

Монтана

В Монтана за първи път отпред на листата на ГЕРБ ще е водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов, който до момента се кандидатираше от София. На предишните избори лидер беше Ирена Димова. Останалите водачи са някогашната регионална шефка Ванина Вецина от " Продължаваме промяната - Демократична България ", за Движение за права и свободи отпред на претендентите още веднъж е Димитър Аврамов. Той беше задържан през юли 2012 година, когато беше народен представител от ГЕРБ, поради обвиняване за търговия с въздействие. Другите водачи са - още веднъж Петър Петров от " Възраждане ", Велизар Енчев от Българска социалистическа партия, вместо Стоян Мирчев и Владимир Владимиров от " ИТН ".

Пазарджик

Първото място на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик още веднъж е за Екатерина Захариева. ПП-ДБ още веднъж залагат на Ивайло Шотев. Изненада има при Движение за права и свободи - Делян Пеевски няма да е лидер на листата на придвижването за пръв път от няколко вота - първото си място той отстъпва на евродепутата Искра Михайлова. В конкуренцията за 8-те депутатски места от региона влизат отново Стоян Таслаков от " Възраждане " и Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Андрей Чорбанов е лидерът на " ИТН ".

Перник

В Перник е забавно при " Продължаваме промяната - Демократична България " - лидер ще е Кирил Петков, вместо Бойко Рашков. Срещу него се изправят Петя Димитрова от " ИТН ", Георг Георгиев от ГЕРБ, който се явява от региона, някогашният общински консултант Борис Цветков от Българска социалистическа партия, Искра Михайлова от Движение за права и свободи, Димо Дренчев от " Възраждане " и Петя Димитрова от Има Такъв Народ.

Плевен

Водач на листата на ГЕРБ-СДС още веднъж е Пламен Тачев. ПП-ДБ замениха отделилия се от обединението Радостин Василев с някогашния министър на стопанската система Богдан Богданов. Георги Свиленски сменя Румен Гечев отпред на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи още веднъж избират Марио Рангелов, а " Възраждане " - Ивелин Първанов. Водач, както се и чака, на листата на Има Такъв Народ е водачът Слави Трифонов.

Пловдив-град

Лидерска борба се чака и в Пловдив. Бойко Борисов оглавява две листи - едната за 25-и МИР София, а другата - точно за Пловдив-град. Той ще се изправи против съпредседателя на " Продължаваме промяната - Демократична България " Асен Василев, който ще размени Никола Минчев - лидер на листата на обединението за евровота. Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия залагат на претенденти, които и различен път са водили листите им в града - Танер Али, Ангел Георгиев и Иван Петков, който е локалният водач на Българска социалистическа партия. Листата на " ИТН " този път ще води Станислав Балабанов, вместо Гроздан Караджов, който този път няма водачески позиции.



Пловдив-област

Изненади има при водачите в Пловдив-област. От ГЕРБ-СДС са решили да слагат на челно място някогашния ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева, която на предходни избори водеше единствено в Кърджали. И това е втората листа, която тя оглавява. Тя застава преди всичко в листата на мястото на напусналия през 2023 година политиката Вежди Рашидов. Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " залага на някогашния министър на стопанската система Богдан Богданов, вместо на досегашния народен представител Росен Костурков. Промяна има и при водачите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия - Кръстьо Врачев застава вместо Стоян Таслаков, а социалистите залагат на филолога Веска Ненчева, вместо на дългогодишния народен представител Манол Генов. Промяна няма при Движение за права и свободи и " ИТН " - енергийният специалист Рамадан Аталай ще се бори за място в 13-и следващ парламент, а Станислав Балабанов - в пети.

Разград

В Разград за първи път листата на ГЕРБ-СДС ще води Делян Добрев, откакто досегашният титуляр Десислава Атанасова бе определена за арбитър в Конституционния съд. В Движение за права и свободи също има смяна - мястото на някогашния зам.-председател на партията Ахмед Ахмедов, подал оставка от поста през ноември след водача Мустафа Карадайъ, ще заеме новият съпредседател на групировката Джевдет Чакъров. Промяна има и в листата на Българска социалистическа партия, която ще бъде водена от водача на партия " МИР " Симеон Славчев. При " Продължаваме промяната - Демократична България " лидер още веднъж е Антоанета Цонева, а при " Възраждане " - Ивайло Хъневски. Листата на " ИТН " оглавява Тезджан Сабри.

Русе

В Русе, където Десислава Атанасова обичайно е първа в листата на ГЕРБ-СДС, в този момент мястото заема някогашният общински консултант Бедрос Пехливанян. Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия резервират досегашните си водачи - Ализан Яхова, Златан Златанов и някогашния министър на земеделието Иван Иванов. За коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " листата още веднъж повежда икономистът Мартин Димитров, а тази на " ИТН " - Драгомир Петров.

Силистра

Размествания има и в челните места в Силистра. Първи в листата на ГЕРБ-СДС е Тома Биков вместо някогашния народен представител и регионален шеф Ивелин Иванов, а обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " избира Богомил Петков вместо Стоян Георгиев. Българска социалистическа партия залагат още веднъж на Иво Атанасов, а " ИТН " - на Емил Трифонов. Движение за права и свободи и " Възраждане " резервират водачите си - листата на Движение за права и свободи ще води Джевдет Чакъров, а Маргарита Генчева - тази на " Възраждане ".

Сливен

От Сливен без изненади ГЕРБ-СДС още веднъж залагат на някогашния аграрни министър Десислава Танева, а " Продължаваме промяната - Демократична България " - на Татяна Султанова. Водачът на листата на Движение за права и свободи този път няма да е Хатидже Георгиева, а Хюсеин Хафъзов, който дружно с Лютви Местан напусна Движение за права и свободи през 2016 година и стана съучредител на партия ДОСТ. През 2018 година се завърна измежду редиците на придвижването. Водачът на Българска социалистическа партия в града още веднъж е Деян Дечев, на " Възраждане " - Климент Шопов, а на " ИТН " - Иван Кючуков.

Смолян

Без основни промени са водаческите позиции в Смолян - отпред на листата на ГЕРБ-СДС остава някогашният народен представител доктор Красимир Събев, а на " Продължаваме промяната - Демократична България " - Михал Камбарев. Хайри Садъков отново ще води листата на Движение за права и свободи, а Ангел Георгиев - на " Възраждане ". За Българска социалистическа партия на челното място се завръща някогашният ръководител на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев, а в " ИТН " то отива при Борислав Пешев.

23 МИР София

Това е най-големият изборен регион в страната, който праща в Народното събрание 19 депутати. Начело на листата на ГЕРБ-СДС, обаче, вместо водача на Съюз на демократичните сили Румен Христов, застава общинският консултант и някогашен началник на столичните общинари Георги Георгиев. За следващ път лидер на листата на " Продължаваме промяната - Демократична България " ще бъде съпредседателят ѝ Кирил Петков. Движение за права и свободи и " Възраждане " залагат също на нови хора - придвижването издига Тимур Халилов от младежкото Движение за права и свободи, а " Възраждане " - зам.-председателя на партията Цончо Ганев. В Българска социалистическа партия по традиция листата ще води Христо Проданов, а в " ИТН " - Павела Митова.



24 МИР София

Начело на листата на ГЕРБ-СДС този път застава Рая Назарян, която закупи известност около договарянията за ротацията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Тя сменя Тома Биков. Листата на " Продължаваме промяната - Демократична България " ще води още веднъж Христо Иванов, а на тази на " Възраждане " - още веднъж Петър Петров. Промяна няма и при Движение за права и свободи, лидер е Едиз Саидов, на Българска социалистическа партия - Георги Свиленски, а на " ИТН " - Ивайло Вълчев. Районът изпраща 13 народни представители.



25 МИР София

Голямата лидерска борба е в столичния 25-и многомандатен изборен регион, който до 2013-а беше най-големият в страната, а сега дава 13 мандата. За следващ път в региона един против различен се изправят ръководителят на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта) от името на " Продължаваме промяната - Демократична България ", зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов, водачите на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " Костадин Костадинов, Корнелия Нинова и Слави Трифонов. В този региони водачи на листи са още някогашният основен прокурор Иван Гешев и Васил Божков.



София-област

" Продължаваме промяната - Демократична България " издигна още веднъж за лидер в София-област доктор Александър Симидчиев. Срещу него се изправят още веднъж някогашният вътрешен министър Младен Маринов от ГЕРБ-СДС, Цветан Енчев от Движение за права и свободи, Ангел Славчев от " Възраждане ", Иван Ченчев от Българска социалистическа партия и Силви Петров от " ИТН ".

Стара Загора

В Стара Загора водачи още веднъж са някогашният учебен министър Красимир Вълчев, който води листата на ГЕРБ-СДС, Радослав Рибарски от ПП-ДБ, партийният зам.-председател на Движение за права и свободи Халил Летифов и Искра Михайлова от " Възраждане ". В Българска социалистическа партия лидер в региона става Драгомир Стойнев на мястото на някогашния обществен министър Георги Гьоков, а отпред на листата на " ИТН " отива сценаристът Александър Вълчев.

Търговище

В Търговище още веднъж се кандидатират някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Илина Мутафчиева от обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " и Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи. Промени в челните места има в листите на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " - там водачи стават надлежно Веселин Вешев, Йорданка Георгиева и Тезджан Сабри.

Хасково

В Хасково някогашният министър на финансите от " Продължаваме промяната " Асен Василев за следващ път се изправя против някогашния енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев. На челното място в листата на Движение за права и свободи застава Станислав Анастасов, който заменя младежкия водач на придвижването Сезгин Мехмед. В Българска социалистическа партия Атанас Зафиров остава лидер на листата на социалистите, а Георги Георгиев - на тази на " Възраждане ". Водачът на " ИТН " се сменя и на първото място застава Александър Марков.

Шумен

В Шумен за първи път от доста време насам листата на ГЕРБ-СДС няма да води някогашният учебен министър Красимир Вълчев. Вместо него първи е регионалният координатор в града Любомир Христов. Бившият министър председател Николай Денков обаче резервира челната си позиция в листата на ПП-ДБ. В борбата за депутатско място от региона влизат още ръководителят на регионалната конструкция на Движение за права и свободи Айсел Руфад, Веселин Вешев от " Възраждане ", Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия и Ивайло Костадинов от " ИТН ".

Ямбол

В Ямбол първите места повтарят съвсем изцяло тези от предходните избори. Димитър Иванов води за ГЕРБ-СДС, Мирослав Иванов - за " Продължаваме промяната - Демократична България ", Никола Димитров - за " Възраждане ", Кристиан Вигенин - за Българска социалистическа партия и Александър Марков - за " ИТН ". Единственото ново име е Димитър Николов, който застава отпред на листата на Движение за права и свободи, откакто предходният лидер Петър Чобанов стана подуправител на Българска народна банка.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР