Вчера и онзи ден получих от няколко граждани заплахи, че

...
Вчера и онзи ден получих от няколко граждани заплахи, че
Коментари Харесай

Проф.Радка Аргирова: Следващата вълна на коронавирус се очаква в началото на есента

Вчера и оня ден получих от няколко жители закани, че в случай че продължа да приказвам неща, „ сама да си изобретявам субварианти на ковид, всичко това щяло да свърши доста неприятно ". Това сподели проф. Радка Аргирова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Следващата вълна на ковид се чака при започване на есента, съобщи специалистът. „ Във връзка с това напълно скоро ще бъде оповестена втора бустерна доза на имунизациите. На този стадий тя ще бъде целесъобразно първо за възрастните хора над 65 години, за имунокомпометираните или за хора в обществени домове. В момента се събират мнения от всички експертни бордове. Нещата се вземат решение благодарение на необятен кръг от експерти ", посочи проф. Аргирова.

Регистрираните през декември подварианти на ковид в Южна Африка към този момент са регистрирани в Ирландия и в Гърция. Диагностичната активност и секвенирането не трябва да стопира, с цел да се наблюдава влизането му и у нас, съобщи съветникът на премиера.

Масова имунизация за маймунската шарка не е нужна, съобщи проф. Аргирова. „ Чисто епидемиологично се приказва за различен тип потребление на имунизацията - така наречен кръгова имунизация. Ако аз съм инфектирана, оставам в карантина и всички, които са в най-близкото ми обграждане, този кръг ще бъде ваксиниран, а не всички всеобщо ", разясни тя.

Ваксина ще бъде доставена и у нас, сега такава не е налична, защото няма нужда.

Най-високата записана смъртност е 1% в Централна Африка. В Европа случаите на болни са към 250 и още към 100 са в развой на изясняване. Смъртни случаи тук няма.Болестта протича леко, добави проф. Аргирова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР