Вчера бяха разгласени резултатите от проучване на Софийския университет и

...
Вчера бяха разгласени резултатите от проучване на Софийския университет и
Коментари Харесай

Потрес! Наши плажове бъкани с боклуци и бактерии

Вчера бяха разгласени резултатите от изследване на Софийския университет и Асоциация " Активни консуматори " за чистотата на родните плажове. Те демонстрираха, че от 11 изследвани по Южното Черноморие 7 се оказват мръсни.

„ При два плажа замърсяването е фрапиращо – Попският плаж на Царево, където замърсяването е над 40 пъти, а другият – Южният плаж на Приморско “, показа пред бТВ Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори ".
-->
„ За благополучие на Попският плаж съвсем няма туристи. При него няма постройки, а единствено незавършени градежи, само че би трябвало да се издаде възбрана за къпане. РЗИ-Бургас в никакъв случай не е разкрила замърсяване на 49-те плажа, които инспектира регулярно “, уточни той.

„ Реакцията им ще бъде позната за нас. Ние не за първи път изнасяме данни. Това е огромното предизвикателство. Или контролът би трябвало да усъвършенства работата си, или ние като общество би трябвало да търсим други способи, с цел да получаваме истината. Замитането на казуса не е нездравословно. Той би трябвало да бъде показан “, безапелационен е ръководителят на Асоциация „ Активни консуматори “.

„ Ешерихия коли няма по какъв начин да пристигна от Украйна, тъй като морската вода е солена. Бактерията има къс живот в солената вода, тъй като солта я убива. Нейното съществуване значи, че замърсяването е прясно и става в този момент. Няма по какъв начин да се твърди, че то идва от Украйна. То е локално “, добави Николов.

„ Пробите са взети в пика на сезона сред 31 юли и 2 август от екип от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ от висококвалифицирани микробиолози и вирусолози. Методиката е стандартизирана. Тестовете могат да се вършат и от студенти. Проблемът не е там. Време е да се ориентираме към източниците на замърсяванията. РЗИ, екоинспекциите и локалните управляващи би трябвало да тръгнат по следите на това замърсяване. Пречиствателните станции са проектирани по този начин, че цяла година работят доста добре, само че като дойдат многото хора през юли и август, стартират да преливат. Тези проблеми се знаят “, добави той.

„ Камионите, които минават да събират водата от септичните ями в местата, които не се обхванати от централата канализация, би трябвало да изливат водата в пречиствателните станции, а дали го вършат? В региона има доста рекички и поточета, които дават отличен достъп камионът да бъде изхвърлен “, разяснява още Богомил Николов.

Според него хората би трябвало да съблюдават персонална хигиена и след къпане в морето да употребяват душовете на плажа, а в случай че няма такива – това да е първа задача след прибиране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР