Вчера (1 март) комисията по взаимодействие с неправителствените организации и

...
Вчера (1 март) комисията по взаимодействие с неправителствените организации и
Коментари Харесай

Комисия в НС отхвърли искането на граждани за промяна на данъчната система

Вчера (1 март) комисията по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жители към 44 Народно събрание прегледа импортираната в деловодството на Народното събрание подписка за въвеждането на две данъчни ограничения - необлагаем най-малко за приходите на физическите лица най-малко до размера на настоящата минимална работна заплата и използването на понижени ставки на Данък добавена стойност от 9% за избрани артикули от първа нужда.
Това оповестиха от пресцентъра на АБВ.
Официално признатото с цялостно болшинство мнение на комисията е, „ че настояванията на самодейността " Да спрем машината за неравноправие! За обективни налози " кореспондират с някои мнения на европейски органи, чиито цели са да дадат по-големи благоприятни условия на страните членки да ползват разнообразни ставки на Данък добавена стойност съгласно националните си цели. Комисията приветства гражданската интензивност по тематики, които засягат всички български жители и поддържа инициирането на необятен парламентарен, политически и публичен спор за цялостната данъчна система в България “.
Не се одобри в мнението да бъде записано и, че „ комисията предлага на Министерство на финансите при съставянето на плана за закон за държавния бюджет през 2019 година да планува ограничения освен за увеличение на приходите, само че и за понижаване на подоходното неравноправие и за облекчение на облагането на междинните и ниски приходи от труд ".
От името на Гражданската самодейност отношение пред депутатите взе ръководителят на Инициативния комитет Калин Първанов . " Подехме тази самодейност, водени от желанието нашето общество да е крепко и сполучливо и разтревожени от данните, че неравенството в нашето общество застрашително пораства ". Той изясни, че приблизително в Европейския съюз, разликата в приходите на най-богатите 10% от хората и най-бедните 10% е 8,5 пъти, в сходни на нашата страни като Чехия, Словакия и Словения е към 6 пъти, до момента в който в България е 13 пъти.
" Имаме най-високите равнища на неравноправие в целия Европейски съюз ", уточни още Първанов. „ Българското общество е мощно разслоено, движи се на разнообразни скорости и това не му разрешава да бъде крепко, сполучливо и сплотено “, посочи той и добави, че в такова общество доста мъчно могат да действат качествено общи системи като тези на опазването на здравето, образованието и други. „ С фискални ограничения може да се спомогне за понижаване на неравенството и това не е единствено мнение на организациите, стоящи зад самодейността, а на редица интернационалните институции - на Европейската комисия, на Международния валутен фонд и даже бе тематика по време на срещата на Г-20, след която бе посочено, че данъчната политика би трябвало да спомага за понижаване на неравенствата в обществата “, сподели Калин Първанов и показа двете съответни претенции на самодейността.
" Данъчната система в България фрапантно се отклонява от всевъзможни европейски образци. Ние сме единствената страна, в която няма необлагаем най-малко и една от едвам двете страни в Европейски Съюз, в които няма понижени ставки за артикули от първа нужда ", уточни в умозаключение той.
„ Хората с ниски и междинни приходи са ощетени от данъчната промяна от 2008 година, като за втората група данъчната тежест се е нараснала с 4,6 пъти “, уточни по време на съвещанието Ваня Григорова , представител на " Солидарна България " и КТ " Подкрепа " - две от организациите, които стоят зад самодейността. " Единствените, които са спечелили от данъчната промяна, са хората с високи приходи, като под високи приходи се има поради такива, които са 20 пъти размера на минималната работна заплата ", сподели Григорова и заключи, че данъчната тежест е трансферирана върху нискодоходните и небогати пластове на българското население. " Намаленото Данък добавена стойност за артикули от първа нужда е искане освен на жителите, само че и на дребния и междинния бизнес ", добави тя.
" Множество интернационалните конгреси и организации повдигат тематиката за неравенството като главен проблем на обществата в света въобще. Организацията за икономическо съдействие и развиване в един от своите отчети споделя: " Достигнахме повратна точка. Неравенството към този момент не може да се неглижира. Трябва да стартираме дебата по какъв начин се разпределят изгодите от растежа ". Международният валутен фонд пък споделя, че " прекомерните нива на неравноправие могат да разрушат общественото доближаване, да доведат до политическа поляризация и в последна сметка до по-нисък стопански напредък ". В същия документ специалистите на МВФ предлагат да се усили прогресивността на данъчната система - ние не желаеме напредничавост, а най-малко необлагаем най-малко ", приключи Ваня Григорова.
По време на съвещанието, от името на ГЕРБ и в качеството си на член на комисията, се изрече Менда Стоянова . Преди гласуването тя изясни, че е срещу третата точка, тъй като ръководещата коалиция има подписано съдружно съглашение и в него е заложено данъчната система да не се трансформира. Въпреки това тя се съгласи, че " неравенството в нашата страна съществува и за жалост през годините на прехода това неравноправие не се преодолява ". " Дали се задълбочава или не, е друга позиция, само че е реалност, че съществува и не се преодолява ", разяснява Стоянова.
Според шефката на бюджетната комисия " всяка една непремерена данъчна политика, която би обезсърчила по-активните, можещите, знаещите и инициативните ", би трябвало да се премисля деликатно и да се внимава " дали няма да има неприятен резултат за стопанската система ". Стоянова настоя, че данъчната политика в България не може и не трябва да се преглежда " налог по налог ", а сложно. " Давате доста образци за необлагаемия най-малко и Данък добавена стойност, само че няма образци за равнищата на обезпечаване, облагането с корпоративен или веществен налог. Това е комплекс, който включва всички налози - те обезпечават приходите в бюджета, които всички ние считаме, че не са задоволително, с цел да се изпълнят други значими функции на страната ".
Относно настояването за понижени ставки на Данък добавена стойност Менда Стоянова разяснява, че " има доста образци от други страни ", че при въвеждането на понижени ставки за някои артикули, резултатът за цените на стоките е краткотраен , а по-късно те още веднъж се повишават за крайния консуматор.
На този мотив реагира Константин Проданов, водач на Политическа партия АБВ – една от политическите обединения, стоящи зад самодейността. " Напълно съм склонен, че в данъчната ни система не би трябвало да се вършат промени на парче, а да се гледа на нея изцяло и сложно. Нашите оферти засягат двата съществени съставния елемент във всяка данъчна система - главния директен и главния индиректен налог. Т.е. тези промени, които предлагаме, ще трансформират главното съответствие сред тези два типа налози, което е най-изкривено в целия Европейски Съюз. Или другояче казано, това единствено по себе си е един повсеместен метод към изменение на данъчната ни система. По отношение на подозренията дали ще паднат данъчните доходи, това е въпрос, който ще оставим на експертите, само че задоволително страни има и в Европа, и в света, които имат и плосък налог с необлагаем най-малко, имат и прогресивни системи и там не са потърпевши данъчните им доходи “.
„ По отношение на тезите, че намаляването на Данък добавена стойност за избрани артикули няма да занижи цената им за крайния консуматор – да, може би това е теза, която има своите учредения за някого, само че явно Европейска комисия няма сходни терзания, откакто тя предлага този инструмент да бъде употребен интензивно. Освен това в случай че допуснем, че като понижаваме Данък добавена стойност няма да се понижат цените, ние априори позволяваме, че в страната има картел. Защото задоволително е един търговец да си понижи цените и всички консуматори ще отидат при него, а тогава и другите ще го създадат. Освен в случай че не позволяваме, че имаме безусловно неконкурентна среда, само че този мотив не е годен ", сподели той. По думите на Константин Проданов, за интервала от въвеждането на плосък налог без необлагаем най-малко, неравенството се е нараснало. „ От 2008 до 2016 година съотношението сред най-бедните и най-богатите 20% се покачило от 5,9 на 7,7 пъти и причинно-следствената връзка е безспорна. “
Комисията за взаимоотношение с гражданските организации е първата комисия, която преглежда самодейността " Да спрем машината за неравноправие! За обективни налози ", импортирана в Народното събрание ноември месец предходната година. Тя е разпределена и към комисията по бюджет и финанси и комисията по труда, обществената и демографската политика, които към момента не са планували в дневния си ред разглеждането на настояванията на над 30 000 български жители.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Икономика  Лавров: България може да възобнови строителството на АЕЦ Лавров: България може да възобнови строителството на АЕЦ " Белене "  БСК твърдо срещу договореността за командироването на служащи в Европейски Съюз БСК твърдо срещу договореността за командироването на служащи в Европейски Съюз  Петкова: Рано е да приказваме от къде ще дойдат парите на страната за ЧЕЗ Петкова: Рано е да приказваме от къде ще дойдат парите на страната за ЧЕЗ  След 5 месеца би трябвало да има съответни оферти какво да вършим с След 5 месеца би трябвало да има съответни оферти какво да вършим с " Белене "  Синдикатите: Създават се подозрения за стабилността на енергийната система поради договорката с ЧЕЗ Синдикатите: Създават се подозрения за стабилността на енергийната система поради договорката с ЧЕЗ Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд
Овен Всички знаем какъв брой непостоянна може да бъде една жена в желанията си. През този уикенд е добре да променяте концепциите и желанията...
Икономист: Има въодушевление с пари на данъко... Руският патриарх идва у нас за празнуван... Новините: Най-важното за деня, 1 март И Германия е скептична за нуклеарното оръжие,... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image България не трябва да бъде позволена в евр...
" По-добре без София " - под това заглавие немският Suddeutsche Zeitung разгласява публикация за упоритостите на България да се причисли к...
Украйна стопира краткотрайно българска БЦЖ вакси... Бабиш към Борисов: Договорите с " Инерком Б... Кой се преметна с " страната влиза в ЧЕЗ "? Съединени американски щати не имат вяра на изказванията на Путин за н... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Съединени американски щати смята, че Русия нарушава контракти от...
Съединени американски щати упрекват Русия в нарушение на договорите от времето на Студената война, съобщи AFP, представена от организация " Фокус ". В четвъртък сл...
Добрев: 20 - 30% ще бъде акционерното учас... Пречки пред национализацията на ЧЕЗ – и за... В Москва е открит първият конгрес на Комун... Руският патриарх кацна в София  www.expert.bg  Швейцария има най-старите нуклеарни мощности в света Швейцария има най-старите нуклеарни мощ...  Пеевски би трябвало да е обект на следствие от новия антикорупционен орган Пеевски би трябвало да е обект на следствие...  АПИ моли водачите да карат деликатно през почивните дни АПИ моли водачите да карат деликатно п...  Пенсиите на част от пенсионерите се усилват от март Пенсиите на част от пенсионерите се увел...  www.iwoman.bg  Ето за какво яйцата експлодират в микровълнова печка Ето за какво яйцата експлодират в микровълно...  10 неща, които положителният мъж в никакъв случай НЕ би правил 10 неща, които положителният мъж в никакъв случай НЕ би...  5 аргументи за какво самостоятелните дами са най-хубавите сътрудници 5 аргументи за какво самостоятелните дами са най-...  Проф. Бетани Хюз показва Дневниците на Венера и Осем дни, които сътвориха Рим по VIASAT HISTORY Проф. Бетани Хюз показва Дневниците на...  http://www.sportlive.bg  Емери: Ако отстраняваме Реал, ще го посветим на Неймар Емери: Ако отстраняваме Реал, ще го посве...  Моуриньо за Златан: Това евентуално е последният му сезон в Манчестър Юнайтед Моуриньо за Златан: Това евентуално е посл...  Официално: Лудогорец подписа с още една от звездите си Официално: Лудогорец подписа с още една...  Сашо Костов на 80: Левскарският дух в никакъв случай няма да почине Сашо Костов на 80: Левскарският дух нико... Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Нови Най-четени Най-коментирани Комисия в Народно събрание отхвърли настояването на жители за смяна на данъчната сис... 25 0 Мей: Време е да се надигнем пред твърдите обстоятелства, свързани с напусканет... 63 0 " Зелените " желаят оставката на шефа на БАБХ поради убитите над 100 птиц... 96 0 Лавров: България може да възобнови строителството на АЕЦ " Белене "... 226 1 Национален институт по метеорология и хидрология: Снеготопенето в идващите дни ще п

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР