Пътниците, които Българските държавни железници са превозили през миналата година,

...
Пътниците, които Българските държавни железници са превозили през миналата година,
Коментари Харесай

Почти 22 млн. пътници са превозили БДЖ през миналата година

Пътниците, които Българските държавни железници са превозили през предходната година, са съвсем 22 млн. души. Близо 20% от тях са генерирани от Централна жп гара София, а след нея, най-вече пасажери са минали през гарите в Пловдив, Варна, Перник и Плевен. Влаковете, които закъсняват, го вършат приблизително с 33 минути. За предходната година са закъснели 9% от композициите.

От Държавните железници отдават закъсненията най-често на усложнената метеорологична конюнктура и произшествия върху релсовия път. Според анализите им, закъснения заради повреди, дефицит на вагони и локомотиви или повреди по инфраструктурата, се случвали доста по-рядко.

Близо половината от пътуващите са употребявали железопътния превоз, с цел да посетят близки и другари. Към 30% - с цел да стигнат до работното си място, а 8% - с цел да се придвижат до обществени институции, лечебни заведения, банки и други. Що се отнася до повода да изберат точно влака, една пета от пасажерите са го създали, тъй като нямат опция. Толкова са и тези, които смятат влаковете за най-удобното транспортно средство, а съгласно 10%, това е най-безопасният превоз за напредване.

По данни на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ разгърнатата дължина на железопътната ни мрежа, е почти 6500 километра, като 80% от нея е електрифицирана. Най-дълга е тя в Югозападния регион на страната, а най-къса – в Североизточния. Гарите са близо 300, а със 100 повече са спирките.

Прелезите са 750, а железопътните мостове 1000 – с обща дължина от малко над 40 километра. Близо толкоз е и дължината на всички железопътни тунели, които на територията на страната са 186. Всички жп линии могат да се употребяват от интернационалните влакове, само че най-често интернационалният трафик минава по направленията Сърбия-Турция и Румъния-Турция, надлежно от Драгоман и Русе до Свиленград.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР