Над 30% от генерираната в глобален мащаб електрическата енергия вече

...
Над 30% от генерираната в глобален мащаб електрическата енергия вече
Коментари Харесай

Вече е ясно колко процента от електроенергията в света идва от ВЕИ

Над 30% от генерираната в световен мащаб електрическата сила към този момент идват от възобновяеми енергийни източници. Това излиза наяве от нов отчет на изследователския център Ember, представен от немската организация DPA. Според разбора делът на силата от възобновими източници е повишен от 19% през 2000-та година до над 30% през 2023-а. 

Делът на водноелектрическите централи и на другите възобновими източници в общото произвеждане на електрическа сила през 2023-а година обаче понижава. Въпреки това, анализаторите предполагат, че международното произвеждане на електрическа енергия, генерирана посредством потреблението на изкопаеми горива, може да стартира да понижава тази година.
 500 милиона лв. за нови ВЕИ с акумулатори: Старт на два нови мегатърга
500 милиона лв. за нови ВЕИ с акумулатори: Старт на два нови мегатърга

Министерството на енергетиката се пробва да навакса съществено закъснение по Националния проект за възобновяване и резистентност

Страни с максимален дял на вятърна сила
Литва - 32% Испания - 29% Финландия - 26%  Снимка 511573
Източник:

Офшорната вятърна сила и България

България може да понижи на половина цените на силата на едро до края на десетилетието. За този капацитет се приказва в различен отчет на компанията Ember, представен от Euronews. 

" След години на диспути България може да отключи капацитета на офшорната вятърна сила в Черно море ", написа в отчета.

Според разбора, така наречен офшорен вятър може да донесе изгоди освен за енергийната сигурност, само че и да докара до по-ниски цени на електрическата енергия. 

" Възможно е България да понижи цените на силата, като развива вятърна и слънчева сила. Нашият разбор демонстрира, че цената на електрическата енергия на едро може да бъде понижена съвсем на половина, в случай че България усили слънчевите и вятърните мощности до края на десетилетието "

Според отчета България форсира прехода от въглища към възобновими енергийни източници, като през 2023-а година производството на електрическа енергия от въглища за първи път е спаднала под 30% от общото произвеждане, а чистата сила се е нараснала до 66 на 100.
 Как България съумя да загуби арбитраж за €61 милиона от ВЕИ вложител
Как България съумя да загуби арбитраж за €61 милиона от ВЕИ вложител

Това е първата сходна загуба за страната ни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР