Социалните мрежи в днешно време са основен двигател на онлайн

...
Социалните мрежи в днешно време са основен двигател на онлайн
Коментари Харесай

Социалните мрежи най-често мотивират онлайн покупките, а решаваща за българите е цената

Социалните мрежи в днешно време са главен мотор на онлайн търговията, а интерактивното наличие, което основават търговците, и модерните способи за връзка с потребителите са основните фактори за сполучливата онлайн търговия по света. В огромна степен тези световни трендове са годни и за българския пазар. Специфичното за него е, че е изключително сензитивен във връзка с цените.

Това разясниха представители на " Маркет линкс ", които показаха своето изследване за онлайн извършването на покупки измежду българските консуматори.

То е извършено в края на 2023 година напълно онлайн измежду 1300 консуматори и се отнася за навиците им през втората половина на годината.

Според данните 82% са интернет потребителите в страната, което значи 4.8 млн. евентуални клиенти за онлайн магазините. От отговорите се схваща, че 71%, или 3.3 млн. души, са пазарували най-малко един път онлайн през втората половина на изтеклата година. Разпределението по полове е почти еднообразно. Разлика има единствено в селата, където 63% от участниците в изследването са дали отговор позитивно на въпроса, и при хората над 60 години - 52%.

За навиците си 71% от онлайн купувачите споделят, че преди да купят, съпоставят цените на определения артикул с другите сходни, 52% първо изследват сходни артикули, 39% ревизират същия артикул къде на каква цена може да се откри, 27% четат отзивите на други клиенти, а 17% търсят мнение от другари и др.

Общо 60% от участниците в изследването споделят, че постоянно четат ревюта за мечтаните артикули, а 49% ревизират профилите на марките в обществените мрежи. Потребителите, най-много от поколението Z (родените в интервала 1993 година - 2001 г.), постоянно гледат и видеа - 40% от всички.

За 75% от участниците в изследването цената е един от най-важните фактори при решение за онлайн покупка, за 51% е значимо дали имат доверие в съответния магазин, 45% залагат на промоциите, а 33% преценят покупката и по това по какъв начин могат да я върнат.

За 42% от хората решението и самата онлайн покупка всекидневно са планувани, за 39% покупката е планувана, само че решението да се купи е непринудено, а 19% са напълно спонтанни в държанието си.

Очаквано най-вече консуматори - 72%, онлайн пазарят облекла и обувки, 35% - козметика и артикули за тялото, 27% - книги, 25% - електроника, и 24% - домашен електроуреди.

Цената на доставката също е фактор при взимането на решение за онлайн покупка. Често тя е по-ниска, в случай че се доставя в офис на компанията. В допълнение това прави вземането й в комфортно време за получателя. Тези фактори дефинират това, че 49% от покупките са с доставка до офис на пощальон, 41% са до адрес на клиента, а 5% до кутия. Последният вид набира от ден на ден скорост, като в последната година се появиха доста благоприятни условия за това и търговците подтикват тази доставка с по-ниски цени, а постоянно и гратис.

Същевременно поради това, че България към този момент си е " кешова страна " по определението на финансите, 61% от онлайн купувачите избират наложения платеж. Едва 35% заплащат с карта. Според създателите на изследването изборът натрапен платеж се дължи и на това какъв брой потребителят има вяра на съответния търговец, а когато си е поръчал облекла или обувки - избира да ги види и пипне, преди да заплати. Последното е повода да се счита, че към момента по-успешни са търговците, които имат и физически магазини, където техните клиенти могат да видят онлайн продуктите, разясняват от " Маркет линкс ".

С изключение на eMag няма други изявени водачи измежду онлайн търговците в България, които потребителите непринудено и незабавно да могат да назоват.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР