Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха

...
Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха
Коментари Харесай

Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя

Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха с изключително мнение протокола за епархийския избор, разкри варненският епископ Йоан

На 26 май Сливен ще има нов митрополит. Това сподели пред Българска национална телевизия варненският и великопреславски митрополит Йоан, на който е предоставена отговорността да ръководи епархията до избора на нов епископ. 

„ Това е огромна епархия със седем духовни околии. Тя е от 1873 година “, добави той, след което разяснява, че по тази причина било обикновено да съществува разделяне сред духовниците. 

„ Много е значимо обаче да има успокоение и новият митрополит да може да сплоти тези хора “, възкликна дядо Йоан. 

В неделя Светия синод ще би трябвало да избира сред двама от епископи – Арсений, който е апетитен за дясна ръка на пловдивския епископ Николай, и основният секретар на Светия синод Герасим, ръкоположен за свещеник персонално от патриарх Неофит и считан за негов нравствен наследник. 

Вчера бе вторият опит за избор на сливенски митрополит, откакто на 24 февруари Светия синод анулира резултатите от предходното гласоподаване, сподели пък репортерът на националната телевизия Иво Никодимов. 

„ Слава Богу изборът мина умерено и напълно намерено. Той бе сниман и предаван в нашия патриаршески уебсайт. След приключването имаше петима индивида, които подписаха с изключително мнение, тъй като бяхме приели да се заграждат имената на съответните претенденти “, сподели митрополит Йоан. 

„ Имаше несъгласие на един от свещенослужителите, който посочи, че в една от бюлетините двамата претенденти са обрисувани с кръгче на цифрата, а не имената. Приех това. Пет бюлетини са такива. Имаше и една празна “, добави той.

„ В последна сметка резултатът е 26 гласа за свещеник Арсений. На първият тур различен от претендентите не получи изискваното болшинство от 22 гласа. На втория тур свещеник Герасим е с 25 гласа. Протоколите се подписаха от 42-та гласоподаватели “, посочи владиката. 

Един от духовниците от Малко Търново и различен от Бургас подписаха с изключително мнение, добави той.

„ Има три дни период от през днешния ден за подаване на тъжби, след което на 23 май ще проведем Сливенски епархийски съвет, ще разгледаме цялата кореспонденция и ще я предадем на Светия синод за разглеждане “, сподели още варненският митрополит. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР