Според ново проучване потокът от туристи в Езерния район оцветяват

...
Според ново проучване потокът от туристи в Езерния район оцветяват
Коментари Харесай

Заради цъфтеж на водорасли: Туристи оцветяват в зелено езерото Уиндърмиър

Според ново изследване потокът от туристи в Езерния регион " оцветяват " езерото Уиндърмиър, във Англия, в зелено, като провокират разцвет на водорасли.

(Във видеото може да научите повече за: Токсични водорасли заплашват най-голямото сладководно езеро на Острова)

Проучването, финансирано от Космическата организация на Обединеното кралство, се счита за първото, което изследва въздействието на броя на посетителите върху екологията на езерото в Камбрия.

Цъфтежът на водораслите се подхранва от високи равнища на хранителни субстанции, които могат да идват от канализацията, и високи температури.

The flood of tourists to the Lake District is turning Lake Windermere green by driving algal blooms, according to new research

⬇️ Read more
— Sky News (@SkyNews)
Те могат да създадат водата токсична или да лишат дивите животни от О2.

Кампанийната група " Спасете Уиндърмиър ", която оказа помощ за организирането на изследването, съобщи, че то демонстрира " директна взаимозависимост " сред броя на посетителите и цъфтежа на водораслите.

" При съществуването на ясна връзка сред човешката активност и растежа на водораслите, дейностите са наложителни " , съобщи Мат Станиек, създател на организацията " Спасете Уиндърмиър ".

" Спасете Уиндърмиър " приканва за цялостно унищожаване на всички канализационни води от Уиндърмиър.

Според разбора на " Спасете Уиндърмиър " на данните на Агенцията по околна среда (АОС) от 2020 година насам United Utilities е изпуснала повече от 27 000 часа непречистени отпадъчни води.

Водните сдружения могат законно да вършат това при изключителни обстановки, с цел да предотвратят противоположното струпване на канализационни води на други места, само че разпространяването на заустванията повдигна въпроси дали те вършат това рутинно.

ИА също по този начин позволява заустването на някои пречистени отпадъчни води, които, макар че са пречистени, към момента съдържат доста хранителни субстанции от човешки боклуци и детергенти.

Езерото Уиндърмиър е най-голямото в Англия, а по данни на националния парк Езерната област притегля към 18 милиона гости годишно.

В рамките на изследването изследователската компания Map Impact проучва данни от мобилни телефони, с цел да оцени броя на хората в региона, дружно с равнищата на засечените хлорофил-а - знак за водорасли.

Изследователите са открили обособени дни, в които в региона е имало повече от 300 000 души - спрямо локалното население от едвам 35 000 души.

A lovely day has been spent playing on and around lake Windermere
— Michael (@riprap1)
Те обявиха, че са разкрили връзка и с високите температури, като през горещото време на 2022 година цъфтежът е бил по-интензивен, макар по-малкия от нормалното брой гости.

Според метеорологичната работа изменението на климата към този момент е довело до стопляне на Обединеното кралство с към 1 °C от към 50-те години на предишния век, което води до по-дълги и по-чести горещи интервали.

Ричард Флемингс, основен изпълнителен шеф на Map Impact, съобщи, че проучването демонстрира по какъв начин технологията може да играе жизненоважна роля в разбирането на източниците на замърсяване и методите за тяхното намаляване.

" Уиндърмиър е обиден от замърсяване от разнообразни източници, в това число заустване на отпадъчни води от пречиствателни станции за отпадъчни води, преливници при стихии, септични ями и пътни и селскостопански води " , обявиха от Агенцията по околна среда.

Последните данни демонстрират, че от 2020 година насам фосфорът, който може да докара до разцвет на водораслите, е намалял с 30 %, а през 2023 година водите за къпане в езерото бяха оценени като " отлични ".

" Ние сме безусловно ангажирани с подобряването на качеството на водата в езерото Уиндърмиър. Ето за какво работим в тясно съдействие с локалната общественост и редица сътрудници за понижаване на замърсяването от всички източници, както и за преразглеждане на разрешителните за пречиствателни станции за отпадъчни води във водосборния басейн на Уиндърмиър ", заключиха от Агенцията по околна среда.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР