Не са регистрирани нови случаи на коклюш в община Русе

...
</TD
>Не са регистрирани нови случаи на коклюш в община Русе
Коментари Харесай

Няма регистрирани нови случаи на коклюш в Русе

Не са регистрирани нови случаи на коклюш в община Русе за последните две седмици. От през днешния ден, 9 май, със заповед на министъра на опазването на здравето за въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения започва имунизационна акция за целесъобразна имунизация против коклюш на бременни с документиран интервал на бременността в 27-36 гестационна седмица. Тя е за цялата страна, като имунизациите, които ще са еднократни и доброволни, ще се правят в Русе в УМБАЛ " Медика “ всеки работен ден от 13 до 17 ч. в интервала 9 май – 31 юли. Това стана ясно на свиканата от зам.-кмета Димитър Недев работна среща с представители на медицински заведения, сдружения и лаборатории, РЗИ-Русе и РУО-Русе.

Заместник-директорът на РЗИ-Русе доктор Искра Генева съобщи, че е приключена актуализацията на Имунизационния календар, съгласно който наложителната съществена имунизация, включваща коклюш, както и наложителната съществена имунизация против пневмококи, към този момент ще се организират при навършване на 6-седмична възраст. Причината от Министерство на здравеопазването да изтеглят първата имунизация на бебетата е, че при тях затрудненията са по-чести и тежки.

В заповедта на здравния министър се изисква всички общопрактикуващи лекари да създадат обзор на имунизационния статус на децата от пациентския си лист, подлежащи на имунизация и реимунизация против коклюш, и да подхващат дейности за своевременното им ваксиниране при постигане на съответната възраст и без голословно отсрочване. Във връзка с измененията е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Изпратени са инструкции и от основния държавен контрольор Ангел Кунчев до всички районни ръководства на образованието за предприемане на дейности за профилактика и предварителна защита против коклюш в детските и образователните заведения.

На срещата присъстваха  изпълнителният шеф на УМБАЛ " Канев “ инж. Иван Иванов, административният шеф на лечебни заведения " Медика “ Светла Илиева, шефът на Тубдиспансера доктор Светослав Дачев, ръководителят на сдружението на общопрактикуващите лекари доктор Орлин Кожухаров, началниците на отделенията по инфекциозни заболявания и по педиатрия към УМБАЛ " КАНЕВ " доктор Маргарита Георгиева и доктор Ева Цонкова, Росица Николаева, основен експерт в РУО-Русе, Искра Иванова, основен специалист в отдел " Здравни действия “ към Община Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР