Възстановяването на столичния Западен парк е сред най-важните зелени проекти

...
Възстановяването на столичния Западен парк е сред най-важните зелени проекти
Коментари Харесай

Нанков: Западен парк е сред най-важните зелени проекти в столицата

Възстановяването на столичния " Западен парк " е измежду най-важните зелени планове за Столична община. Това съобщи районният министър Николай Нанков, който дружно със заместник-министъра и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова подписаха контракта за възобновяване на " Западен парк ".

Нанков уточни, че днешният ден е извънредно преференциален за Столична община. " Това е значим план, който облагородява един от най-важните зелени планове на Столична община ", сподели той и добави, че по плана ще се обезпечат видеонаблюдение и редица други промени във втория по величина парк в София.

 Подписват договорa за възобновяване на столичния Западен парк
Подписват договорa за възобновяване на столичния Западен парк

Проектът включва парково обзавеждане, нови настилки, създаване детска площадка, пейки

Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява, че е извънредно признателна на целия екип на Министерството на районното развиване и благоустройството, тъй като когато са сполучливи плановете, се получават нещата.
" Грижата за зелената зона са доста значима наша задача и тя е част от ограниченията за възстановяване на атмосферния въздух ", посочи Фандъкова и добави, че не престават да се поставят старания за подобряването на " Северния парк ", " Южния парк ", " Борисовата градина " и парк " Възраждане ".

Тя показа, че ще бъде ремонтирана представителната част на " Западен парк ", само че се чака и отваряне на вход откъм столичния регион " Люлин " .
" Предвижда се и специфичен веломаршрут, ще се възстановят водни площи и ще се изградят видеонаблюдения. Грижата за запазване сигурността е съществено залегнала в нашата стратегия ", увери още сстоличният кмет.

По думите й това е третият контракт, който се подписва по Оперативна стратегия " Региони в напредък ".
" Предстои да се подпише и четвърти контракт за региона към храм-паметника " Св. Александър Невски и рационализация на учебни заведения и детски градини ", акцентира Фандъкова.

На въпрос плануват ли се някакви ограничавания за велосипедистите , Фандъкова съобщи, че би трябвало да се обособят обособени алеи за тях, със съответните знаци и ограничаване на скоростта. " Очевидно е, че има и недобросъвестни велосипедисти, които не знаят какво вършат и не внимават във връзка с здравето на останалите хора ", сподели още тя.

Кметът добави и че във връзка с реконструкцията на трамвайния релсов път тече процедура по желание на реализатор и реорганизация, а настрана за подобряването на ул. " Каменоделкса " има определен реализатор.

Зам.-министър Деница Николова от своя страна съобщи, че това е една смяна, обвързвана с усъвършенстване на метода на живот. " Западният парк е един от главните паркове в столицата и всички ние ще имаме опция да се радваме на една нова зелена среда ", изрази възхищението си тя и уточни, че би трябвало да се реализиран етапните цели за тази година.

 Софиянци стачкуваха против всеобщата сеч в
Софиянци стачкуваха против всеобщата сеч в " Западен парк "

От през днешния ден в парка патрулира конна полиция

Проектното предложение е част от Инвестиционната стратегия на Столична община по Приоритетна ос 1 " Устойчиво и интегрирано градско развиване " на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020. Общият размер на плана е 10 939 995,34 лева, от които 8 549 999,32 лева е цената на безвъзмездната финансова помощ, която се дава по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Проектът " Възстановяване на Западен парк - Представителна част, гр. София " включва парково обзавеждане, нови настилки от гранитни плочи, гранитни павета, бетонова настилка и опесъчена настилка , при опазване на съществуващата алейна мрежа с предложение за веломаршрут , създаване на нова детска площадка с нови детски уреди, разполагане на пейки .

" По Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 са контрактувани над 73% от общия запас (малко над 3 милиарда лева), имаме бенифицирани към 8% от разплатените средства и малко над 200 млн. лв. сертифицирани средства по програмата. Междинната ни цел до края на 2018 година е 135 млн. лв. ", съобщи още районният министър Нанков.

 С над 10 млн. лева възвръщат част от столичния на Западен парк
С над 10 млн. лева възвръщат част от столичния на Западен парк

Обновяват настилките, построяват се нови детски площадки, подменя се парковото обзавеждане

Припомняме, планът планува да бъдат построени видеонаблюдение, зареждане на помпени станции и водни площи, ремонт на техническата ВиК инфраструктура, отводняване на избрани площи, създаване на нова поливна система, планиране на ново озеленяване, опазване на съществуващата скъпа едроразмерна дървесна растителност, възобновяване на съществуващи цветни площи и създаване на нови.

Знаковите места в парка са създадени като обособени подобекти - Главния вход на парка към бул. " Сливница " и пространството към него; Езерото и алпинеумът на югоизток от основния вход на парка; Сух шадраван на мястото на секване на двете съществени алеи на парка; Розариум; Цветна изложба; Зелено училище; Детска площадка; Пикник кът; Площадка за кучета и разходка за кучета; Пешеходен мост - вход от бул. " П. Дертлиев ".

 Дърветата в столичния
Дърветата в столичния " Западен парк " понижават непрекъснато

Налагат се санкции на ромите, само че никой не ги заплаща
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР