Възстановяване под някаква форма на строителните войски и въвеждане на

...
Възстановяване под някаква форма на строителните войски и въвеждане на
Коментари Харесай

Каракачанов мисли за връщане на Строителни войски и обучение на неграмотните в гетата

Възстановяване под някаква форма на строителните войски и въвеждане на форми, с които да бъдат задължавани жителите от гетата да се ограмотяват - тези идеи разви пред депутатите военният министър Красимир Каракачанов

Бившето Главно ръководство на строителните войски (ГУСВ) сега е държавно дружество под шапката на районното министерство и е със затихващи функционалности. Преди 1989 година то подсигуряваше активността на строителните войски, в които се одобряваха главно младежи без обучение и от обществено слаби групи.

По време на парламентарния надзор в петък депутатът от Българска социалистическа партия Александър Паунов зададе въпрос дали не може ГУСВ да премине назад към Министерството на защитата, като бъде употребена материалната база и създадените образователни проекти на предприятието, като инструмент за справяне с казуса с неналичието на квалифицирани фрагменти и понижаване на престъпността.

Каракачанов съобщи, че " прегръща " сходна концепция и даже мисли за въвеждането на механизми, с които да бъдат задължавани безработните да се образоват в ГУСВ. Въпреки че отхвърли, че засяга избрана етническа група, той на няколко пъти изясни, че сходна концепция ще реши казуса с хора, " които са намерили на баницата мекото " и се възползват от " извънредно демократичното отношение на институциите ". Той даже уточни, че сходна концепция е подобаваща за жителите на гетата :

И това е верният метод, с цел да може тези младежи, които нямат обучение – огромен % от хората в гетата нямат и главно обучение и няма потребност човек да обикаля страната, с цел да види това... Не могат да приказват естествен български език, а без да приказваш езика не може да претендираш, че може си еднакъв с другите. 

Министърът напомни, че преди 1989 година ГУСВ са предоставяли опция за отблъскване на военна работа, само че и за приемането на специалност. " По този метод десетки хиляди младежи усвояваха и специалност, с която можеха да намерят реализация в цивилния си живот и да се препитават по честен метод, а не с обири и кражби ", заключи министърът. По думите му по-късно строителните войски били закрити с аргумента, че били дискриминационни . Според него обаче " подборът " там бил различен: дали си образован или не. " Ако не си образован, се образоваш с кирка и лопата ", заключи военният министър.

Той напомни още, че в предходния парламент е бил създател на законопроект, съгласно който " неграмотник, който не може да служи с оръжие, точно посредством тази учебно-трудова активност да получи точно тези качества, които няма ". 

Според него " има самун " в концепцията за основаване на центрове за професионално и военно образование, само че за това би трябвало решение на Министерския съвет и да се намерят средства. Каракачанов изясни, че идеята е добра, тъй като дава опция за интеграция " на една част от обществото, която научи че има права, само че не и отговорности ". Това обаче нямало по какъв начин да мине под формата на наборна военна работа, защото такава няма. В момента МО работи върху законопроект за доброволна работа, само че за възобновяване на ГУСВ трябвало да се търсят механизми, с които младежите да бъдат задължавани да влизат в тях. Като подобен метод Каракачанов уточни прекъсването на обществени помощи за младежите, които отказват да работят, макар че им се предлага работа.

Идеята за " трудова тегоба " не е нова за Вътрешна македонска революционна организация . През 2010 година Каракачанов предложи като един от методите за справяне с демографската рецесия да бъде възобновено трудовото " ограмотяване на необразованите циганчета ". В свое изявление за Българска национална телевизия през септември 2017 година той даже разгласи, че това е един от методите за оправянето с ромската престъпност.

" 206 хиляди деца в България, огромната част от които са циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са необразовани. Дори би трябвало да въведем просветителната тегоба, наложително, не ме интересува, че си пропуснал 16 години - връщаш се в учебно заведение и учиш. Един от главните проблеми е проучването на български език. Няма по какъв начин да се интегрираш в обществото, когато не знаеш да пишеш и приказваш на български език. За какви права приказваш, когато няма по какъв начин да си намериш работа в естествена компания или дружество, когато не владееш езика на болшинството - не можеш да пишеш и да четеш. Това са неща, които е извънредно време да спрем да ги преглеждаме от една страна с чисто етнически проект, а въпреки това да спрем да ги преглеждаме като някакъв проблем, за който някой в Брюксел щял да ни се скара ", разяснява тогава министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР