Възрожденска къща сред панелките впечатлява на варненска улицаКъща във възрожденски

...
Възрожденска къща сред панелките впечатлява на варненска улицаКъща във възрожденски
Коментари Харесай

Възрожденска къща сред панелките впечатлява на варненска улица

Възрожденска къща измежду панелките впечатлява на варненска улица
Къща във възрожденски жанр сред огромните жилищни блокове приковава погледите на минувачите по варненската ул. ”Джеймс Баучер ”. Двуетажната сграда е построена преди 4 десетилетия и постоянно е била стругарско ателие. Това обаче по нищо не проличава извън, където могат да се видят Баба Яга, магаренце от дърво, крокодил от камък и голям плюшен мечок, качен в дървена къщурка. 

Стопанин на една от най-загадъчните постройки във Варна е 69-годишният Благой Попов. Роден е в малко село в Пиринска Македония, а 16-годишен напуща родния край, с цел да учи. Така стига до Варна. Стругар е по специалност, почнал с частната самодейност още през 80-те години.

 Дарик Варна

Голяма част от припечеленото младият тогава шлосер влага в машини. Успява да получи и общински терен за създаване на ателие и по този начин се снабдява с парцела сред блоковете на ул. „ Джеймс Баучер ”. 

 Дарик Варна-->

Атрактивната дървена сграда на два ката, сгушена измежду панелките, прилича българска селска къща от 19-и век. И припомня за родния завършек на Благой – регионът към Мелник.

 Дарик Варна

В началото майсторът шлосер направил до постройката градинка с цветя, оградена с висока до коляното ограда. Китките били постоянно обирани от предприемчиви възрастни дами, които ги предложили на близкия пазар. Днес оградата е висока, само че все пак нападения на крадци не липсват, само че към този момент поради метали. 

 Дарик Варна

Навремето, при градежа на ателието, от прилежащия огромен жилищен блок имало няколко недоволства до Общината. Живущи в панелката се страхували, че блокът може да падне, спомня си Попов. Днес , 4 десетилетия по-късно, блокът е към момента на мястото си.

 Елементите в този иконостас са направени собственоръчно от стругаря  Дарик Варна

 Дарик Варна

Към мястото на атрактивното стругарско ателие с тип на възрожденска къща през годините е имало интерес от страна на кандидат-купувачи. Благой Попов признава, че не бе си разделил с творението си и против стотици хиляди левове.

 Дарик Варна

Историята на къщата с приказна аура и нейния собственик ще откриете в аудио зоната:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР