Възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота.

...
Възрастта за пенсиониране да зависи от очакваната продължителност на живота.
Коментари Харесай

Предлагат вдигане на възрастта за пенсия

 Възрастта за пенсиониране да зависи от предстоящата дълготрайност на живота. Това предлага Съветът на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН) в свое умозаключение по отношение на провокациите за бюджетите на страните членки поради застаряването на популацията. Проблемът с увеличение на каузи на възрастните хора е прегледан на последното съвещание на ЕКОФИН, на което е взел участие и служебният министър на финансите.

И в този момент в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) е записано, че до 2037 година възрастта за пенсиониране на мъжете и дамите последователно ще бъде увеличена до 65 години. А по-късно възрастта за приемане на пенсия ще зависи от повишаването на междинната дълготрайност на живота. Но в КСО не е записана формула за установяване на тази възраст.

Ако предлагането на ЕКОФИН и текстовете в КСО бъдат изпълнени, възрастта за излизане в пенсия ще пораства, тъй като прогнозите сочат, че и продължителността на живота ще нараства. През 2020 година междинната дълготрайност на живота в България е 73,6 години, като поради пандемията понижава от 75,1 години за 2019 година, демонстрират данните на Евростат. Българите имат най-малка дълготрайност на живота измежду жителите на Европейски Съюз. Но съгласно прогнозите на Евростат за идващите 20 години (до 2040 г.) междинната дълготрайност на живота у нас ще нарасне с 5-6 години и за мъжете ще стане 76,7 години, а за дамите - 82,8 години, осведоми " Труд ".

Това значи, че хората в България, които сега са на възраст към 45 години ще живеят по-дълго от своите родители, само че може да се наложи да излязат в пенсия много откакто навършат 65 година За днешните младежи на по 20 години излизането в пенсия може още повече да бъде отдалечено във времето, тъй като съгласно прогнозите на Евростат продължителността на живота в България през 2070 година ще бъде приблизително 82,9 години за мъжете и 87,7 години за дамите.

Ако възрастта за пенсиониране не бъде нараснала, през 2070 година мъжете ще взимат пенсия приблизително 21,4 години, а дамите - 24,7 години. Това е много повече от времето, което днешните пенсионери може да се радват на получаваните от хазната суми - към 14 годни за мъжете и 18 години за дамите. В резултат нужните пари от държавната хазна за погашение на пенсиите ще набъбнат. А обвързването на възрастта за пенсиониране с предстоящата дълготрайност на живота ще понижи разноските за пенсии, показват от ЕКОФИН.

Застаряването на популацията е огромно предизвикателство за страните от Европейски Съюз, написа в отчета на ЕКОФИН. А България е измежду страните от Европейски Съюз с най-застаряващо население. Ако все още за всеки човек на възраст над 65 години има трима в трудоспособна възраст, до 2070 година ще има по-малко от двама души. Продължаващото повишаване на предстоящата дълготрайност на живота ще способства за “посивяване " на популацията, написа в документа. Затова измежду рекомендациите на Брюксел е възрастта за пенсиониране да зависи от предстоящата дълготрайност на живота и да се предизвиква дейния живот на възрастните хора, тъй че да работят по-дълго време. За задачата би трябвало да се усъвършенства достъпът на хората до качествени здравни услуги, написа в документа на ЕКОФИН.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР