Възраждане превърна недовършена чернова на анализ на БНБ в атака

...
Възраждане превърна недовършена чернова на анализ на БНБ в атака
Коментари Харесай

Каква поредна българска евро драма: на терена са БНБ, "Възраждане" и еврофеновете

" Възраждане " трансформира незавършена чернова на разбор на Българска народна банка в офанзива против възобновените старания на България за приемане на еврото от 2024 година В документа в действителност се натъртва на рисковете, само че това е експертен взор на най-лошите сюжети като разпад на самата еврозона. Ако България изпусне периода в този момент, ще се лиши от по-ниски лихви за компании и държавен дълг.
По тематиката " за " и " срещу " еврото българските икономисти в последните години замязяха на футболни агитки след дерби. Всеки е почитател на своя тим и надали има мотив, кадърен да го накара да мине в другия лагер.

Затова и анализите по тематиката, даже и най-добронамерено и уравновесено претеглящите плюсове и минуси, са обречени на крах. От една страна, всеки коментатор или политик угодно би си избрал пасажите, които пазят тезата му. А от друга, в случай че някой въпреки всичко му уточни, че вътре има обстоятелства или доводи, които не му изнасят, елементарно може да упрекна създателите, че " по този начин са ги предиздвикали ". Излязло от единия тим, това би прозвучало като " предават националния интерес и последните капки суверенитет на Брюксел и Франкфурт ", а от другата - " станали са оръдие на кремълската агитация и/или пазят локални лобита и олигарси ".

Реклама
Предвидимо, сходна беше ориста и на черновата на разбор на Българска народна банка по тематиката, която неизвестно за какво влезе в обществена приложимост, без да е финализирана и утвърдена от управителния съвет на централната банка. Патриотичната партия " Възраждане " (с лек хоров акомпанимент от БСП) бързо го брандира като абсурден скришен отчет, който в прав текст споделя, че не трябва да влизаме, тъй като не сме подготвени и не е в наш интерес. " Ние ви предоставихме къса извадка от 12 точки, които демонстрират действително унищожителния резултат от въвеждането на еврото в българската страна и унищожаването на българския лев: гибел за стопанската система, гибел за обществените финанси, гибел за частните финанси, гибел за спестяванията и приходите на хората ", съобщи водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Реално въпросните 130 страници не демонстрират гибел на каквото и да било, въпреки в действителност да подчертават много повече върху рисковете, в сравнение с върху изгодите, само че без да дават крайна оценка.
Тайнственият полудокладАко шефът на Българска народна банка има на някого да се сърди за шума по тематиката, то е и на самия себе си, тъй като това не е изминал документ, а подобен, който е публично възложен от него. " Възраждане " показаха своя селективен прочит на текста на 2 ноември, като тогава споделиха, че след тяхното настойчиво гледище текстът им е възложен от Димитър Радев " в края на предходната седмица ", което би трябвало да значи някъде към 27 октомври. Това е необичайно, защото изпратената до всички партии версия е с входящо клеймо в Народното събрание от 31 октомври. Така излиза, че най-евроскептичната партия е получила преди всички незавършен и разкритикуван полуанализ (без частта, която финансовото министерство би трябвало да изработи) за влизането на страната в еврозоната импровизирано, което единствено по себе си е рецепта за информационен гаф.Иначе анализът в по-голямата част е разказвателен и може да мине и за подробен учебник по провеждането на парична политика в България. Той се пробва да очертае и планува резултати от възможното участие в еврозоната и в действителност в по-голямата част е сериозен. Факт е обаче и че вътре се оборват някои легенди, като да вземем за пример, че приемането на еврото ще създаде колосална инфлация и всеобщо обедняване.
До сериозна политическата стихия обаче по този начин и не се стигна макар поръчките на Костадинов, че групировката му няма да допусне влизането в еврозоната и ще работи за референдум. Само седмица по-рано Народното събрание с голямо болшинство даде мандат за ускорена работа по задачата страната да одобри еврото от 2024 година От трибуната на шефът на централната банка Димитър Радев му се наложи да влезе в пояснителен режим и да препотвърждава формалната позиция на Българска народна банка - а точно, че централната банка не счита, че България не е подготвена за еврозоната, и че продължава да работи по задачата страната да стане 21-ият й член.
Политическите земетресения от интерпретациите на разбора бяха умерени, само че те отекнаха в самата Българска народна банка. Фотограф: Юлия Лазарова Реклама
Трусовете обаче отекнаха в самата Българска народна банка, в чийто директорски съвет също има, въпреки и много по-тихо разделяне на еврокритици и еврооптимисти. И в случай че до момента тлеещият спор беше притежание на стеснен кръг изкушени по тематиката, внезапно от другояче въздържаната институция започнаха също да прехвърчат искри. В Радев изясни тълкуванията на " отчета " по този начин: " Решението на Народното събрание с толкоз внушително болшинство изненада политическите съперници на еврото и те подхващат обезверени стъпки да блокират процеса. " А също по този начин и без да посочва имена, очевидно разкритикува подуправителя, отговарящ за ръководство " Емисионно " Калин Христов за спорните сигнали, предавани от него по тематиката, и за рецензиите му към ЕЦБ (виж карето).
Конфликтът в Българска народна банка по оста про и антиФормално в България няма институция или персона, заемаща основен пост, която да е на открита антиевро позиция. Това обаче не значи, че царува цялостно единодушие. В самата Българска народна банка също има необятна палитра нюанси в мненията по-въпроса, въпреки и до момента институцията официално да е излизала с монолитна позиция по тематиката. " От лятото на 2018 година, когато стартира същинският развой на присъединение, до момента има към 270 решения на управителния съвет на Българска народна банка, свързани с тематиката. Всички те са признати единомислещо и нито едно от тях не е антиевро. Точно противоположното ", изясни шефът Димитър Радев, само че добави и: " Ако някой в публично качество работи по един метод, а импровизирано работи по различен метод, това е проблем за съответния човек и за институцията. Но това е разгадаем проблем. " Зад последните думи елементарно прозира рецензия към дългогодишния подуправител Калин Христов, чийто сектор всъщност е валутният ръб. А мотив за раздразнението на гуверньора може да се открие в негово, където наред с неговия разбор и посочените неточности в паричната политика на ЕЦБ се пази тезата, че страни, които са се включили, без да извършват критериите, като Гърция и Италия са минали през големи стопански катаклизми. " Смятам, че България също не би трябвало да разчита на " изключения ", споделя Христов. Същевременно Радев пази енергично ускорения курс към еврото даже с цената на подобен компромис, като вижда заплаха след 2023 година вратата да се затвори може би и за десетилетия.Дали тъкмо този разнопосочен сигнал е в основата на втвърдения звук не е ясно, само че каченото на уеб страницата на Българска народна банка изявление на Христов, няколко часа по-късно беше отстранено. Влошеният разговор в границите на централната банка обаче несъмнено не оказва помощ на страната по пътя към еврото. Тя като цяло е и в малко особена обстановка, защото трима от седемте членове на управителния й съвет (включително Радев и Христов) са с изминал мандат, което съществено подкопава независимостта и опцията й да поема задължения.
Цялата тази драма обаче се случва на финалната права, на която от България се чакат ясни дейности - да покаже предпочитание и подготвеност да одобри еврото на 1 януари 2024 година Още повече че и неофициалните сигнали от Франкфурт и Брюксел са по-скоро позитивни и от нас зависи по какъв начин ще се употребява този миг.
Няма съвършени пари
В обезверен опит да съберем двете враждуващи фракции, дано въпреки всичко стартираме от това, че съвършен паричен режим не съществува. В историята разнообразни форми на закрепени и плаващи курсове, както и парични съюзи са записали триумфи и провали в разнородни условия. За това коя форма е удачна за дадена страна в даден миг могат да се излагат разнообразни фактори - от размера и смисъла на стопанската система на страната, през степента на развитост на институциите и независимостта на централната банка, до спецификите на политическата и публичната просвета. И, несъмнено, оценките на учени и практици съществено варират, в това число и според от това към коя икономическа школа се числят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР