“Възраждане“ поиска смъртно наказание за министъра на отбраната Тодор Тагарев,

...
“Възраждане“ поиска смъртно наказание за министъра на отбраната Тодор Тагарев,
Коментари Харесай

Парламентът одобри купуването на "Страйкърите", "Възраждане" поиска смъртно наказание за Тагарев

“Възраждане “ изиска смъртно наказване за министъра на защитата Тодор Тагарев, откакто народните представители одобриха дефинитивно Законопроект за одобрение на Международен контракт (LOA) BU-B-UCP „ Придобиване на бойни машини Страйкър ".

При първото гласоподаване това стана с гласовете на 146 депутати. 53 гласоподаваха " срещу ", а петима бяха " въздържал се ". При прегласуването 148 народни представители гласоподаваха " за ", 54 " срещу ", а петима се въздържаха.

Договорът планува закупуване на 196 машини " Страйкър " и 15 спомагателни машини. Бронетранспортьорите ще костват малко над 2,5 милиарда лв.. Парите за машините ще бъдат обезпечени от държавния бюджет в разсрочено заплащане до 2027 година.

Той съобщи още, че не желае при ротацията министерски постове за Движение за права и свободи

По време на дебата Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че цената в контракта е планирана и на процедура няма по какъв начин да знаем дали тази тя няма да се вдигне.  Според него ние подписваме празен чек, и прикани прокуратурата " доста да внимава с тази договорка ".

" Такива унизителни контракти в друга страна в Европа и страна членка в НАТО не подписва ", безапелационен е той. Гечев счита, че това не е контракт, а е изпратена " заповед на баламите в тази страна ".

Депутатът от Българска социалистическа партия акцентира, че българската войска би трябвало да се въоръжи, само че не по този метод и с такива срамни контракти.

С решението се предлага на Народното събрание да ратифицира със закон контракта

Николай Дренчев от " Възраждане " също счита, че това не е контракт, тъй като по думите му няма характерностите на подобен. Според него ще похарчим " едни пари по доста хазартен метод ".

Ивайло Чорбов от " Възраждане " пък разяснява, че Тагарев заслужава смъртно наказване. " Смятам, че за в бъдеще, в случай че тази договорка се окаже освен неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев би трябвало да има даже смъртно наказване ", съобщи той, представен от БГНЕС.

Министърът на защитата Тодор Тагарев увери, че Съединени американски щати работи по този метод и с такива контракти с 60 страни по целия свят. Той акцентира, че в контракта има ясни периоди и подсети, че договорът планува и индустриално съдействие. Тагарев съобщи, че са договорили най-хубавите условия за нашата страна.

България би трябвало да купи 183 машини „ Страйкър “ от Съединени американски щати

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави държавно управление, което е придвижило капиталов план. Според него това е доста комплицирана договорка и единствено могат да поздравят кабинета, в случай че го осъществят в период.

Според него другояче има опасности периодите да бъдат изпуснати

" Ние купуваме от стратегически сътрудник. Ние не можем да слагаме под подозрение дали това е вярно, или не ", счита той. Радев разяснява, че има терзание във връзка с потенциала на " Терем ", където ще се правят дейностите в бъдеще, само че също така открои като терзание и за това дали имаме специалисти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС уточни, че договорката се корени в служебното държавно управление, а не в настоящето, и прикани за благосклонност. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР