Възраждане има право на мнение, но не и да лъже

...
Възраждане има право на мнение, но не и да лъже
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България

" Възраждане " има право на мнение, само че не и да лъже за резултатите от приемане на еврото, съобщи вицепремиерът

“Отлагането на влизането в еврозоната е поради ясни аргументи. Те са, че има правила. България все още не дава отговор на два от петте критерия, по които тя би била оценена за влизане в еврозоната. Поради бездействието на Народното събрание не отговаряме на тези критерии ”, сподели вицепремиерът Атанас Пеканов в „ Защо, господин министър “ по.

Той акцентира, че от месеци България не дава отговор на един критерии - инфлационният.

“Ние работим по това да търсим еластичност от европейските ни сътрудници, тъй че да се откри решение, което да дава отговор на настоящата обстановка, а тя е една доста висока инфлация във всички страни. За да търсим еластичност във връзка с критериите ние трябваше да сме съвършени по всички други критерии, вместо това не сме приели четири закона. Закони, които от дълго време се изискват от нас ”, сподели Пеканов.

Ние не се отхвърляме от еврото и продължаваме работа. Датата за условие на отчет е края на февруари. Това го знаем от дълго време, само че дотогава би трябвало да знаем дали отговаряме на критериите, а ние в този момент знаем, че няма да отговаряме, добави той.

“От пет години написа, че не изпълзяваме на критериите. Страната щеше да бъде отхвърлена, а това щеше да има доста съществени имиджови вреди. Не си представяйте, че това може да го желаеме всяка година. Само една страна е желала сходно нещо - Литва. Отхвърлена е единствено поради един аршин инфлацията, тогава тя е била 3,8%, при нас е 14%. Не отговаряме на законодателния критерии ”, посочи Пеканов.

Отлагането за влизането в еврозоната носи големи вреди за България. Това са действителни стопански загуби, сподели той.

Вицепремиерът сподели, че партия " Възраждане ", която събира подписи за осъществяване на референдум за опазване на българския лев, има право на мнение по въпроса, само че няма право да популяризира лъжи. " 14 аргумента са сложили в тяхната дипляна, само че нищо от това не е правилно ", сподели Пеканов и даде за образец изказванията на " Възраждане ", че разбор на Българска народна банка не подкрепял присъединението към валутния съюз и че тази стъпка означавала отвод от независима парична политика. От тази автономия България се е отказала още при приемането на валутния ръб през 1997 година, подсети Пеканов, а Българска народна банка няма нито едно мнение, в което негативите да са повече от позитивите, продължи той.

" Може би тези, които желаят да клатят борда, желаят да не участваме при взимането на решенията в ЕЦБ ", сподели вицепремиерът. Добави, че частично и Българска социалистическа партия употребява погрешни причини по тематиката в предизборната си акция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР