Възраждане е политическата формация, която най-много е увеличила резултата си

...
Възраждане е политическата формация, която най-много е увеличила резултата си
Коментари Харесай

Кои са печелившите и губещите на изборите във Варна

„ Възраждане ” е политическата групировка, която най-вече е нараснала резултата си във Варненска област спрямо предходните избори. Ръст регистрират също ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ ИТН ”. Споредпредварителните калкулации при разпределението на мандатите най-печеливши са ГЕРБ-СДС и „ Възраждане ”, които ще имат по един народен представител повече в 49-то Народно заседание.

Коалицията ГЕРБ-СДС записа най-хубавия си резултат във Варненска област за последните четири парламентарни вота, привличайки малко над 52 хиляди гласоподаватели. Ръстът по отношение на последните избори е с 3 700 гласа. В новия парламент обединението ще има 6 депутати колкото имаше за финален път в 44-то Народно заседание. Представителите на ГЕРБ още веднъж ще бъдат зам.-председателят на партията Даниел Митов, рекордьорът по преференции Славена Точева, някогашният състезателен министър Красен Кралев, спечелилият осми следващ мандат Павел Христов и Бранимир Балачев. Новото име е на представителя на Съюз на демократичните сили и академични учител доцент Медиха Хамза.

На изборите предходната есен „ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” получиха общо към 45 хиляди гласа и 5 мандата. В коалиция резултатът им е по-нисък с 6 хиляди гласа, а мандатите им ще бъдат 4. Те ще бъдат за някогашния министър на нововъведенията в кабинета „ Петков ” Даниел Лорер, Стела Николова, която с преференциален избор се изкачи на второ място, дългодишнияобщински консултант във Варна и ортопед доктор Ивайло Митковски и спечелилиятрети следващ мандат Калоян Икономов.

„ Възраждане ” продължава да усъвършенства представянето си след всеки избор. Спрямо последните избори гласовете им са се нараснали със 7 хиляди и са близо 28 хиляди Партията ще има трима народни представители в новия парламент. Ако водачътКостадин Костадинов избере да влезе в Народното събрание от София, идващите в листата саКоста Стоянов, студентът Светослав Тодоров и Никола Димитров. Последният може да стане народен представител и от Ямбол и тогава мястото му ще бъде заето от варненския общински консултант Веселин Вешев.

Българска социалистическа партия записва подобен резултат и още веднъж ще има единствено един народен представител. Гласовете за социалистите са близо 11 600, като спадът е с към 200. Водач на листата е Борислав Гуцанов. Ако той избра да влезе в Народното събрание от Търговище, мястото му ще бъде заето от втория Павел Раличков, който е общински ръководител на Българска социалистическа партия.

Избирателите на Движение за права и свободи са 9 600 и са се нараснали с 1 000. Партията отново получава един мандат, който е за лидера и някогашен евродепутат Филиз Хюсменова.

Един народен представител ще има и „ ИТН ”. Формацията получи над 7 700 гласа, като растежът е с 1 000. Водачът и зам.-председател на партията Тошко Йорданов има опция да влезе в Народното събрание и от Плевен. Тогава мястото му ще бъде заето от втория Драгомир Петров, който също е част от сценаристите на Слави Трифонов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР