Възпитаниците на Училището на бъдещето представиха достойно България в едно

...
Възпитаниците на Училището на бъдещето представиха достойно България в едно
Коментари Харесай

Ученик на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ с ПЪРВО МЯСТО на Международната космическа олимпиада

Възпитаниците на Училището на бъдещето показаха почтено България в едно от най-престижните интелектуални надпревари за деца в света, провеждащо се в съветската столица на космонавтиката

Стефан Минчев – възпитаник в VIа клас на Частното приблизително учебно заведение „ Юрий Гагарин “ в Санаторно-оздравителния комплекс „ Камчия “ се класира на ПЪРВО място във възрастовата група „ Спътник “ на ХХV юбилейна Международна галактическа олимпиада.

Едно от най-престижните интелектуални надпревари в света за деца от 11 до 18-годишна възраст се организира в наукоград Корольов – галактическата столица на Русия и градът, в който се намира Центърът за ръководство на галактическите полети. Тази година в олимпиадата вземат участие 200 възпитаници от разнообразни страни, а младите гагаринци от „ Камчия “ Стефан Минчев и Гергана Павлова са единствените представители от България.

Те показаха страната ни почтено, откакто Стефан Минчев стана решителен победител в своята възрастова група „ Спътник “ - за деца от 11 до 13-годишна възраст. В изключителна конкуренция, възпитаникът на Училището на бъдещето в „ Камчия “ се състезава с 11 възпитаници от най-реномираните съветски учебни заведения.

Стефан Минчев беше изпратен с овации след отбраната на плана си на тематика “Мястото на България в международната космонавтика и полетът на Георги Иванов ”.

Пред авторитетно жури, ръководено от Дмитрий Калинин от Ракетно-космическа корпорация „ Енергия “, в което бе и Наталия Земкович - завеждащ отдел за работа с надарени деца, и пред цялостната зала на „ Център Хармония “, Стефан показа България като една от галактическите сили – с 40-годишна история и постижения в галактическите разработки.

На отличен съветски език той описа за първия български уред за проучване на галактическа плазма, изведен в орбита през 1972 година, добави че родината ни е третата страна в света, наред с Русия и Съединени американски щати, която създава галактическа храна.

„ Малка България е шестата галактическа страна – освен това изпратила не един, а двама космонавти, страна с два свои спътника, с над 150 прибора и апарати, които са част от актуалните галактически технологии “, описа Стефан.

Най-перспективните модерни планове са свързани с галактическата физика и проучването на слънчевата радиация, не престават и 500-дневните наземни опити с българската галактическа оранжерия, в подготовката на полет до Марс, добави той.

Специално внимание в презентацията си гагаринецът отдели на полета на първия български космонавт Георги Иванов и изключителната нещатна обстановка на галактическия транспортен съд „ Союз – 33 “. Именно този случай влиза в учебниците по космонавтика, води до редица усъвършенствания в моторите на галактическите кораби и е образец за човешката воля и геройство.

Шестокласникът показа и филм с неповторими фрагменти от полета на Георги Иванов.

На финала журито попита българския възпитаник какво съставлява 10g – претоварването, изпитано от българския космонавт по време на балистичния спуск при приземяването на галактическия уред.

На въпроса по какъв начин е събрал материалите за представянето си, Стефан отговори, че в Санаторно-оздравителния комплекс „ Камчия “ гостуват доста космонавти, участници в програмата „ Интеркосмос “, измежду които и именитият Георги Иванов, конструктори и даже инструкторът по оцеляване в спешни обстановки на Юрий Гагарин, с които децата имат опция да се срещнат и да поддържат връзка персонално.

Именно тази година, по време на лятната лагерна промяна „ Космосът и ние “, чието лице бе първия български космонавт, бе сложено началото на самодейността „ Заедно в Космоса, дружно на Земята! “, адресирана до всички хора на Земята, които милеят за мира и положителното на планетата.

По-рано през седмицата десетокласничката от ЧСУ " Юрий Гагарин " в " Камчия " - Гергана Павлова, показа Училището на бъдещето пред участниците и гостите на ХХV-та Международна галактическа олимпиада. Гергана описа за усиленото проучване на съветски и британски език, и осведомителни технологии – познания, без които е невероятно да достигнеш галактическите хоризонти.

Специално място бе отделено на премиите на младите гагаринци - измежду които голям брой оценки от интернационалните и национални надпревари и олимпиади. На отличен съветски език Гергана описа, че от тази образователна година ЧСУ " Юрий Гагарин " е първото учебно заведение в Европа, което може да издава по едно и също време български и съветски документи за приключена начална степен на обучение и продължава да работи за узаконяване на идващите степени.

Нашите участници показаха и самодейностите на учебното заведение в " Камчия " - " Белите гълъби на мирното детство ", " Добротворци " и " Заедно в Космоса, дружно на Земята! ". Гергана описа за неповторимия комплекс " Камчия " - интернационален учебен, културен, състезателен, публичен център, който има 10-години опит и обичаи в работата с деца и младежи.

Възпитаниците на ЧСУ „ Юрий Гагарин “ посетиха Центъра за ръководство на полетите и участваха в телемост с Международната галактическа станция.

Стефан Минчев попита космонавтите Сергей Рязанский и Александър Мисуркин, които извършват галактическата си задача на орбиталната станция сега, какво носят със себе си на борда на МКС, с цел да им припомня за Земата.

" Взимаме фотографиите на обичаните си хора ", дадоха отговор те.

По време на формалното разкриване Стефан и Гергана развяха българския байрак.

В рамките на съпътстващата стратегия нашите участници разгледаха музея на Ракетно-космическата корпорация „ Енергия “, в който се пази спускаемия уред на първия човек, полетял в космоса Юрий Гагарин, многоместния уред „ Восход-2 “, от който Алексей Леонов реализира първото излизане в открития космос, макети в истински размери на Международния орбитален комплекс „ Союз-Аполо “ – първият взаимен план на Русия и Съединени американски щати, на орботалната станция „ Солют “ и други

Стефан и Гергана са цялостни отличници в Училището на бъдещето в „ Камчия “ и имат интерес към естествените науки. Стефан се увлича от астрономия, само че също и от театрално изкуство. Гергана е с необятни ползи в науките. И двамата учат съветски език като първи непознат от четири години. Ръководител на българския гагарински тим в Корольов е преподавателят по история и цивилизация Симено Кулиш.

В петък е формалното награждаване, след което участниците в олимпиадата ще посетят Звездното градче и Центъра за подготовка на космонавти.
Тогава е и церемнията по закриване на юбилейна Международна галактическа олимпиада.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР