Премахването на паметника на Альоша в момента не е тема

...
Премахването на паметника на Альоша в момента не е тема
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив: Махането на Альоша не е на дневен ред

Премахването на паметника на Альоша сега не е тематика за Община Пловдив, тъй като нямаме информацията, която изискахме. Това съобщи кметът Костадин Димитров, запитан за демонтажа на монумента, точно на 9 май. По традиция на тази дата на Бунарджика се изкачват десетки пловдивчани, които почитат Деня на успеха.
 
Искането за демонтажа на паметника на Альоша бе отправено при започване на годината, като имаше няколко оферти към Общинския съвет – за пряк ремонт от Политическа партия – Демократична България, а от Има Такъв Народ желаеха референдум.

В последна сметка предложенията бяха отсрочени и бе основана комисия в Община Пловдив от зам.-кметовете по строителство и финанси. Те би трябвало да изготвят разбори какъв брой би коствало премахването на паметника, каква е технологията за това, а също и какъв брой ще би трябвало да заплати Община Пловдив за референдум по тематиката, оповестява локалният уебсайт Trafficnews.

Очаква се, откакто тези разбори бъдат подготвени, те да бъдат известие на обществеността и да се вземе решение за монумента.

Пловдивският Паметник на Съветската войска (известен с името Альоша) е гранитна скулптура с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив.

Общата му височина е 17,30 м, самият войник е висок 10,5 м. Главата му е 7 тона, а картечния му пистолет  - 2 тона.

Издигнат е през 1954 – 1957 година от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, инж. Димитър Кънчев, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013).

 След 10 ноември 1989 година са правени няколко опита за унищожаване на паметника, само че те остават безуспешни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР