Булгартрансгаз“ избра компаниите, които да изпълнят проекта за разширяване на

...
Булгартрансгаз“ избра компаниите, които да изпълнят проекта за разширяване на
Коментари Харесай

ГБС е избран за основен строител на Вертикалния газов коридор

„ Булгартрансгаз “ избра фирмите, които да изпълнят плана за разширение на потенциалите в газовите връзки с Гърция и Румъния. Това са „ Главболгарстрой “ и интернационалният му сътрудник HILL International, които ще работят по трасето Кулата – Сидирокастро и Негру Вода – Кардам, две от обособените позиции в публичната поръчка за Вертикалния газов кулоар.

По новата преносна тръба от Пиперево до Перник е определен участникът ДЗЗД „ НЕГРУ ВОДА КАРДАМ 2024 “. Това излиза наяве от известие на „ Булгартрансгаз “, който е възложител по плановете.

Предложените от участниците цени за осъществяване подхождат със заложената индикативна стойност на плановете от 586 млн. лева Финансирането им обаче към момента не е обезпечено, като по проект до 1 май трябваше капиталът на " Булгартрансгаз " да бъде повишен с 200 млн. лева Засега обаче такава информация няма. През март, когато към момента управляваше съдружният кабинет " Денков ", депутатите задължиха министъра на енергетиката да изследва опцията за европейско финансиране, както и да бъдат издадени държавни гаранции за до 625 млн. лева
Кои са спечелилите
Обединенията „ ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 1 “ и „ ХИЛ ИНТЕРНЕШЪНАЛ – ГБС 3 “ са спечелилите в два от трите лота. В сдруженията главен член е „ Главболгарстрой “ дружно с интернационалния си сътрудник HILL International. За подизпълнители в двата лота са посочени интернационалните компании CRC Evans, Emerson, Honeywell и „ Енсол ВМ “.

Лупингът от Кулата до Кресна включва линейна част, станция за ликвидиране на газопровода „ Кулата “ и станция за ликвидиране на газопровода „ Кресна ”. Проектът планува създаване на газопровод с високо налягане с диаметър 700 мм и дължина към 48 км, както и съпътстващите го софтуерни уреди. Предложената цена е 131.7 млн. лева, без Данък добавена стойност.

В третата позиция – лупинг от Рупча до Ветрино – има линейна част и станция за ликвидиране на газопровода „ Ветрино ”, ще бъде построен газопровод с високо налягане с диаметър 1200 мм и дължина към 61 км и съпътстващите го софтуерни уреди. За нея обединяването предлага 353 млн. лева без Данък добавена стойност.

Преносният газопровод от Пиперево до Перник ще се построява от ДЗЗД „ НЕГРУ ВОДА КАРДАМ 2024 “ - обединяване от две задгранични и една българска компания, като негови членове са “ДИВИКОМ “ ИНК., Съединени американски щати, “ХАБАУ ” С.Р.Л., Румъния и СА.И.Е. ЕООД, България. Декларираните от обединяването подизпълнители са: „ Енсол ВМ “ и „ Химкомплект Инженеринг “. Предложената за нея цена е близо 100 млн. лева
Защо е значим планът?
„ Булгартрансгаз “ организира публичната поръчка в осъществяване на решение на Народното събрание от 14 март 2024 година по отношение на самодейността на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален кулоар.

Реализацията на плана е значима поради идното от 1 януари 2025 година прекъсване на преноса на съветски газ през Украйна и обстоятелството, че съществуващата инфраструктура на „ Булгартрансгаз ” не разрешава да бъде сменен напълно транзитираният съветски газ през мрежата ѝ. С увеличението на потенциала на двете връзки ще се обезпечи техническа опция на газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз ” да придвижва възходящите количества природен газ от разнородни източници, включително полутечен природен газ, в посока от юг на север в поддръжка на напъните за диверсификация и повишение на сигурността на доставките както за България, по този начин и за страните от района.

За покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които го получават през Украйна, се преглеждат конкурентни направления посредством доставки на LNG по направления от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 милиарда куб. м повишение на доставките от Русия по морския газопровод „ Турски поток “. В тази връзка, с цел да резервира България мястото си на газовата карта на Европа, с цел да бъде сменен с LNG транзитирания газ с съветски генезис и с цел да бъдат обезпечени нужните количества за Централна Европа, е належащо бързо да бъдат осъществени разпознатите планове за повишение на потенциалите за транспорт от Гърция към България и от България към Румъния, декларират вносителите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР