За първи път Бургас празнува Летен Никулден. На площада в

...
За първи път Бургас празнува Летен Никулден. На площада в
Коментари Харесай

За първи път Бургас празнува Летен Никулден, раздадоха 3000 порции миди


За първи път Бургас чества Летен Никулден. На площада в Бургас бяха раздадени 1400 порции рибена супа и близо 3000 порции миди.

Шеф Иван Звездев се състезава с готвача на Остров „ Св. Анастасия” по подготвяне на миди- с булгур по софийски или с ориз по бургаски.

„ Бургас постоянно би трябвало да изненада с нещо ново. С Летния Никулден по-шумно отваряме вратата към лятото. Идеята е в един сезон с по-приятно време, когато Бургас е безоблачен и зелен, да попразнуваме по морски, като поканим и посетители от чужбина и други кътчета на България да се повеселят дружно с нас”, съобщи Дияна Саватева - зам.-кмет по просвета в Община Бургас

Летен Никулден е православен празник, на който се уважава свети Николай Чудотворец. Честването обичайно е в дните към 9 май, когато мощите му са пренесени в италианския град Бари. В националния календар се уважава от епохи, най-много измежду източните славяни.

Кулминацията на Летния Никулден ще е вечерен концерт с присъединяване на група „ МОЛЕЦ “ и Веселин Маринов. Но денем ще има доста други събития и занимания, както и морски ритуали. Рибен курбан и безвъзмездна дегустация на миди по бургаски – това пък е кулинарният акцент на празника.

В българската национална традиция летният Никулден, наименуван още „ Свети Никола Летни “ и „ Сухи свети Никола “, се тачи срещу градушка и за предизвикателство на дъжд. В Етнографския музей в Бургас бяха пресъздадени обичаите „ Пеперуда “ и „ Герман “ и беше подготвен по този начин нареченият „ пеперуген самун “ и да видите глинената фигура на Герман, елате в Етнографския музей.

Снимка:БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР