Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са полезни и необходими, за да

...
Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са полезни и необходими, за да
Коментари Харесай

Еколог: ВЕИ в Черно море нямат пряко отношение към българския туризъм

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са потребни и нужни, с цел да може България да развива устойчива енергетика. Това мнение изрази екологът Николай Танчев, който разяснява тематиката за Дарик радио.   

Танчев, който е ръководител на Фондация „ Гея “ заяви, че това е една закъсняла и нужна мярка, която е сигурна опция за България да създава възобновима природосъобразна сила. Според него страната ни е закъсняла в развиването на природосъобразни източници на електрическа енергия.

„ Само за 13 година добивът на електрическа енергия понижа повече от два пъти. Като част от Европейския съюз, ние сме длъжни да съблюдаваме политиките за въглеродни излъчвания. При нас добивът на електрическа енергия от Топлоелектрическа централа към този момент е невероятно безценен. България би трябвало да развива атомна енергетика и при опция фотоволтаични паркове, без да се построяват върху плодородни земи ",

Внасянето на електрическа енергия от страни, които даже не са в Европейски Съюз, също не е екосъобразно, изясни Николай Танчев.

" Когато употребяваме трен или си зареждаме електрическия автомобил, имаме вяра, че действаме природосъобразно, само че какъв брой природосъобразно е, когато токът в действителност идва от един турски Топлоелектрическа централа от другата страна на границата?‘‘. Танчев добави, че възобновимите енергийни източници ще повлияят като цяло положително на българската стопанска система, тъй като ще може да разчитаме на лични енергоизточници и да развиваме форма на произвеждане на електрическа енергия.

На въпроса дали ще бъде погубен българският туризъм екологът отговори, че съгласно него ветропарковете нямат директно отношение към българския туризъм. 

" Доколкото разбирам, ще бъдат построени на към 15 км от крайбрежието. Разбира се, тези паркове основават една панорама, която не е напълно туристическа и е обвързвана с шум‘‘. 

Танчев разяснява, че построяването им има и екологични въздействия, и би трябвало да се съобрази с туристическия отрасъл, с цел да няма опълчване на един отрасъл по отношение на различен.

Относно шумовото замърсяване, екологът разяснява, че при построяването им на 10-15 км от брега, звукът би следвало да се разпръсква и добави, че " такива замърсявания основават и други промишлености в енергетиката. Въпросът е да се изградят на вярното място. Има доста аспекти, които би трябвало да се вземат предвид‘‘.

Според Танчев би трябвало да има спор и да са въвлечени заинтригуваните страни. Относно терзанията на съперниците на закона, че перките в морето ще обиден биоразнообразието и морските запаси, Танчев разяснява, че все още не е известно ветропарковете да засягат морското биоразнообразие.

За заплаха за здравето на хората не може да се приказва, безапелационен е той. Опасност може да има, в случай че България загърби производството на възобновима електрическа енергия, тъй като тогава целият стандарт в страната ще бъде доста невисок.

" Това, на което сме очевидци през последните години, е по какъв начин перспективно губим условия за рандеман, произвеждане и продажба на електрическа енергия в чужбина‘‘, добави той. Нейната цел е да способства за по-устойчиво и екологично бъдеще на България.

Законопроектът за силата от ВЕИ в морските пространства бе признат на първо четене на 25 януари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР