„Възможността за придобиване от общината на частните имоти в Борисовата

...
„Възможността за придобиване от общината на частните имоти в Борисовата
Коментари Харесай

Здравко Здравков: С плана на Борисовата градина се дава възможност за връщане на частните имоти в парка на общината

„ Възможността за придобиване от общината на частните парцели в Борисовата градина е една от главните задания, които желаеме да разгадаем с изработването на Подробен организационен проект на парка. Единствената законова опция за отчуждаване на частни парцели е да има влезнал в действие проект “, това съобщи основният проектант на София арх. Здравко Здравков, оповестиха от пресцентъра на Столична община. Той разясни, че сега има две оферти за метода на придобивани парцелите. Предложението, създадено от юристите на направлението, е да се основат огромни поземлени парцели с отреждане „ за парк “. По този метод общината ще взе участие като съсобственик в парцелите и ще може да управлява всяко капиталово желание. Другото предложение е в проекта да се основат по-малки парцели с отреждане „ за обществена инфраструктура “, които независимо да бъдат предмет на отчуждителна процедура.

„ И двата разновидността ще бъдат разисквани от общинския експертен съвет, защото сега мненията на юристите са раздвоени. Нашата цел е да изберем този, които дава най-силна отбрана на публичния интерес и най-сигурния механизъм за връщане на тези парцели на общината. Главният проектант уточни, че частни в Борисовата градини с изключение на къпалнята „ Мария Луиза “ и летния спектакъл са и такива към Дендрариума и при контактна част със „ София ленд “, което са добити от края на 90-те години до 2004 година Едновременно с изработването на проекта, се отстраняват и несъответствията в кадастралната карта от основните архитекти на регионите „ Изгрев “, „ Лозенец “ и „ Средец “.

„ Общинският експертен съвет ще прегледа всички мнения, които са получени от жители и организации за плана за Подробен устройствен план на Борисовата градина. 1261 са мненията, получени в направление „ Архитектура и градоустройство “, като от тях 1200 са изцяло идентични. Всички са сканирани и качени на уеб страницата на НАГ със заличени персонални данни. „ След заключителната полемика довечера, на която жителите ще могат да показват мненията си, експертният съвет ще ги прегледа и направи спомагателни рекомендации към екипа на арх. Ковачев, който създава проекта “, разясни арх. Здравков.

Той съобщи, че получените мнения са в две съществени посоки – отбрана на обществените функционалности на частните терени, ограничение на новото строителство и опциите за паркиране.

Проектът за проект планува два паркинга – на бившето трамвайно трасе от Телевизионната кула до Руското посолство за 104 места и под земята паркинг за 400 места на терена на автокъща „ Капитолия “.

„ И при двата планувани паркинга не се отсича нито едно дърво “, акцентира основният проектант. Той добави, че неналичието на прилежащи паркинги ще натовари извънредно доста с коли контактните на парка улици.

„ Към момента планът не планува влизане на коли в парка, като се изключи коли на специфичен режим. Предложението на ЦСКА е една от алеите да се употребява за достъп до стадиона, като моето персонално разбиране е, че достъпът до спортните парцели не може да става през алейната мрежа с коли. Затова проектът би трябвало да даде решение и на казуса с паркирането, без да основава нови проблеми за околните квартали “, съобщи основният проектант.

Другите по-сериозни възражения към проекта са във връзка с стадион „ Юнак “ и стадион „ Българска войска “ – дали да има ново строителство. Планът планува възстановяване на свързаността на парка и посредством нови велоалеи. „ Проектът „ Зеления кръг “ – линеен парк с пешеходни и велоалеи усъвършенства връзките на Борисова градина с други квартали. Планът за трасето от „ Слатина “ до гара „ Пионер “ е към този момент подготвен, само че сега се апелира. Очакванията ни са след влизането му в действие, НКЖИ да трансферира терените на Столична община “, сподели арх. Здравков.

Изработването на план за Подробен устройствен план на Борисовата градина стартира преди 6 години, като са извършени поредност публични разисквания и съвещания. „ Планът претърпя съществена преправка, като предходните 29 бележки на кмета на София Йорданка Фандъкова и експертния съвет бяха отразени от екипа на „ Ковачев архитекти “, разясни основният проектант. С поисканите промени досега отпадна забележителна част от първичните благоприятни условия за ново строителство. От плана за проект отпадат: основаването на Климатично учебно заведение, пренасяне на конната база, създаване на музей „ Зелената памет на София “, застрояване на ресторант „ Тенекиите “, създаване на нова алейна мрежа, атракционна железница, многофункционална спортна зала на гара „ Пионер “. Запазва се мястото на атракциона „ Кривите огледала “, а на гара „ Пионер “ се плануват открити спортни площадки. В плана за Подробен устройствен план са изследвани разновидностите за ново трамвайно трасе от Семинарията, което да даде връзка на трамвая с третия градски кръг безконфликтно и без изсичане на дървета.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР