Възможностите, които носят бюджетът на ЕС и Планът за възстановяване

...
Възможностите, които носят бюджетът на ЕС и Планът за възстановяване
Коментари Харесай

Еврокомисар: ЕС дава шанс, който е веднъж на поколение

Възможностите, които носят бюджетът на Европейски Съюз и Планът за възобновяване на обща стойност 1,8 трилиона евро, се случват един път на потомство. Това разяснява еврокомисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра по време на конференция, проведена от EURACTIV България* на 18.02.2021 година Темата на полемиката бе “Европейска поддръжка за икономическото възобновяване, кохезията и промените в България ”.

Темата е изключително настояща поради обстоятелството, че при започване на февруари България изпрати до Европейската комисия втори работен план на своя проект, написа euractiv.bg, самостоятелната общоевропейска медийна мрежа със седалище в Брюксел. Критиките в страната са, че българското държавно управление е на път да пропилее с лека ръка опциите и голямото европейско финансиране. Елиза Ферейра приказва за опциите, които Планът за въстановяване дава на България.

“Успехът на България е значим детайл от триумфа на цяла Европа. Налице са и предпоставките да се материализира – безвъзмездните средства, до които България получава достъп, са в размер на 6.3 милиарда евро (около 10% от БВП). Общата сума може да нарасне до над 10 милиарда евро, в случай че страната реши да употребява подпомагането под формата на заеми ”, разяснява Ферейра

Тя акцентира, и че има доста сфери, върху които страната би трябвало съществено да поработи. Ферейра предложи на ръководещите в България да изградят по-ефективна система за нововъведения, “които да не остават единствено на хартия ”. Еврокомисарят акцентира, че има потребност от прогрес в цифровизацията, въвеждане на електронно ръководство и ефикасна отбрана на околната среда.

“Имате разнороден климат и биоразнообразие. Просто някой би трябвало да се ангажира с решаването на проблемите, какъвто е ръководството на боклуци. В страната едвам 2.4% от отпадъците се рециклират, което е едно от най-ниските равнища в Европейски Съюз “, сподели тя.

Елиза Ферейра акцентира, че знае за сполучливия план за софийското метро, само че подсети, че има и други типове превоз, които чакат планове за промяна. Другият проблем, съгласно нея, е, че българската стопанска система губи прекомерно огромно количество електрическа енергия, която може да бъде усвоявана дейно и да се печели от това.

Ферейра разяснява, че проектите за възобновяване би трябвало да решат проблеми в редица браншове – енергетика, обучение, администрация, която включва и промяна в Националната организация по приходите, опазване на здравето и така нататък Тя подсети, че общата сума от 21.5 милиарда евро, които ще получи България от Европейски Съюз, може да помогне за реализация на планове в цялата страна.

Зам.-министърът на районното развиване Деница Николова изясни, че един от целите в националния проект е намаляването на несъответствията в обществен и стопански проект сред градските и селските региони, както и сред центъра и периферията.

В новия инструмент за възобновяване Европейска комисия включи React EU, инструмент, предопределен да се оправя с следствията от рецесията с ориентиране на средства посредством районна политика.

“В хода на два програмни интервала се фокусирахме върху огромните градове, това способства за задълбочаване на несъответствията. През новия програмен интервал посредством механизма за “интегрирани териториални вложения ” ще се опитаме да решим казуса ”, изясни Николова.

Регионалното министерство ще разполага с 4 милиарда евро от оперативните стратегии на Европейски Съюз. Николова разяснява, че акцентите през новия програмен интервал ще са ограниченията за енергийна успеваемост, електромобилност и развиване на дребните обитаеми места. По думите й съществена задача ще е създаването на индустриалните зони, които ще получат и държавно финансиране.

По време на полемиката шефът и основател на “Тракия икономическа зона ” Пламен Панчев разгласи, че Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково работят по план Консорциум „ Въглеродно-неутрални индустриални паркове “ за привличане на вложения. Целта е насърчаване на “зелено ” произвеждане и реализиране на задачите на Европейска комисия за понижаване на въглеродните излъчвания до 2030 година Панчев попита еврокомисар Ферейра дали Европейска комисия има механизъм за основаване на мрежа от такива паркове - за обмяна на опит и положителни практики.

За развиването на Тракия икономическа зона способства и Красимир Петков, предприемач, който 30 години се занимава с роботика в Съединени американски щати и България, и сега в неговия цех в Пловдив се асемблират първите в страната електрически камиончета. С общи старания в Пловдив е открита първата лаборатория по роботика, приготвя се образование в компетентност “Електромобилност ”. До този миг вложенията в “Тракия икономическа зона ” са в размер на 3 милиарда евро.

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП) разяснява, че “България би трябвало да се възползва от неповторимата опция, която й се дава за промени и прогрес ” – съвсем 30 милиарда евро. Той акцентира, че с помощта на еврофондовете заетостта в страната се е нараснала с 12%. А в бъдеще се отваря опция за още по-солидно финансиране.

Новаков е оптимист, че ще има задоволително средства за всички планове – високоскоростни жп линии, в пътища, в нови учебни заведения, в лечебни заведения.

Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система счита, че несъответствията в икономическото и общественото развиване са налице у нас доста преди пандемията. По време на конференцията той разяснява последния си разбор на тематика “Ролята на локалната власт в даването на обществени услуги ”.

Изследването му ясно демонстрира, че обществените прехвърляния и услуги в страната не съумяват да реализират мечтаните и предстоящи резултати – обществените заплащания не престават да имат стеснен резултат върху намаляването на бедността и ограничението на неравенството. В същото време доминира схващането, че обществените услуги имат едва покритие по отношение на потребностите на популацията.

Модератор на форума бе някогашният вицепремиер Ивайло Калфин, който разяснява, че огромна част от парите, които са предопределени за нововъведения и за бизнеса, отиват за администрацията. Според него тази тематика би трябвало да се следи в бъдеще. Той предвижда, че построяването на автомагистрали и ремонтът на пътища ще е тематика, която ще продължава да ни тормози в бъдеще.

* EURACTIV е самостоятелна общоевропейска медийна мрежа със седалище в Брюксел, профилирана в политиките на Европейски Съюз. EURACTIV.com е основан преди 20 години от Кристоф Леклерк, френски бизнесмен и деен жител. Днес уебсайтовете EURACTIV дават безвъзмездни локализирани вести за политиката на Европейски Съюз на 12 езика с журналистически екипи на EURACTIV в 12 страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР