Възможно ли е в страната ни да са влезли и

...
Възможно ли е в страната ни да са влезли и
Коментари Харесай

Агроексперт: Чесънът ни е от Китай, картофите

Възможно ли е в страната ни да са влезнали и пестициди, и непроверени зеленчуци и плодове?

" Това е непрекъсната процедура, освен това - от 5 години запитвам Агенцията по храните кое от двете е истина. Знае се, че има незаконен импорт на препарати от Турция и нашите хора споделят, че това са нездравословни препарати. Ако фактически са нездравословни - за какво всеки ден пред българската граница слизат към 400 - 500 тона плодове и зеленчуци единствено за българския пазар, които са третирани със същите тези рискови препарати ", попита в предаването " Директно " агроекспертът Красимир Кумчев.

Той разясни, че препаратите за растителна отбрана се създават от 5-6 международни компании. И е безапелационен, че това не е артикул, който човек може да го създаде в някакъв гараж или завод, или село.

" Българският производител е подложен е нелоялна конкуренция - 2/3 от доматите, които купуваме са импорт, внасяме повече домати, в сравнение с банани, чесънът от Китай, картофите от Египет. И изрично през тези години сме яли отпадъци. Това са стопански ползи. Ние имаме опция да произвеждаме безусловно всичко, което е належащо за трапезата на българина, като изключим цитрусовите плодове ", акцентира Кумчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Агроекспертът добави, че би трябвало да се възроди българското произвеждане.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР