Възможно ли е една обикновена цитрусова кора да е ключът

...
Възможно ли е една обикновена цитрусова кора да е ключът
Коментари Харесай

Учени създадоха опаковка за храни с кора от цитрусови плодове

Възможно ли е една елементарна цитрусова кора да е ключът към запазването на свежестта на храната за по-дълго време? Този въпрос изследват учени от Бразилия на фона на възходящата угриженост за натрупването на неразградими пластмасови отпадъциq " Science Alert ".


Учени от Факултета по химично инженерство към Държавния университет в Кампинас и Института по хранителни технологии в Сао Пауло са създали опаковка, направена от лимонов, който се съдържа в корите на цитрусовите плодове, и хитозан - вещество, получено от екзоскелетите на ракообразни.

" Фокусирахме се върху лимонена, тъй като Бразилия е един от най-големите производители на портокали в света (ако не и най-големият), а Сао Пауло е водещият щат в производството на портокали ", споделя проф. Ронирик Пиоли Виейра, създател на проучването.

Въпреки обещаващите антиоксидантни и антимикробни свойства на лимонена обаче, неговата летливост съставлява предизвикателство за приложенията в опаковките на храни. За да се оправи с това ограничаване, екипът се обръща към производно на лимонена - поли(лимонен), прочут със своята непоклатимост.

" За да решим този проблем, ни хрумна концепцията да използваме производно на лимонена, наречено поли(лимонен), което не е летливо или изключително несигурно ", изяснява Виейра.

Хитозанът е определен за базов материал заради естествения му генезис и защитните му свойства. Изследователите допускат, че комбинацията ще докара до приемане на опаковка с превъзходни биоактивни характерности. Лабораторните проби включват сравняване на разнообразни съотношения на лимонов и поли(лимонен), смесени с хитозан, поради присъщата им несъответственост. Екипът употребява полимеризация благодарение на полярно съединяване, с цел да усъвършенства сцеплението на сместа. Анализът на получените материали сподели удобни резултати.

" Опаковките с добавка от поли(лимонен) превъзхождаха тези с лимонов, изключително във връзка с антиоксидантната интензивност, която беше към два пъти по-силна ", оповестява Виейра.

Освен мощния си антиоксидантен потенциал, материалът демонстрира капацитет и като блокер на ултравиолетовата радиация. Въпреки обещаващите резултати тези опаковки не са подготвени за комерсиалния пазар. Остават провокации, свързани с увеличението на мащаба на производството на пластмаса на основата на хитозан и усъвършенстването на индустриалния развой на поли(лимонен).

" Нашата група работи по този въпрос. Опитваме се да демонстрираме многофункционалността на тази добавка, чийто генезис е от възобновими източници ", споделя Виейра, като прибавя, че изследва и приложенията на поли(лимонена) в други области като биомедицината. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР