Възможно ли е да има някаква реална истина в твърдението,

...
Възможно ли е да има някаква реална истина в твърдението,
Коментари Харесай

Халюциногените изграждат връзка между човека и природата

Възможно ли е да има някаква действителна истина в изказванието, че употребяващите психеделични субстанции, без значение дали са LSD, мескалин или вълшебен гъби, могат да трансформират възгледите си за околната среда, даже и откакто им е минало опиянението?

Едно неотдавнашно изследване, оповестено в Journal of Psychopharmacology, на хора с опит от психеделични опиати, оповестява за открито тяхно по-екологично държание, като да вземем за пример преработване. Мнозина от тях оповестяват за по-дълбоко чувство за непосредственост до природата.

"Колкото повече един човек има опит с класическите психеделици, толкоз повече време прекарва измежду природата и толкоз повече счита себе си за част от природата ", пишат създателите на проучването, представени от IFLScience.

В проучването на психолози от Университета в Йейл и Университета в Инсбрук, Австрия, вземат участие 1487 души с опит с психеделични субстанции и други халюциногени. Учените съпоставят тяхното "зелено " държание с това на хора без психеделичен опит като контрола, те също по този начин преглеждат някои общи личностни черти, постоянно свързани с използването на опиати или отнасящи се до природата, в това число и неприкритост към прекарвания, почтеност и консерватизъм.

Интересното е, че откривателите са разкрили връзка сред това хората да са имали опит с психеделични субстанции и вероятността да са взели участие в действия като преработване, за екокаузи и поддръжка на биопазари. Хората, които са вземали психеделици също по този начин са по-склонни да поддържат изказвания за запазване на околната среда и не са съгласни с изречения като "хората имат право да употребяват естествените запаси по всевъзможен метод ".

Въпреки че връзката сред приема на психеделични субстанции и "зеленото " държание е единствено на корелация, такова държание е открито у всички респонденти. Това слага въпроса: Дали пък хората, които са загрижени за околната е по-вероятно да са склонни да пробват опиати?

Изследователите настояват, че това не е по този начин, тъй като хората, които се интересуват от проблемите на околната среда не са по-склонни да се отдадат на други дроги като тютюн, марихуана, алкохол или други противозаконни развлекателни субстанции. В проучването няма намек, че еднакъв вид персони са привлечени както от психеделиците, по този начин и от природата.

Проучването не търси причинно-следствената връзка, а единствено загатва, че "има съществени учредения да се счита, че психеделичните субстанции ускоряват връзката с природата като функционалност от техния резултат на разтваряне, изгубване на егото [ego-dissolving effect]. "

Учените допускат, че са нужни бъдещи проучвания, с цел да се удостовери дали психеделиците повлияват директно върху връзката с природата и екоповедението. Те настояват, че тази съответна област може да се употребява за повишение на психологичното здраве и може би даже за избавяне на планетата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР