Възможно е Полша да е била използвана като оперативна база

...
Възможно е Полша да е била използвана като оперативна база
Коментари Харесай

WSJ: Саботьорите на Северен поток може да са използвали Полша като база за операцията

Възможно е Полша да е била употребена като оперативна база за осъществяване на офанзивата против газопровода " Северен поток " предходната година, заяви „ Уолстрийт Джърнал “, базирайки се на резултатите от водено от Германия следствие.


Според него немските следователи изследват за какво яхтата, за която се счита, че е била употребена за осъществяване на саботажа, се е отклонила в полски води. Разследващите са съумели да възстановят двуседмичното пътешестване на яхтата - " Андромеда " - по време на интервенцията. Следователите открили, че яхтата е навлязла в полски води, като прегледали радио и навигационното съоръжение на " Андромеда ", сателитните и мобилните телефони, както и сметките в Gmail.

Информацията идва, откакто във вторник в. " Вашингтон пост " заяви, че западните разследващи служби са знаели за подкрепян от Украйна проект за разваляне на газопроводите " Северен поток " три месеца преди гърмежите. Твърденията бяха неотложно отхвърлени от украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно Кремъл съобщи, че отчетът на " Вашингтон пост " поражда съмнения за " англосаксонско присъединяване " във гърмежите на тръбопровода.

Саботажът на газопроводите " Северен поток ", които бяха проектирани да придвижват до 110 милиарда куб. м газ годишно от Русия до Германия, беше осъществен през септември 2022 година, единствено пет месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

Германските следователи също по този начин са стигнали до заключението, че веществото, употребявано при акта на бойкот, е HMX - експлозив, който нормално се употребява за разрушение на подводната инфраструктура, съгласно съботния отчет.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, което провокира обособени следствия от страна на Швеция, Дания и Германия. Досега обаче страните се затрудняват да открият кой стои зад офанзивата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР