Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,Благоговейно притихнали пред

...
Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,Благоговейно притихнали пред
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Всесърдечно пожелавам крепко здраве, бодър дух и благословени от Бога успехи във всяко начинание

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,
Благоговейно притихнали пред дивната загадка на явяването в плът на Божия Син, и тази година посрещаме раждащия се в света Богомладенец ­ Господ наш Иисус Христос. Прекланяме се пред величието на безграничната и жертвена Божия обич към нас и, следвайки звездата, дружно с мъдреците, въображаемо се насочваме към приютилата Го пещера, където, присъединявайки се към ангелския хор, пеем и възпяваме: "Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието " (Тропар, гл. 4).

Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото създание. И по тази причина, в неизразимата си наслада и признателност, Църквата тържествува и изповядва: "Девицата през днешния ден ражда Свръхестествения, и земята сервира на Непристъпния пещера ­ Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото поради нас се роди Младенец ­ Предвечният Бог " (Кондак, гл. 3).

Днес се извършва обещанието, обещано на съгрешилите наши праотци (Бит. 3:15) и на ветхозаветните патриарси (Бит. 22:18; 49:10). Открива се "тайната, умълчавана от безконечни времена " (Рим. 14:24), през днешния ден за всички нас и за цялото създание настава "благоприятната Господня година " (Ис. 61:2; Лука. 4:19).

Възприел човешката природа, Бог се ражда, с цел да освободи човечеството от оня, който нелегално e имал властта на прегрешението и гибелта (Евр. 2:14-15). "Затова се и яви Синът Божий свидетелства св. деятел и евангелист Йоан Богослов, ­ с цел да унищожи делата на мрака " (1 Йоан. 3:8), тъй като в Христа Иисуса "имаше живот, и животът беше светлината на индивидите " (Йоан. 1:4). И тъй като, както свидетелства и Сам Господ: "Аз пристигнах, с цел да имат живот, и да имат в обилие " (Йоан. 10:10).

За същото неведнъж приказва и апостолът на народите ­ св. деятел Павел, който споделя: "Когато се извърши времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, с цел да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението " (Гал. 4:1). И още: "Благодатта се яви в огромно обилие, та, както прегрешението цари, причинявайки гибел, така и благодатта да се възцари с истина за живот безконечен, посредством Иисуса Христа, нашия Господ " (Рим. 5:20-21).

Към този живот, който ни носи великото и дивно свещенодействие на Боговъплъщението, към успеха над гибелта и наследяването на безконечния живот в Божието царство сме призовани всички ние, които сме минали през банята на светото Кръщение в името Христово, които се подвизаваме във вярата и се спасяваме в Христа, посредством живота и делата си и през днешния ден възвестяваме на света великата загадка на благочестието: "Бог се яви в плът, засвидетелствуван бе от Духа, появи се на Ангели, проповядван биде на нации, признат с религия в света, възнесе се в популярност " (1 Тим. 3:16).

Като разсъждава върху тайната на Боговъплъщението и ролята на Пресветата наша Владичица и всеки път Дева Богородица в нея, великият отец на Църквата свети Ириней Лионски споделя: "Силата на Всевишния осенила св. Дева и по тази причина роденото от нея е свято и Син на Всевишния Бог, Който сътвори и Неговото олицетворение, и откри пред нас ново раждане ­ та, както посредством предходното раждане ние наследявахме гибелта, по този начин посредством това ново раждане да наследим живота " (Против ересите, 5, 1, 3).

На собствен ред божественият наш отец св. Йоан Златоуст, разглеждайки явяването на Божия Син в плът като най-съвършената изява на Божията обич към творението, ни поучава непроменяемо да усвояваме плодовете на Боговъплъщението и да подражаваме на тази всепобедна Божия обич и споделя: "Любовта е нещо велико и непобедимо... дано да я демонстрираме на дело. Господ ни сдобри със Себе Си, затова в този момент, когато Му станахме другари, дано и останем такива. Той отвори пътя ­ по тази причина дано го следваме... " (Беседи върху Евангелието съгласно Йоан, 76, 3).

Възлюбени в Господа,

Като следваме Господните повели, апостолските директиви и думите на светите наши отци, да постоянстваме във вярата и в усвояването на плодовете от избавителното за нас Въплъщение на Божия Син и наш Господ Иисус Христос. Нека с думите и делата си бъдем същински Господни възпитаници, Негови очевидци и възвестители на святата Му воля, проповедници на избавителното за индивидите евангелско благовестие, та по завета Христов, като виждат делата ни, всички да познаят Истината и да популяризират Небесния наш Отец (Мат. 5:16). Нека със слово и дело подражаваме на Неговата жертвена обич към нас, както и Сам Той ни споделя: "По това ще познаят всички, че сте Мои възпитаници, в случай че обич имате между тях " (Йоан. 13:35).

В деня на славното Христово Рождество отечески приветстваме всички правилни рожби на светата наша Православна Църква в Родината ни и надалеч от нейните лимити, като всесърдечно благопожелаваме на всички вас здраво здраве, жизнен дух и благословени от Бога триумфи във всяко богоугодно и доброполезно начинание!
Божията благосклонност и обич, берекет и мир на раждащия се през днешния ден във Витлеем Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

 
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР