Възложител и финансиране, както и реализация на изследването - Център

...
Възложител и финансиране, както и реализация на изследването - Център
Коментари Харесай

Проучване на ЦАМ: Васил Терзиев води, Антон Хекимян и Ваня Григорова в битка до последно за балотажа

Възложител и финансиране, както и реализация на проучването - Център за разбори и маркетинг. То е извършено в интервала 19-23 октомври 2023 година Обемът на извадката е 804 пълнолетни жители на София, 1% от всички интервюирани подхожда на 10 000 души. Методът на образуване на извадката е двустепенна гнездова извадка с възможност пропорционална на размера на гнездата. Методът на регистрация на информацията е директно стандартизирано изявление. Максимално позволен размер на стохастичната неточност при 50%-ни дялове, 95% гаранционна възможност е ±3,5%.

Общо 32,6% (сред 43% евентуални гласуващи) са показали, че считат да гласоподават за претендента за кмет Васил Терзиев, повдигнат от ПП-ДБ и " Спаси София ", 23,4% - за Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, а 19,5% избират Ваня Григорова, номинирана от локална коалиция " Българска социалистическа партия за България ". Следват Деян Николов от " Възраждане " с 9,7%, с 6% след него е Ивайло Вълчев от " ИТН ", 4,5% получава Вили Лилков, претендент на локална коалиция КОД. Не са решили дали ще гласоподават 3%, а 1,5% не поддържат никого.

Ако има балотаж, на който се явяват Васил Терзиев и Антон Хекимян, 54,8% измежду евентуалните гласуващи на втори тур биха дали своят вот за Терзиев, 38,3% - Хекимян, а 6,9% ще отбележат " Не поддържам никого ". При балотаж сред Васил Терзиев и Ваня Григорова, 60,3% измежду евентуалните гласуващи на втори тур биха дали своят вот за Терзиев, 33,1% - за Григорова, а 6,5% - ще отбележат " Не поддържам никого ", предава Българска телеграфна агенция.

Според Юлий Павлов последната седмица е съвсем е изключено да бъде стопена преднината на Васил Терзиев. Между Хекимян и Ваня Григорова обаче битка ще има до последния миг кой ще стигне на балотаж, предвижда политологът.

Данните за настройките при възможен балотаж с Хекимян и Григорова също дават преднина на Терзиев.

" Но съвсем несъмнено ще е много надалеч от безспорното болшинство в СОС, 7-8 гласа няма да му стигнат и следва мъчно ръководство. Но такава ще бъде обстановката във всички регионални центрове ", сподели шефът на Центъра за разбори и маркетинг.

Проучването демонстрира също, че Терзиев и Хекимян имат по-ниска поддръжка, спрямо тази за листите за общински съветници на техните политически сили, до момента в който Ваня Григорова получава по-голяма поддръжка от тази за листата на Българска социалистическа партия.

Това сочат данните от интервюираните, дали отговор на въпроса " За коя листа за общински съветници смятате да гласувате ".

От запитаните участници в проучването 33,5% (сред 43% евентуални гласуващи) са избрали ПП-ДБ и " Спаси София ", 24,2% - ГЕРБ-СДС, 12,4% - " Българска социалистическа партия за България ". Следват " Възраждане " с 10,8%, 5,9% имат Има Такъв Народ, 3,4% - локална коалиция КОД. С " Още не съм решил " са дали отговор 4,6%, а " Не поддържам никого " - 3,8%.

Според Юлий Павлов изборната интензивност на локалния избор в София ще бъде ниска, а към 15 на 100 от гласоподавателите не са решили за кого ще гласоподават. 43,5% от интервюирани поданици на София в изследване на Центъра за разбори и маркетинг дават отговор изрично " Ще гласоподавам и съм решил за кого " , 14,7% - " Ще гласоподавам, само че не съм решил за кого ", 18,6% - " Още не съм решил дали да гласоподавам ", а 23,2% - " По-скоро няма да гласоподавам " и без отговор.

Попитани кой е най-сериозният проблем пред страната сега, 50,4% от респондентите са дали отговор, че това са високите цени и инфлацията , 22,1% - битката с корупцията, 14% - правосъдната промяна и смяната на Конституцията, 11,2% - присъединението към Шенген и еврозоната. На открит въпрос кои са трите съществени казуса на София, които би трябвало са бъдат решени предпочитано, 27,5 % са показали положението на пътищата и тротоарите, 23,2% - опциите за паркиране, 20,9% - чистотата и сметосъбирането, 19,7% - автомобилния трафик, 17,9% - съществуването тук-там в детските градини.

Възложител и финансиране, както и реализация на проучването е Центърът за разбори и маркетинг. То е извършено в интервала 19-23 октомври 2023 година Обемът на извадката е 804 пълнолетни жители на София, 1% от всички интервюирани подхожда на 10 000 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР