Възкресение Христово e най-големият християнски празник, наричан празник на всички

...
Възкресение Христово e най-големият християнски празник, наричан празник на всички
Коментари Харесай

Какви рискове крие великденската трапеза

Възкресение Христово e най-големият християнски празник , именуван празник на всички празници. Увлечени в неговото образуване, постоянно забравяме за вероятните опасности за здравето, които крият богатите трапези, показват от ВМА.

Преяждането  е един от тези опасности и може да дове­де до неприятни последс­твия. Изявата е със стомаш­но-чре­в­ни разстройства – гадене, повръ­щане, диарични изхо­ж­­­да­ния, световъртеж, дехидра­тация, алергични проя­ви: обриви, отоци, зачервяване на кожата, сърбеж.

За да се избегне преяждането, е добре да се консу­мират  разнородни свежи салати , които да заменят теж­ките туршии и зимни салати, тежките гарни­тури. Освен това, пролетните салати и зеленчуци съдържат нужни субстанции и витамини, които са били дефи­цитни за орга­низма през зимата. Но и с тях не трябва да се прекалява, тъй като могат да съдържат нитрати, разяснява доцент Людмила Нейкова, шеф на Катедра „ Токсикология ” на Военномедицинска академия (ВМА).

По думите й, сами по себе си нитратите не са токсични. Риск за здравето съставляват образуващите се при метаболизма им  нитри­ти и нитрозамини . Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта и се образува съединяване (метхемоглобин), което възпрепядства преноса на кислорода до органите и тъка­ни­те. Развива се положение известно като метхемо­гло­бин­емия.

Нитра­тите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити преди постъпването им в организма. Условия за това са погрешно предпазване на хранител­ните продук­ти, при готвене – най-много при пържене.

При  намалена киселинност  на стомашния сок нитритите могат да се трансфорат в нитрозамини, които имат канцерогенно дейст­вие. При постъпването на огромни количества нит­ра­ти в организма, след няколко часа (от 4 до 6), се появяват признаци като гадене, зной, диария, цианоза (посиня­ва­не) на кожата и забележимите лигавици, разяснява още експертът.

Описват се още сла­­­бост, зашеметяване, главоболие, сърце­би­ене, от време на време припадъци. Може да се изявят алергични положения, нарушена функционалност на щитовидната жлеза, на нервната система и други.

При избора на салата е добре да се сортират тези, които са свежи, без пожълтели и изгнили листа. Размерът също е от голяма важност – колкото по-голяма е салата, толкоз повече химия е влагана в нея.

Листните зеленчуци  би трябвало да се измиват с течаща вода, лист по лист. Най-богати на нитрати са марули, свеж чесън, зелен лук, спанак, алено цвекло и други. Те могат да бъдат рискови за здравето на хората, в случай че се употребяват в огромни количества., катефорична е доцент Нейкова.

Яйцата са незаместим източник на витамини, микро­еле­менти, ензими и висококачествени белтъчини. В тях се на­мират редица значими за организма детайли, като калий, натрий, цинк, селен, йод. Витамин D и фосфорът способства за здравината на костите и зъбите. Лутеинът е изключително скъп за зрението. Калцият и лецитинът предотв­ратяват преждевременното стареене на клетките. Яйчният жълтък е богат на холин – фактор, укрепителен паметта. Яйчният белтък е богат на протеини. Но с бояди­са­ни­те яйца не би трябвало да се прека­ля­ва. Различните оцве­тители, кристали, лепила и други помощни средства, употребявани за изработка на шарените яйца, съдържат химични добавки, които могат да причинят алергични реакции или хранителни неразположения, разяснява токсикологът.

Неправилно сварените яйца  могат да доведат до сери­озно инфек­ци­озно заболя­ване, каквото е салмонелозата. Болес­т­та при човек стартира ненадейно с висока темпе­ратура, гадене, повръща­не, остра коремна болежка, главоболие, стомашно-чревно разст­ройс­тво – водниста и зловонна диария, обезводняване на орга­низ­ма (дехид­ра­та­ция).

Особено рисково е пригот­вянето на сурови яйчни кремове и домашна майо­неза, при които яйцата не се подлагат на термична обра­бот­ка. Плодове и зеленчуци, които използваме главно в пресен тип могат да послужат също като фактор за предаване на салмонелната зараза (зелени салати, краставици), споделя още доцент Нейкова.

От значение и  какво количество яйца се употребяват . Не бива да се изяждат повече от 2 яйца едновременно и най-вече 3-4 дневно. В противоположен случай жълтъкът може да предизвика жлъчни конвулсии, а белтъкът – алер­гични реак­ции.

За Великден е традиция да се подготвя агнешко месо. То също е потребно, богато е на цинк. Съдържа огромен % белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В – основно В2, В3 и В12.

Бавно печено , агнешкото се освобождава от мазнините и е по-здравословно. Най-здравос­ловно е то да не се яде горещо, а с температура към 30ºС, да се отдели от него лойта, която е с доста холес­те­рол.

Традиционен детайл на великденската софра са и козунаци­те. Те съдържат доста захари, химически добавки и кало­рии и наложително би трябвало да се употребяват с мярка. Съчетаването им с натурално
кисело мляко е за предпочитане, тъй като в стомаха се внасят пробиотици, нужни за положителното храносмилане, предлага доцент Нейкова.

Друг чест риск е, когато човек строго е спазвал великия пост. Ако из­веднъж се прекали с храна и приложимост на алко­хол, може елементарно да се стигне до клиниките по токсико­ло­гия, гастроентерология, даже и до хирур­­гич­ните такива.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР